Skip to main content
|

Κολοκύθι γλυκό κουταλιού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Η_Κουζίνα_της_Λέσβου

Συνταγή Αγάθης Χρυσάφη

Υλικά:
         
• κολοκύθι άσπρο 40 κομμάτια σε μέγεθος λουκουμιού
• 1280 gr ζάχαρη
• 40 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
• 2-3 λεμονόφυλλα για άρωμα
• 2 βανίλιες
• 1 κουταλάκι γλυκού ξινό
• ασβεστόνερο (½ κιλού ασβέστης διαλυμένος σε 4 κιλά νερό)
 
Εκτέλεση:
 
1. Κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια όσο ένα λουκούμι ή σε άλλο σχήμα ή με φόρμα.

2. Φτιάχνουμε ασβεστόνερο με 4 κιλά νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει ½ κιλού ασβέστη. Το αφήνουμε να κατασταλάξει και μετά παίρνουμε από πάνω μόνο το νερό. Ρίχνουμε το κολοκύθι στο ασβεστόνερο και το αφήνουμε 3 ώρες, για να σκληρύνει.
                 
3. Έπειτα το βγάζουμε από το ασβεστόνερο, το πλένουμε καλά, να φύγει ο ασβέστης, και μπήγουμε σε κάθε κομμάτι 1 ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.

4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το κολοκύθι και βράζουμε, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε μέσα 2-3 λεμονόφυλλα για άρωμα και προς το τέλος 2 βανίλιες και 1 κουταλάκι γλυκού ξινό διαλυμένο.
     
5. Αφήνουμε το γλυκό μερικές ώρες στην κατσαρόλα και μετά το ξαναδένουμε.

6. Όταν το γλυκό κρυώσει, το βάζουμε σε γυάλινα βάζα.
Καλοφάγωτο!

 

α) Ευχαριστούμε την κυρία Αγάθη Χρυσάφη, διπλωματούχο νοσοκόμα και παλιά μαμή του χωριού μας, που σήμερα διατηρεί ένα καφενείο στην αγορά του χωριού μας. Η Αγάθη είναι και αυτοδίδακτη ζωγράφος, κάτι που τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό, όταν γυρίστηκε βίντεο με την ίδια να ζωγραφίζει πάνω σε τοίχους του σπιτιού της κλώνους και πουλιά και εικόνες βγαλμένες από τη φύση και τη φαντασία της.

β) Σε πολλά μέρη της Λέσβου, η αρραβωνιασμένη προσέφερε  τα παλιά χρόνια στην πεθερά της ένα φωκά γλυκό κολοκύθι, εκτός από τα άλλα δώρα, όταν πρωτοπήγαινε στο σπίτι του γαμπρού. Το χρυσό χρώμα του αριστοκρατικού γλυκού, η δυσκολία παρασκευής του και η όμορφη γεύση του ήταν τα “διαπιστευτήρια” της νύφης προς την πεθερά, που πάνω απ’ όλα ήθελε χρυσοχέρα νοικοκυρά για το γιο της. Γι' αυτό το λόγο το γλυκό λέγεται και "κουφέτο".

 

paleochori-lesvos.blοgspot.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία