Skip to main content
|

10 ζητήματα από την Ερεσό προς υποψηφίους Δημάρχους! Ποιος θα απαντήσει...;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

“Ο Δεκάλογος της Πρωτοβουλίας Ερεσού”

Επιστολή προς:
Υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους Ερεσού.
Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Ερεσού.
Υποψήφιους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου.


Οι Δημοτικές Εκλογές πλησιάζουν και πλέον γνωρίζουμε όλους τους υποψήφιους που ζητάνε ψήφο στην κοινότητα Ερεσού. Προεκλογικά είναι σύνηθες, συμβαίνει και τώρα, να έχουμε ωραία λόγια με επικλήσεις στο συναίσθημα, καλέσματα για πανΕρεσιώτικη προσπάθεια, και ανάδειξη της αγάπης για τον τόπο από τον κάθε υποψήφιο. Όλα αυτά όμως για να έχουν κάποια αξία στην καθημερινότητα της κοινότητας μας τα επόμενα 5 χρόνια πιστεύουμε θα πρέπει να συμβαδίζουν και με ξεκάθαρες θέσεις και δέσμευση σε κάθε ζήτημα για το ΠΩΣ τα λόγια αυτά θα γίνουν πράξη βοηθώντας πραγματικά την κοινότητα μας. Κάτι που την προηγούμενη φορά δυστυχώς δεν έγινε.

Για τον λόγο αυτό ο σύλλογος μας η Πρωτοβουλία Ερεσού, θέλοντας να συνεισφέρει στον κοινωνικό διάλογο και στην Ερεσό, δημοσιεύει τον παρακάτω 8λογο ζητημάτων που αφορούν την κοινότητα μας (Ερεσός, Σκάλα Ερεσού, Κάμπος) και ζητάει από όλους τους υποψηφίους να πάρουν ξεκάθαρη θέση. 

Σε κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά ξεχωριστά και συγκεκριμένα.

1 Βασικές υποδομές Ερεσού.
Οι βασικές μας υποδομές βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο από την περίοδο που κατασκευάστηκαν. Ενδεικτικά:
Α) Το Δύκτιο Ύδρευσης Ερεσού έχει να συντηρηθεί σοβαρά δεκαετίες. Η μη συντήρηση σε συνδυασμό με τις νέες συνδέσεις έχει οδηγήσει σταθερά κάθε Αύγουστο στο να υπάρχει έλλειψη νερού ειδικά στο χωριό. 
Β) Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ερεσού επίσης ασυντήρητος επί σειρά ετών. Μέσα στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν το δύκτιο στην Σκάλα φράζει, ενώ έχουμε και την έξοδο λυμάτων κάτω από το γεφυράκι στην Σκάλα σε κεντρικότατο σημείο. Διαρροές ίσως υπάρχουν και σε άλλα σημεία όπως στο ποτάμι που περνάει δίπλα από τον Βιολογικό.
Γ) Το φράγμα Ερεσού ένα τεράστιο έργο για την παραγωγή και την κτηνοτροφία που έγινε την δεκαετία του 90’ και έμεινε ασυντήρητο έκτοτε. Η λιμνοδεξαμενή έχει πλέον τόνους λάσπης με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η χωρητικότητα σε νερό, οι εγκαταστάσεις έχουν συνεχείς βλάβες και το δύκτιο άρδευσης το ίδιο, με σημαντικές ποσότητες νερού να χάνονται κατά την διάρκεια του έτους. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιώτες σπάνε τα ρολόγια για να μην πληρώνουν το ελάχιστο που απαιτείται (μόλις 0.02 λεπτά το κυβικό μέτρο).

Ρωτάμε λοιπόν ποια είναι η θέση σας για τις βασικές υποδομές του χωριού, με ποιον τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε για την συντήρηση τους, πως και πότε χρονικά ;


2 Ιστορικά Κτήρια Ερεσού. 
Βασικά κτήρια της κοινότητας μας μαραζώνουν. Ενδεικτικά:
Α) Γεωργική Σχολή Ερεσού. Ένα από τα μεγάλα και στενάχωρα θέματα της κοινότητας μας είναι η πλήρης εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου της Γεωργικής Σχολής Ερεσού. Η στέγη της έχει πέσει, η πόρτες και τα κουφώματα είναι σε άθλια κατάσταση, τα πατώματα στα δωμάτια λείπουν ενώ κανείς δεν μπήκε καν στον κόπο να μαζέψει τις κουρτίνες της θεατρικής σκηνής. Όπως έκλεισε έτσι και εγκαταλείφθηκε!
Β) Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερεσού. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη, παρ όλη την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει εθελοντικά, και παρ όλη την τεράστια γκάμα σε βιβλία που μπορεί να βρει κάποιος εκεί, παραμένει ασυντήρητη εδώ και χρόνια. Τα κουφώματα της κρέμονται ενώ και ο ξενώνας στον πάνω όροφο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Ρωτάμε λοιπόν ποια είναι η θέση σας για τα ιστορικά κτήρια Ερεσού, με ποιον τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε, πως και πότε χρονικά ;

3 Ελικοδρόμιο Ερεσού. 
Άλλη μία σημαντική υποδομή όχι μόνο της Ερεσού αλλά συνολικά του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Μπορεί αν είναι λειτουργική να εξυπηρετήσει έκτακτα περιστατικά υγείας που πρέπει να διακομισθούν στην Αθήνα για παράδειγμα. Και αυτή η υποδομή του χωριού μας μαραζώνει από αδιαφορία. 

Ρωτάμε λοιπόν ποια η θέση σας για την υποδομή αυτή, πως, πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να συντηρηθεί και να ξανά γίνει λειτουργική;

4  Αγροκτηνοτροφικός κλάδος. 
Η αγροκτηνοτροφία είναι μαζί με τον τουρισμό οι δύο βασικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας. 
Α) Αγροτική Οδοποιία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εγκατάλειψη του αγροτικού δυκτίου από τον Δήμο με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να πρέπει να οδηγούν καθημερινά σε διαλυμένους χωματόδρομους. 
Β) Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ερεσού. Ένα μεγάλο πλήγμα στην τοπική μας οικονομία ήταν και το κλείσιμο του συναιτερισμού Ερεσού που είχε μέχρι και ΠΟΠ Κασέρι Ερεσού. Αποτέλεσμα ήταν οι κτηνοτρόφοι να δίνουν το γάλα τους σε ιδιώτες ή σε άλλους συνεταιρισμούς γειτονικών κοινοτήτων, και άρα χωρίς τα μέσα παραγωγής να είναι πιο αδύναμοι.

Ρωτάμε λοιπόν με ποιον τρόπο, πότε και πως σκέφτεστε να στηρίξετε την αγροτική οδοποιία, καθώς και αν και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να πάρετε πρωτοβουλία για να ξανά γίνει προσπάθεια για έναν Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ερεσού.


5 Τουριστικός Κλάδος.
Ο τουρισμός αποτελεί τον άλλο σημαντικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Ωστόσο η στήριξη του τουριστικού κλάδου της Ερεσού δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι από την μεριά του Δήμου εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά: 

Α) Έλλειψη χώρου πάρκινγκ και κυκλοφοριακό. Ένα από τα βασικά προβλήματα κάθε τουριστικής σεζόν είναι το γεγονός ότι τα υπάρχοντα πάρκινγκ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της φουλ τουριστικής σεζόν. Απέναντι από το πάρκινγκ του Δουκάκη υπάρχουν οικόπεδα που κάποτε είχαν αξιοποιηθεί ως χώροι πάρκινγκ δίνοντας λύση. Επίσης το 2ο πάρκινγκ, αυτό του Ρουμελιώτη, με μία σοβαρή μελέτη που θα διοχετεύει σωστά το νερό αλλά και θα προβλέπει φυσική σκιά με δέντρα σεβόμενη την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού μας, μπορεί να το αναβαθμίσει. 

Η έλλειψη πάρκινγκ λοιπόν με την σειρά της οδηγεί σε ένα πολύ άσχημο κυκλοφοριακό χάος μέσα στον οικισμό με παρκαρίσματα μπροστά σε εισόδους κατοικιών, ένταση, κολλήματα, ενοχλήσεις επιχειρήσεων, ή ακόμη και μικροτραυματισμούς. Ενώ συνολικά η όλη αυτή κατάσταση δημιουργεί διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις της δεύτερης γραμμής. 

Β) Δημοτικές Τουαλέτες Ερεσού και καθαριότητα ευρύτερα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την Σκάλα Ερεσού και την παραλία της με άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό είναι το εξής. Η παραλία μας αποτελεί την νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία του νησιού, και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς όμως εδώ και χρόνια δεν έχει Δημοτικές Τουαλέτες λειτουργικές και καθαρές για τον κόσμο που την επισκέπτεται, γεγονός που διακινδυνεύει την ύπαρξη της Γαλάζιας Σημαίας μας. 

Επίσης η έλλειψη Δημοτικών Τουαλετών σε τουλάχιστον 3 σημεία από όλο το μήκος της μεγάλης μας παραλίας σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών γεννάει ρύπανση. Φυσικά η ρύπανση είναι πολύ γενικότερο φαινόμενο καθώς παρατηρούνται, ειδικά την φουλ σεζόν παντού γεμάτα καλαθάκια, σκουπίδια κάτω από τις εξέδρες των καταστημάτων, και ρύπανση ευρύτερα στα σοκάκια της Σκάλας.

Γ) Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού. Το ελεύθερο κάμπινγκ Ερεσού αποτελεί κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού της Ερεσού εδώ και 50 σερί χρόνια φέρνοντας πολύ κόσμο στην κοινότητα μας, ενώ παράλληλα αφήνει και πολλά έσοδα στην τοπική οικονομία. Δίνει δε την δυνατότητα η Ερεσός να φιλοξενεί ακόμη περισσότερα άτομα όταν τα δωμάτια είναι πλήρης. Ο σύλλογος μας έχει καταθέσει προτάσεις που μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν και την οριοθέτηση του, και φροντίδα του με τουαλέτες, καλαθάκια και καθαρισμούς από εργαζόμενους του Δήμου, όπως γίνεται και σε άλλους Δήμους της χώρας που έχουν αντίστοιχα κάμπινγκ, σε μία προσπάθεια να στηρίξουμε την τοπική οικονομία διαφυλάσσοντας τα κεκτημένα 50 ετών, αλλά και  βελτιώνοντας την κατάσταση για τους ίδιους τους επισκέπτες αλλά και για το μέρος.

Δ) Διεθνής εικόνα της Ερεσού. Ο τουρισμός της περιοχής μας εδώ και 50 χρόνια είναι κατά βάση εναλλακτικός, ενώ η Ερεσός είναι γνωστή διεθνώς για την πολυπολιτισμικότητα της αλλά και για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη όλων στην κοινότητα μας. Η διαφήμιση όμως τα τελευταία χρόνια αυτών των χαρακτηριστικών που κάνουν την Ερεσό μοναδική μαζί με την παραλία της,  είναι απούσα. 

Ε) Καθυστέρηση στην στήριξη της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των αναγκαίων για να ξεκινήσει η σεζόν όπως καλαθάκια, παγκάκια, ντους, διάδρομοι και αλλακτήρια. Ενώ η σεζόν ξεκινάει 15 Απρίλη, τα τελευταία χρόνια αυτά τοποθετούνται τέλη Μάη αρχές Ιούνη.

ΣΤ) Εξέδρα. Η εξέδρα προς το λιμανάκι Ερεσού τοποθετήθηκε δίνοντας την δυνατότητα να μπορεί να δέσει στην παραλία Ερεσού και κάποιο μεγαλύτερου μεγέθους καραβάκι που δεν μπορεί να μπει στο Λιμανάκι μας. Όμως δεν είναι εδώ και χρόνια λειτουργική καθώς έχει καταντήσει ένας επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους όγκος σκουριασμένων παλιοσίδερων.

Ζ) Καταπάτηση του Δημόσιου Χώρου. Κάθε χρόνος που περνάει παρατηρούνται μεγάλες καταπατήσεις δημόσιου χώρου στην Σκάλα Ερεσού που αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα που κάποτε είχε το μέρος μας καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

Η) Φαρμακείο στην Σκάλα Ερεσού. Εδώ και λίγα χρόνια η Σκάλα Ερεσού δεν έχει δικό της φαρμακείο το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε απλά πράγματα καθημερινά, ενώ κάποιες φορές η έλλειψη φαρμακείου έχει οδηγήσει στο να κινδυνεύουν ζωές ακόμη και από ένα απλό τσίμπημα. 

