Επιστήμη - Τεχνολογία

24/02/2022 - 13:20

Τι είναι το ransomware και πώς να προστατευτείτε

Το ransomware βρίσκεται σε άνοδο και αν μια επίθεση μετατρέψει τα πιο σημαντικά αρχεία σας σε κρυπτογραφημένους φακέλους και εκβιαστείτε να πληρώσετε για να λάβετε πίσω αυτά τα δεδομένα, τότε αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα. Η ασφάλεια από ransomware έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας από: Εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο για το τι είναι το ransomware, τους διαφορετικούς τύπους επιθέσεων ransomware και την αποτελεσματική προστασία, έναντι των εγκληματιών του κυβερνοχώρου που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή ή το λειτουργικό σας σύστημα. 

Τι είναι το ransomware;

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί τα αρχεία του υπολογιστή έτσι ώστε να μην μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας.  Για να λάβετε το κλειδί αποκρυπτογράφησης, πρέπει: Να πληρώσετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στους εισβολείς—εξ ου και ο όρος "ransomware". 

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συνήθως ransomware για να: Διεισδύσουν σε ένα δίκτυο συνδεδεμένων υπολογιστών σε έναν οργανισμό ή μια εταιρεία.  Γιατί; Επειδή συνήθως χειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα ΚΑΙ έχουν τα μέσα να πληρώσουν τα λύτρα. Ας εξηγήσουμε Επί του παρόντος, ότι μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο, αλλά ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Αν και πολλές εταιρείες τελικά πήραν τα δεδομένα τους πίσω, έπρεπε να πληρώσουν ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χρηματικό ποσό στη διαδικασία. Το χειρότερο είναι ότι ορισμένοι εισβολείς, ενδέχεται να μην μπορείτε καν να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας αφού πληρώσετε τα λύτρα!

 Πώς εισέρχεται το ransomware στο σύστημά σας;

Έχετε λάβει ποτέ ένα περίεργο email με εξωτερικό σύνδεσμο ή συνημμένο; Οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που έχει τη δυνατότητα να διαδίδει ransomware σε όλο το δίκτυό σας.

 Να θυμάστε ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να ληφθεί αυτόματα στη συσκευή σας εν αγνοία σας, όταν επισκέπτεστε κατά λάθος έναν ύποπτο ιστότοπο ή κάνετε λήψη κακόβουλου περιεχομένου.  Δυστυχώς, οι επιθέσεις ransomware μπορούν επίσης να συγκαλυφθούν ως αβλαβή (και ακόμη και καλοπροαίρετα) email!

Συνήθως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τακτικές στα Social Media για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, επομένως μην εμπιστεύεστε τυχόν συνδέσμους ή συνημμένα που λαμβάνετε στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν προέρχονται από φίλο ή μέλος της οικογένειας. Σε πολλές περιπτώσεις η ανάκτηση δεδομένων είναι σχεδόν αδύνατη.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέχετε την περίεργη διαδικτυακή συμπεριφορά από άτομα με τα οποία αλληλεπιδράτε.  Εάν οι λογαριασμοί τους παραβιαστούν, μπορούν εν αγνοία τους να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό σε εσάς και σε όλους τους άλλους στο δίκτυό τους μέσω ενός απλού μηνύματος.  Να είστε πάντα σε εγρήγορση στο διαδίκτυο!! 

Ransomware εναντίον Malware

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού, αλλά οι δύο όροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.  Ενώ το ransomware αναφέρεται συγκεκριμένα σε λογισμικό που: Κλειδώνει τα δεδομένα σας μέχρι να πληρώσετε τα λύτρα, το κακόβουλο λογισμικό είναι μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει ιούς, λογισμικό υποκλοπής spyware και άλλο λογισμικό που καταστρέφει τα δεδομένα.  Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιθέσεων ransomware, όλοι με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο υπολογιστής μου δεχτεί επίθεση ransomware;

Τι θα γινόταν αν δεχτείτε επίθεση από ransomware πριν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ασφαλείας; Λοιπόν, έχετε τρεις επιλογές:  Στο χειρότερο σενάριο πληρώνουν εταιρείες τα λύτρα για να λάβουν πίσω τα δεδομένα τους.

 Επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και ξεκινήστε από την αρχή. (Αυτό είναι όπου ένα εξωτερικό αντίγραφο ασφαλείας θα ήταν χρήσιμο.) Προσπαθήστε να αφαιρέσετε το ransomware με ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης.

Η τρίτη επιλογή δεν θα λειτουργεί πάντα, αλλά οι παλαιότερες παραλλαγές ransomware έχουν πιθανώς κλειδιά αποκρυπτογράφησης διαθέσιμα στο διαδίκτυο, οπότε αξίζει να τα ελέγξετε εάν είναι χρήσιμα! 

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη επιλογή θα αφαιρέσει με επιτυχία το κακόβουλο λογισμικό, αλλά θα χάσετε όλα τα δεδομένα σας εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας ένα αντίγραφο ασφαλείας. Το κόστος ανάκτησης δεδομένων ποικίλει ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος και την δυσκολία επαναφοράς.

Αυτό μπορεί να είναι εντάξει εάν ο υπολογιστής σας προορίζεται κυρίως για προσωπική χρήση, αλλά αυτή η επιλογή θα είναι σίγουρα ένας εφιάλτης για τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα που σχετίζονται με παραβιάσεις δεδομένων.

Μοιράσου το άρθρο!