Skip to main content

Βιονικό μάτι τής έδωσε πίσω την όρασή της

Βιονικό μάτι τής έδωσε πίσω την όρασή της
Βιονικό μάτι τής έδωσε πίσω την όρασή της

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Μερική αποκατάσταση όρασης κατάφεραν σε μια γυναίκα επιστήμονες από την Αυστραλία. Με τη βοήθεια ενός ολόκληρου συστήματος εμφυτεύσιμων υλικών στον εγκέφαλο, το μάτι και άλλα νεύρα και τη βοήθεια ειδικών γυαλιών με κάμερα, η γυναίκα μπόρεσε να ξαναδεί. Η Ντάνι Ασγουορθ είχε χάσει μεγάλο μέρος της όρασής της λόγω της κληρονομικής ασθένειας που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ειδικοί από το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Ρόγιαλ Βικτόριαν της Αυστραλίας κατάφεραν με επιτυχία να της τοποθετήσουν ένα πρότυπο σύστημα που της επιτρέπει να βλέπει.
Εναν μήνα αφότου μια πλειάδα ειδικών υλικών εμφυτεύτηκε σε βαθιές δομές του εγκεφάλου της και οι γιατροί έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, έθεσαν το βιονικό μάτι σε λειτουργία.
«Μου έδωσαν οι γιατροί να φορέσω τα ειδικά γυαλιά. Ηξερα τι να περιμένω, αλλά φοβόμουν για τα αποτελέσματα», εξηγεί η ίδια. «Τότε ξαφνικά είδα ένα μικρό φως, σαν μια σχισμή στο σκοτάδι. Αρχισα να βλέπω διαφορετικά σχέδια και γραμμές μαύρες και άσπρες. Μετά έγιναν πιτσιλιές μαύρου με άσπρο περίβλημα και έμοιαζαν με εικόνες που έβγαιναν μέσα από σύννεφο».
Το βιονικό μάτι διαθέτει 24 ηλεκτρόδια κι ένα μικρό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του ματιού σε έναν δέκτη που προσαρτάται πίσω από το αυτί. Εμφυτεύεται δίπλα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στον εγκέφαλο.
«Πολύ απλά θα μπορούσε κάποιος να πει πως η συσκευή διεγείρει με ηλεκτρικά σήματα τον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα περνούν στον εγκέφαλο και συνθέτουν την εικόνα που όλοι βλέπουμε», εξήγησε η δρ Πένι Αλεν, ειδική νευροχειρουργός, η οποία ήταν υπεύθυνη για την επέμβαση. Η συσκευή μπορεί να αποκαταστήσει ένα μέρος της όρασης, δίνοντας στους πάσχοντες τη δυνατότητα να βλέπουν τις αντιθέσεις των χρωμάτων και φωτεινά ή σκοτεινά αντικείμενα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να εξελίξουν την τεχνολογία ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με πλήρη απώλεια όρασης να κινούνται με ανεξαρτησία. Το βιονικό μάτι σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και δοκιμάστηκε από την Bionic Vision Australia, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτείται εν μέρει από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
 
πηγη: Τα ΝΕΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία