Κοινωνία

15/02/2013 - 20:59

Φροντιστήριο Αλληλεγγύης σε Λέσβο και Λήμνο

Φροντιστήριο  Αλληλεγγύης σε Λέσβο και Λήμνο

>Εκτός από τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Καλλονής από τον Γενάρη του 2011 μοιράζει λαχνούς έναντι 1,5 ευρώ τον καθένα οι οποίοι διανέμονται στους μαθητές για κολατσιό από το κυλικείο.

 

Γράφει η Ανθή Παζιάνου / Εφημερίδα των Συντακτών

Τα βήματα πολλών πετυχημένων εγχειρημάτων κοινωνικού φροντιστηρίου ακολουθεί ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την οικεία ΕΛΜΕ, ξεκινώντας την παράδοση δωρεάν μαθημάτων στους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν οικονομικό πρόβλημα. «Από τη μέρα που ανακοινώσαμε ότι προχωράμε στη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, συγκεντρώθηκαν δεκάδες αιτήσεις μαθητών. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν τα πρώτα Τμήματα στη Μύρινα, σε κτίριο του δήμου, ενώ εξετάζουμε τον τρόπο να δημιουργηθούν τάξεις και σε άλλα μέρη του νησιού», δήλωσε στην «Εφημερίδα Συντακτών» ο Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.
 
Eθελοντική δράση
 
Το πείραμα του κοινωνικού φροντιστηρίου έχει πετύχει από τον Νοέμβριο στο γειτονικό νησί, τη Λέσβο, και μάλιστα όχι στην πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, αλλά την Καλλονή, με πρωτοβουλία πολιτών του Συλλόγου «εθελοντικής δράσης». Πολλοί εκπαιδευτικοί-μέλη του Συλλόγου της Καλλονής διαπίστωσαν αρχικά ότι αρκετοί μαθητές σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής υποσιτίζονται. «Από την προηγούμενη σχολική χρονιά, οι καθηγητές μας είχαν επισημάνει ότι μαθητές με οικονομικά προβλήματα κάθονται μέσα στα διαλείμματα, γιατί ντρέπονταν να βγουν και να μην πάνε στο κυλικείο για να γευματίσουν, όπως οι υπόλοιποι συμμαθητές τους», τόνισε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ομάδας, Ασανούλα Κοκκινέλλη.
 

Απευθυνόμενοι στη γειτονιά και σε φίλους, τα 84 μέλη του εθελοντικού κινήματος της περιοχής μοιράζουν από τον Γενάρη του 2011 λαχνούς έναντι 1,5 ευρώ τον καθένα. Οι λαχνοί προσκομίζονται στους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια διανέμονται σε δεκάδες μαθητές, σύμφωνα με τα κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει ο Σύλλογος.
 
Ενισχυτική διδασκαλία
 
Ο κάθε λαχνός ισοδυναμεί με το κολατσιό του κυλικείου. Η εθελοντική ομάδα δράσης δεν σταμάτησε όμως εκεί. «Από τον Σεπτέμβρη διαπιστώσαμε την ανησυχία πολλών μαθητών και γονέων για την πορεία τους προς τις πανελλήνιες. Είχαν σταματήσει για μήνες το φροντιστήριο, ενώ τα ιδιαίτερα μαθήματα αποτελούν για τους περισσότερους είδος πολυτελείας.
 
Παράλληλα, αν και είχαν γίνει αιτήσεις για τη δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, ο θεσμός ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Ετσι, δύο καθηγήτριες προθυμοποιήθηκαν να διδάσκουν μαθήματα», λέει η κ. Κοκκινέλλη. Επειτα από έναν μήνα αναζήτησης χώρου, εκπαιδευτικών και μαθητών, τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε το κοινωνικό φροντιστήριο που μετρά 13 καθηγητές, μεταξύ των οποίων αδιόριστοι και συνταξιούχοι, αλλά και 37 μαθητές όχι μόνο από την Καλλονή, αλλά και από χωριά του νησιού: τη Στύψη, τα Δάφια, την Αρίσβη και τα Παράκοιλα. Τα μαθήματα γίνονται απόγευμα από Δευτέρα έως και Κυριακή στις αίθουσες του ΕΠΑΛ, του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Καλλονής.
 
«Αρχικά οι μαθητές ήρθαν στην αίθουσα με την προσδοκία να λύνει κάποιος τις ασκήσεις τους στο σχολείο. Στη συνέχεια όμως που εξηγήσαμε τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου, είδαν με μεγαλύτερη όρεξη τα μαθήματα, κι αυτό γιατί τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που οι καθηγητές δεν παραδίδουν μάθημα με σκοπό το κέρδος», τόνισαν εθελοντές εκπαιδευτικοί στην εφημερίδα μας.
 
Τμήματα αγγλικών
 
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είναι 14 χρόνων, πηγαίνει στη Β΄ γυμνασίου και μας μίλησε με ενθουσιασμό για το φροντιστήριο: Είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω φυσική με τον κ. Τσιρεπλή γιατί καταλαβαίνω τα πάντα. Και στη φυσική δεν τα πήγαινα καλά, είχα βαθμό 9! Και στους γονείς μου δεν άρεσε τόσο. Τώρα όμως που πηγαίνω κάθε εβδομάδα μαζί με άλλους 17 συμμαθητές μου, και οι γονείς μου γλιτώνουν τα λεφτά του φροντιστηρίου και εγώ θα πάρω καλύτερο βαθμό. Τι άλλο να σας πω; Α! Μακάρι να είχα κάποιον να με βοηθάει και στη γεωγραφία…» Επόμενος στόχος του συλλόγου, πάντως, είναι η δημιουργία τμήματος αγγλικών.

Μοιράσου το άρθρο!