Skip to main content
|

338 Λέσβιοι ήρωες, η Παλλεσβιακή Ένωση τιμά τους Λέσβιους πεσόντες του Σκρα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 338 Λέσβιων πεσόντων της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της 107ης επετείου της επικής μάχης του Σκρά, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστές τιμές και φέτος την Κυριακή 18 Μαΐου στο ομώνυμο ακριτικό χωριό, παρουσία του Πρόεδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κου. Ταξιάρχη Βέρρου. 

Οι εκδηλώσεις παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Σκρα  και  επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος και ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Μιχαήλ Αρκούδας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου και ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Κουτλής κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Θ.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χωρών με την συμμετοχή και του χορευτικού μας τμήματος.

Η μάχη του Σκρα Ντε Λέγκεν, η μεγάλη, νικηφόρα μάχη των Ελλήνων το 1918 στο μακεδονικό μέτωπο, δεν έπαιξε μόνο αποφασιστικό ρόλο για την τύχη του Έθνους, αλλά αποδείχθηκε αποφασιστική τόσο για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Γερμανίας του Κάιζερ και των Βουλγάρων, όσο και για την αναγνώριση της Ελλάδας ως μία από τις εμπόλεμες δυνάμεις και την εξασφάλιση της συμμετοχής της στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Και όμως καμιά τιμή δεν αποδιδόταν στους νεκρούς της Λέσβου που έπεσαν στη μάχη του Σκρα, αφού στο μνημείο των πεσόντων δεν υπήρχαν τα ονόματα των πεσόντων από τη Λέσβο που πήραν μέρος στη Μεραρχία Αρχιπελάγους. Έπειτα όμως από συνεχείς προσπάθειες τελικά το έτος 1996 τοποθετήθηκαν τέσσερις μαρμάρινες πλάκες με εγχαραγμένα τα ονόματα των επίλεκτων τέκνων της Λέσβου και πέμπτη τιμητική πλάκα προσδιοριστική του τόπου καταγωγής των.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις