Skip to main content

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την μετάλλαξη "Δέλτα" και... αυτό που έρχεται!

Credit: George Vitsaras / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιάννης Πρασσάς

1. Το δελτα στελεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό (~2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό στελεχος της Wuhan).

2. Το δελτα στελεχος θα επικρατήσει σχεδόν παντού. Μέχρι να έρθει να το εκτοπίσει κάποια άλλη μετάλλαξη.

3. Το δελτα στελεχος δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο(virulent) - οπως κακως σου λένε κάποιοι. Ίσα-ίσα τελευταίες μελέτες από Ονταριο δείχνουν ότι δίνει περισσότερες νοσηλείες από προηγούμενα στελέχη.

4. Το δελτα στελεχος κάνει το σενάριο συνολικής εκρίζωσης του ιού από τις κοινωνιες μας σχεδόν αδύνατον (απαιτείται πάνω από 90-95% εμβολιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών για συλλογικό περιορισμό κυκλοφορίας ).

5. Το δελτα στελεχος δεν μπορεί να σπάσει την προστασία από βαριά νοσηση και θάνατο που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός (για τους περισσότερους). Ότι ίσχυε και για τα αλλά μεταλλαγμένα στελέχη.

6. Το δελτα στελεχος θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι θέμα λίγου χρονου να κολλήσουν αυτο το υπέρ μεταδοτικό στελεχος

7. Το δελτα στελεχος θα φέρει και παλι πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά μη πληρως εμβολιασμένων (και ειδικά κατά τοπους νέα σημαντικά κύματα θανάτων)

8. Το δελτα στελεχος θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν μαζικα ξεσπάσματα στα σχολεία και πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο (ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα που το ποσοστό εμβολιασμου νέων (12-25) είναι τόσο χαμηλό.

9. Όλα τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία απο θάνατο ή βαριά νοσηλεία απο το δελτα στελεχος. Οπως έχουμε ξαναπεί , το εμβόλιο μειώνει κατά πολυ το ρίσκο που είχε ο καθένας μας περυσι να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει από τον ιο (για τους περισσότερους πρακτικά τον μηδενίζει).

10. Υπάρχει πλέον «θεραπεία» για το δελτα (οπως και για άλφα, για το βήτα και για όλα τα γνωστά στελέχη). Λέγεται εμβόλιο. Ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό σου και, κατά κανόνα, αφήνεις την πανδημία (ως μια εν δυνάμει σοβαρή απειλή για την υγεία σου) πίσω σου, ενώ ταυτόχρονα γινεσαι και μέρος της συλλογικής προσπάθειας να προχωρήσουμε μπροστά με οσο το δυνατόν μικρότερες συστημικές αναταράξεις

 

 

------

* Ο κος  Γιάννης Πρασσάς είναι Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Ερευνητής στο τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Ηospital στο Τορόντο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία