Επιστήμη - Τεχνολογία

27/03/2022 - 09:08

Αντικλεπτικό GPS στις ελιές!

Οι ελιές με GPS αποτελούν μια ιδέα που προέκυψε από τους αγρότες της Granada, στην Ισπανία, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές στους ελαιώνες τους

Έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μιας ελιάς. Στη πραγματικότητα είναι ένας "κατάσκοπος" των ληστών με μια συσκευή ραδιοσυχνότητας κρυμμένη στο εσωτερικό της.   

 

Ο Ricardo Cárdenas, ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity, εξηγεί πως " στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τσιπ ραδιοσυχνότητας, που φέρει ένα μοναδικό κωδικό αναγνώρισης και αναγνωρίζει με ακρίβεια τον ιδιοκτήτη και τον ελαιώνα στον οποίο έχει τοποθετηθεί ".

 

χ
Έχει σχήμα στρογγυλό, πράσινου ή μαύρου χρώματος, παρόμοιο στην αφή και την όψη μιας ελιάς


 

Μία καινοτόμα ιδέα για την αποφυγή των κλοπών, καθώς το προηγούμενο έτος εκλάπησαν στην Jaén 255.000 κιλά ελιών. Αυτό το GPS είναι βιοδιασπώμενο και πρoβλέπεται να εμφυτευθεί και σε άλλα είδη φρούτων. 

 

Η τιμή του κυμαίνεται στα 3 ευρώ το ένα και τοποθετείται στα κλαδιά όταν ο καρπός δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Ο οικονομικός διευθυντής της AgroSecurity  αναφέρει πως " σε έναν ιδιοκτήτη ενός ελαιώνα 1.000 ελαιοδένδρων, θα του κόστιζε 100 ευρώ ". 

Σε περίπτωση κλοπής, θα είναι εφικτό να τον εντοπίσει η Αστυνομία με έναν ανιχνευτή ραδιοσυχνότητας. 

Απόδοση από antena3.com (olivenews.gr)

Μοιράσου το άρθρο!