Θ) Άτυπο πάρκινγκ στην παραλία. Πίσω από την 1η καντίνα κάθε χρόνο δημιουργείται ένα άτυπο πάρκινγκ πάνω στους αμμόλοφους της μοναδικής μας παραλίας. Όλα αυτά 30 μέτρα από το πάρκινγκ του Ρουμελιώτη. Η κατάσταση στο θέμα αυτό μπορεί να λυθεί άμεσα με την τοποθέτηση αλυσίδας που να αποτρέπει τα οχήματα να βγαίνουν πάνω στην παραλία μας, όπως γίνεται και σε άλλα σημεία όπου και υπάρχει καντίνα.

Ρωτάμε λοιπόν για το ποια είναι η θέση σας για κάθε ζήτημα παραπάνω, πως πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να δώσετε λύση;

6 Καθαριότητα οικισμών και πρόληψη.

Α) Στο κομμάτι της καθαριότητας παρατηρούμε ότι οι οικισμοί έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη φροντίδα. Χρειάζονται σίγουρα περισσότεροι κάδοι, που να φροντίζονται να είναι καθαροί και σε περισσότερα σημεία. Ειδικά στην Ερεσό όπου έχει πολλές ανηφόρες και αρκετούς ηλικιωμένους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πετάξουν ακόμη και τα σκουπίδια τους. Υπάρχει ανάγκη για ένα μικρό φορτηγό συλλογής απορριμάτων για να πηγαίνει πιο βαθιά στα στενάκια της Ερεσού και να κάνει την περισυλλογή. Ο κάμπος από την άλλη τα τελευταία χρόνια κατοικείται όλο και από περισσότερους ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος. 
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για ένα νέο δρομολόγιο συλλογής απορριμάτων με σημεία με κάδους όπου να καλύπτει και αυτούς τους ανθρώπους. Σε σχέση με τα μεγαλύτερα σκουπίδια όπως ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα κλπ, θα πρέπει να συνεχιστεί η λύση με το κοντέινερ και ίσως να βρεθεί και μία ακόμη καλύτερη. Σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ξανά η παράνομη χωματερή στο Πιθάρι, όπως και δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να ξανά ανοίξει αλλού νέο σημείο. Β) Σχετικά με την πρόληψη υπάρχει ανάγκη για καθαρισμό των ποταμών, με τρόπο τέτοιο που να γίνεται καθαρισμός χωρίς να δημιουργείται ανεπανόρθωτη βλάβη στο τοπικό οικοσύστημα. Επίσης πρέπει να επανεξεταστούν περιπτώσεις αντιπλημμυρικών έργων όπως αυτό της Κορώνης καθώς υπάρχουν κενά στο τοιχίο που οδηγούν σε πλημμύρισμα σπιτιών και χωραφιών. Ποια η θέση σας για την καθαριότητα και την πρόληψη; Πως και με ποιον τρόπο σκοπεύεται να παρέμβετε; 

7 Ανάδειξη της Αρχαίας Ερεσού.

Η Αρχαία Ερεσός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εδώ και δεκαετίες όμως παραμένει παρατημένο από την αδιαφορία. Επιπλέον αυξάνονται στο όνομα του κέρδους και οι καταπατήσεις της αρχαιολογικής ζώνης της Αρχαίας Ερεσού. Η συντήρηση της Βίγλας ως πολιτιστικό μας κομμάτι, ως τουριστικό και ιστορικό αξιοθέατο είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα της Ερεσού. Ποια η θέση σας λοιπόν για το εν λόγω ζήτημα, και κυρίως πως, πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε ;


8 Αγώνας για την παραλία Ερεσού.

