Skip to main content

Εγκεφαλικό εμφύτευμα από το Μιγκελ Νικολέλη «βλέπει» ό,τι δεν εντοπίζαμε πριν.

Εγκεφαλικό εμφύτευμα από το Μιγκελ Νικολέλη «βλέπει» ό,τι δεν εντοπίζαμε πριν.
Εγκεφαλικό εμφύτευμα από το Μιγκελ Νικολέλη «βλέπει» ό,τι δεν εντοπίζαμε πριν.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Ενα εγκεφαλικό εμφύτευμα που έδωσε σε αρουραίους τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται το υπέρυθρο φως μέσω της αφής μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει τους παράλυτους να κινούν τα τεχνητά τους άκρα μέσω της σκέψης.
Πρόκειται για ένα τεχνολογικό κι επιστημονικό επίτευγμα που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αισθητηριακή αντίληψη.
 
Επικεφαλής της επαναστατικής έρευνας είναι ο ελληνικής καταγωγής Βραζιλιάνος Μιγκέλ Νικολέλης, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας. Αυτός και η ομάδα του δημιούργησαν την πρώτη συσκευή που επεκτείνει τις φυσικές ικανότητες ενός ζώου. Εισήγαγαν ένα ηλεκτρόδιο στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου των αρουραίων που επεξεργάζεται τα ερεθίσματα της αφής και τροφοδότησαν μέσω αυτού στον εγκέφαλο ηλεκτρικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε μια τοπική πηγή υπέρυθρου φωτός. Επειτα από εκπαίδευση ενός μηνός, τα εγκεφαλικά κύτταρα της συγκεκριμένης περιοχής ανταποκρίνονταν ταυτοχρόνως και στα ερεθίσματα της αφής και στο υπέρυθρο φως. Κι έτσι οι αρουραίοι απέκτησαν μια «νέα αίσθηση», καθώς άρχισαν να αντιλαμβάνονται το υπέρυθρο φως ως απτικό ερέθισμα.
 
«Αυτό που δείξαμε», είπε ο Μ. Νικολέλης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) στη Βοστόνη, «είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα αίσθηση στους αρουραίους, επιτρέποντάς τους να "αγγίξουν" το υπέρυθρο φως που τα θηλαστικά δεν μπορούν να αντιληφθούν. Αυτό δείχνει ότι ο ενήλικος εγκέφαλος μπορεί ν' αποκτήσει νέες ικανότητες, τις οποίες το ζώο δεν έχει βιώσει ποτέ πριν». Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να επεκταθεί και η αισθητηριακή εμβέλεια του ανθρώπινου εγκεφάλου ώστε ο άνθρωπος να αντιλαμβάνεται πράγματα που κανονικά δεν μπορεί να εντοπίσει στο περιβάλλον του.
 
Ο Νικολέλης πιστεύει ότι στο μέλλον η τεχνική αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της όρασης: για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει βλάβη στον οπτικό φλοιό, το κατάλληλο εμφύτευμα θα μπορούσε να εκπαιδεύσει μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου του να επεξεργάζεται και να ερμηνεύει τα οπτικά ερεθίσματα. Στόχος του νευροβιολόγου είναι τώρα να χρησιμοποιήσει αυτή την έρευνα για να χαρίσει μια νέα αίσθηση και στους ανθρώπους και να βοηθήσει τους παράλυτους ν' ανακτήσουν την κινητικότητά τους με τη βοήθεια ειδικών εμφυτευμάτων που θα τους επιτρέπουν να κινούν τα προσθετικά τους μέλη μέσω της σκέψης τους.
 
(Πηγές: www.guardian.co.uk.-www.independent.co.uk)
 
Ποιος είναι ο Μ. Νικολέλης
 
Είναι ο πιο γνωστός επιστήμονας της Βραζιλίας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως ειδικούς στη δημιουργία διεπαφών (interface) «εγκεφάλου-μηχανής» και «εγκεφάλου-εγκεφάλου».
Ο ομογενής τρίτης γενιάς, με παππού από τη Μυτιλήνη, γεννήθηκε (1961) και σπούδασε βιοϊατρική στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
 
Ιδρυσε το Κέντρο Νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke στη Β. Καρολίνα και προωθεί με την έρευνά του ένα νέο τρόπο επιστημονικής προσέγγισης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι φυσικές και νοητικές διεργασίες δεν ελέγχονται από συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, αλλά από μεγάλους πληθυσμούς νευρώνων που συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλές λειτουργίες.
 
Ο Νικολέλης υποστηρίζει ότι η έρευνα σε αυτόν τον άξονα ανοίγει το δρόμο για πολλές και διαφορετικές ιατρικές εφαρμογές που θα «γιατρεύσουν» νευρολογικές ασθένειες, θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς το Πάρκινσον, θα χαρίσουν την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει.
 
enet.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία