Δεν χρειάζεται άλλη δομή, ούτε στην Καράβα, ούτε στο Καμένο Δάσος, ούτε πουθενά.
Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για Βιώσιμη Λύση του Προσφυγικού στη Λέσβο συνάντησε την αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΓΔ της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, κα Beate Gminder, κατά την τελευταία της επίσκεψη στη Λέσβο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Εμ. Λογοθέτης, ο οποίος εξέθεσε τις γνωστές θέσεις του Υπουργείου για τη διαχείριση του προσφυγικού και την κατασκευή της νέας δομής στη Λέσβο.
Κατά τη συνάντηση αυτή εκτέθηκαν οι απόψεις και εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Πρωτοβουλίας σχετικά με τις πολιτικές που σχεδιάζονται για τη Λέσβο. Τονίστηκε ότι οι Ευρωπαϊκοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών και την ενίσχυση μιας οικονομίας απεξαρτημένης από το προσφυγικό, και όχι για την κατασκευή ακριβών υπερ-δομών, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο την πολιτική εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά.
Ζητήθηκε, επίσης, η άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου με τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα και την Ευρώπη των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που παραμένουν σήμερα σε απάνθρωπες συνθήκες στο πεδίο βολής, το άμεσο κλείσιμο της προσωρινής αυτής δομής, καθώς και η ακύρωση του σχεδίου για νέα δομή.
Η Επιτροπή επέμεινε πως υπάρχει ρεαλιστική, άμεση και βιώσιμη λύση για τη Λέσβο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει τέλος στην πολιτική εγκλωβισμού. Οι θέσεις και οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας (οι οποίες επισυνάπτονται) παραδόθηκαν εγγράφως στους παρευρισκόμενους.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο φόβος ότι η ίδια, καταστροφική για τα νησιά, πολιτική εγκλωβισμού συνεχίζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, που επιμένουν στη δημιουργία στη Λέσβο του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ευρώπη.
Η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, μαζί με όλους τους καλόπιστους πολίτες, για μια ορθολογική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αυτή είχε εκφραστεί με την ομόθυμη βούληση των πολιτών της Λέσβου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Προσφυγικό - Βιώσιμη λύση για τη Λέσβο - Κείμενο θέσεων :
1.Χίλιες θέσεις φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι αρκετές
Τα νησιά δεν μπορούν να αποτελούν τόπους εγκλωβισμού αιτούντων άσυλο σε υπεράριθμες δομές. Όλοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη συμφωνούν πλέον σε αυτό. Αυτό σημαίνει «όχι άλλες Μόριες».
Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά για σύντομο διάστημα μόνο, όσο απαιτεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και υποβολής του αιτήματος ασύλου, και σε καμία περίπτωση μέχρι την ολοκλήρωση εξέτασης του αιτήματος.
Χίλιες θέσεις είναι υπεραρκετές για τη Λέσβο και αρκούν για τη σύντομη φιλοξενία σε περιόδους αυξημένων ροών, μέχρι τη μετεγκατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι σε αντιστοιχία με την πολιτική του 1%, για ισοκατανομή του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα. Σε περιόδους περιορισμένων ροών, η Λέσβος, ως τόπος υποδοχής, δεν μπορεί να διατηρεί πληθυσμό αιτούντων άσυλο, σύμφωνα και με την κυβερνητική δέσμευση του 0% για τα νησιά.
2. Αξιοπρεπής φιλοξενία σε ανθρώπινες συνθήκες
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ στη Μόρια, όλοι μιλούν επίσης για αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας. Αποδεδειγμένα η διαμονή αιτούντων άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες, σε μικρότερες και ανθρώπινες δομές, δεν αποτελεί πρόβλημα στην πόλη και το νησί. Οι κάτοικοι της Μόριας και των γύρω περιοχών έχουν υποφέρει, και η Λέσβος έχει δυσφημιστεί διεθνώς, από την αθλιότητα που διατηρήθηκε επί τόσα χρόνια στη Μόρια και επαυξάνεται σήμερα στο πεδίο βολής.
Αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο σημαίνει σεβασμός και προς τους ντόπιους. Αντίθετα, η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι τα «γκέτο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση παράγουν βία και εξτρεμισμό.
3. Χίλιες θέσεις αξιοπρεπούς προσωρινής φιλοξενίας υπάρχουν σήμερα.
Αλλά η κυβέρνηση θέλει να τις κλείσει. Η υπάρχουσα δημοτική δομή στον Καρά Τεπέ λειτουργεί ήδη και έχει αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας χωρίς προβλήματα για το νησί μας. Ποτέ δεν προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα, αλλά αντίθετα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε αυτή και έχει αποκτηθεί πολύτιμη εμπειρία, με αποτέλεσμα να αποτελεί δομή – πρότυπο.
4. Δεν χρειάζεται άλλη δομή, ούτε στην Καράβα, ούτε στο Καμένο Δάσος, ούτε πουθενά.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπαταληθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου καμπ. Τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των δομών υγείας του νησιού και της τοπικής οικονομίας.
Η εντελώς ακατάλληλη νέα υπερ-δομή στο πεδίο βολής, που χαρακτηρίζεται ως Μόρια 2 λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής, αν δεν κλείσει τώρα είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμη, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο καμπ που προτείνει η κυβέρνηση, και η Λέσβος θα παραμείνει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Το έχει αποδείξει η εμπειρία της Σάμου, όπου ενώ η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζει τη δημιουργία νέας δομής για τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ που βρίσκεται μέσα στην πόλη, ύστερα από 4 χρόνια διαβουλεύσεων, προεργασιών και κατασκευής, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μάλιστα από την κυβέρνηση, ότι η χωρητικότητα του δεν θα είναι 1200 θέσεις όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά 3000.
Η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στη Λέσβο από το συνεχιζόμενο εγκλωβισμό χιλιάδων αιτούντων άσυλο, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον υπό συνθήκες πανδημίας.
Η θέση επομένως για «καμία νέα δομή», την οποία όλοι οι φορείς της Λέσβου έχουν προσυπογράψει, είναι όχι μόνο η πιο δίκαιη, αλλά και η πιο ρεαλιστική, άμεση και ανέξοδη.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