Εδώ και 2 χρόνια στην κοινότητα μας διεξάγεται ένας μεγάλος κοινοτικός αγώνας για να υπερασπιστούμε την παραλία μας από το χτίσιμο και από άλλες προσπάθειες εκμετάλλευσης της από συμφέροντα. Ένας αγώνας που απέτρεψε το χτίσιμο με το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι και άλλες πολύμορφες δράσεις. Ένας αγώνας που κουβαλάει πίσω του 4500 χιλιάδες υπογραφές κατοίκων και επισκεπτών. Ένας αγώνας τέλος που έχει και νομικό σκέλος με 3 νομικά ενέργειες να τρέχουν αυτή την στιγμή. 2 αιτήσεις ακύρωσης της οικοδομικής άδειας που ήδη κέρδισαν αναστολή εργασιών από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, μία Αγωγή όπου και αμφισβητείται ο τίτλος ιδιοκτησίας της ιδιώτη στην οποία Αγωγή πήρε θέση υπέρ αυτής το Ελληνικό Δημόσιο μιλώντας για ξεκάθαρη καταπάτηση και μία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός για την διερεύνηση ευθυνών σε πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στον Δήμο και σε υπηρεσίες αυτού.

Ποια είναι η θέση σας για την παραλία Ερεσού και τον αγώνα αυτό; Πως, πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε θα στηρίξετε την προστασία της παραλίας Ερεσού, με κινήσεις ενισχυτικά σε όσα ο αγώνας μας έχει παράξει;

9 Χωρικός Σχεδιασμός της περιοχής.

Τα επόμενα 5 χρόνια είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το χωρικό σχέδιο της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα καθώς το χωρικό σχέδιο θα ορίσει ακριβώς το που θα μπορεί να χτίσει κάποιος και που όχι, και άρα το πως θα είναι η Ερεσός η Σκάλα και ο κάμπος τα επόμενα χρόνια. Ο χωρικός σχεδιασμός θα μας δώσει την ευκαιρία να προστατέψουμε άπαξ την παραλία Ερεσού με τον όρο ΑΔΟΜΗΤΟ κάτω από τον δρόμο, αλλά και άλλα σημεία του τοπικού μας περιβάλλοντος όπως τα ποταμάκια στον κάμπο. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν συμφέροντα λίγων που επιθυμούν ένα χωρικό σχεδιασμό που θα αποφέρει πολλά κέρδη για τις τσέπες τους και θα πάει κόντρα στο δημόσιο συμφέρον, στον σεβασμό της κοινότητας μας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα, αλλά και στο περιβάλλον.

Ποια είναι η θέση σας για το παρακάτω ζήτημα, πως, πότε και με ποιον τρόπο θα συμβάλετε σε αυτό προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κάμπου, της Σκάλας και της Ερεσού;

10 Επένδυση Ibedrola – Ρόκας.

Εδώ και χρόνια στα σκαριά βρίσκεται μία προσπάθεια από γνωστή πολυεθνική που έχει κάνει ανυπολόγιστη ζημιά σε πολλές άλλες χώρες, για να εγκαταστήσει δεκάδες γιγάντιου μεγέθους ανεμογεννήτριες σε όλη την Δυτική Λέσβο. Όλα αυτά μέσα σε ζώνες natura και μέσα στο διεθνούς φήμης προστατευόμενο Γεωπάρκο απολιθωμένου δάσους της περιοχής μας. Οι παρεμβάσεις της εν λόγω «επένδυσης» θα είναι τρομαχτικές αν αναλογιστούμε ότι προβλέπονται 97 χιλιόμετρα χωματόδρομοι μήκους μίνιμουμ 5 μέτρων στα βουνά πέριξ της κοινότητας μας, δηλαδή μόνο στην Δυτική Λέσβο. Ενώ ξέρουμε ήδη ότι θα παράγει πολύ περισσότερο από τις ανάγκες του νησιού και το ρεύμα θα προωθείται αμέσως προς την αγορά της Κεντρικής Ευρώπης με υπόγειο καλώδιο.

Ποια είναι η θέση σας για την εν λόγω προσπάθεια της πολυεθνικής να μετατρέψει το μέρος μας σε βιομηχανική ζώνη;


Παρακαλούνται όλοι οι υποψήφιοι που ζητάνε ψήφο από την Ερεσό να απαντήσουν σε κάθε ένα από τα παραπάνω, καθώς και στις υποενότητες τους ξεχωριστά. Έτσι ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να ξέρει τις θέσεις σας καθώς και το που δεσμεύεστε και που όχι, πως και για πότε.


Πρωτοβουλία Ερεσού - Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία