Ισόβια στην υπάλληλο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
up date Ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση 1.234.000 ευρώ από τον δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Ταξιαρχούλα Παρασκευά, πρώην υπάλληλο του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης. Η κ. Παρασκευά, που στην απολογία της δήλωσε αθώα, κρίθηκε ένοχη ομόφωνα από το Δικαστήριο και χωρίς ελαφρυντικά από την πλειοψηφία των Εφετών, σύμφωνα με το Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950.
------
της Ανθής Παζιάνου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Σήμερα η απόφαση για την υπάλληλο που κατηγορείται για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
Η πολύκροτη υπόθεση για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Δικηγορικό Σύλλογο που προκάλεσε πάταγο στους νομικούς κύκλους το 2011, όταν και αποκαλύφθηκε, ξεκίνησε να εκδικάζεται χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα, παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τη δίκη, η οποία αναμένεται να λάβει τέλος σήμερα με την κατάθεση της μοναδικής μάρτυρα υπεράσπισης της κατηγορουμένης, τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, την κατάθεση των αναγνωστέων εγγράφων, την πρόταση του εισαγγελέα και την απολογία της κατηγορουμένης.
Πάντως μέχρι χτες οι δικηγόροι της δεν άνοιγαν τα χαρτιά τους.
Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης για το οποίο και κατηγορείται η πρώην υπάλληλος, ανέρχεται στο 1.234.000 ευρώ, ενώ το ποσό που καταλογίζεται στο Δικηγορικό Σύλλογο ως φοροδιαφυγή και πρόστιμα, οριστικοποιήθηκε περίπου στις 800.000 ευρώ.
Συνήγοροι πολιτικής αγωγής είναι ο Γιάννης Πετρέλλης και ο Άρης Ελευθερίου.
Ισόβια ή… στα μαλακά
Από την εκδίκαση της υπόθεσης την πρώτη μέρα, κατέστη σαφές ότι η υπερασπιστική γραμμή της κατηγορουμένης η οποία δηλώνει αθώα, θα κινηθεί σε ένα βαθμό και μεταξύ άλλων στον ισχυρισμό ότι το λογισμικό του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ) είναι προβληματικό και ενδεχομένως το ποσό δεν μπορεί παρά να προκύπτει και από λογιστικό λάθος.
Ακόμα ένας ισχυρισμός της κατηγορουμένης, σύμφωνα με τις ερωτήσεις στις οποίες προέβησαν οι συνήγοροι υπεράσπισής της, ο εξ Αθηνών κ. Αναστασάκης και ο Στρατής Ηλιογραμμένος, προς τους μάρτυρες κατηγορίας, ενδέχεται να είναι ο εξής: Κατά πόσο τα όσα χρήματα υπεξαιρέθηκαν, οφείλονται στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης που έχει τεθεί αντίδικος πολιτικής αγωγής, ή στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων, από όπου και φέρονται να έχουν υπεξαιρεθεί τα χρήματα.
Αν γινόταν δεκτό κάτι τέτοιο, η κατηγορουμένη θα απαλλασσόταν από τις επιβαρυντικές επιπτώσεις του Νόμου Περί Καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει έως και ισόβια κάθειρξη, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα όμως με αρκετούς μάρτυρες κατηγορίας, «δε στέκει αυτό, αφού η κοινοπραξία δεν συνιστά ένωση προσώπων».
Επίσης, σύμφωνα πάλι με τα όσα εκδικάστηκαν χτες, ενδέχεται η πλευρά της υπεράσπισης να θέσει σε αμφισβήτηση τα πεπραγμένα του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, δεδομένου ότι ο έλεγχος του ταμείου δε φέρεται να ήταν νομότυπος.
Η ακροαματική διαδικασία
Πάνω από 15 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας μέσα σε επτά ώρες, από την έναρξη της δίκης έως τις 6 το απόγευμα.
Σημαντικές ήταν οι καταθέσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρη Καλλία, του δικηγόρου Απόστολου Κομνηνάκα, ο οποίος και ανακάλυψε το σκάνδαλο υπεξαίρεσης το 2011, αλλά και των δύο ορκωτών λογιστών, του προϊσταμένου τού ΣΔΟΕ, Δημήτρη Βαρδαξή, της υπαλλήλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγγελικής Λεμονιά, των δικηγόρων Χάρη Πέτσικου, Στράτου Πέτρου, Δημήτρη Μοιρασγεντή, Μιχάλη Σκουρκέα, Γεώργιου Σταυρινού, Εμμανουήλ Γρηγοράκη και Χριστόφορου Χατζηβασιλείου, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μοναδική μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης αναμένεται να τεθεί μία συγγενής της.
Τυφλή… εμπιστοσύνη
Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας αναφέρθηκαν στο ιστορικό και τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν να προχωρήσουν στον έλεγχο των διπλοτύπων είσπραξης από το Λογαριασμό Είσπραξης Συμβολαίων.
Ο Απόστολος Κομνηνάκας εξήγησε κατά την ακροαματική διαδικασία το «τέχνασμα της κατηγορουμένης για να υπεξαιρεί χρήματα».
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κομνηνάκας έχει τεθεί στην άτυπη θέση του «διανομέα» των μερισμάτων εδώ και δεκαετίες από τους συναδέλφους του. Το καλοκαίρι τού 2011, οι δικηγόροι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως είχαν να λαμβάνουν μηδενικό μέρισμα απ’ τις παραστάσεις τους στις δικαιοπραξίες, όταν επί σειρά ετών έπαιρναν περί τις 3.000 ευρώ ετησίως.
«Γνωρίζαμε ότι μας έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση και ότι θα μειωνόταν το ποσό που μας αντιστοιχούσε. Ωστόσο το ποσό ήταν δραματικά μικρότερο σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν διεκπεραιωθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά ένας μάρτυρας κατηγορίας.
Έτσι ξεκίνησε ο οικονομικός έλεγχος, αρχικά με ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια απ’ το ΣΔΟΕ, που έλεγξε την κατάσταση, τι συνέβαινε δηλαδή στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων, τον οποίο διαχειριζόταν η κατηγορουμένη και πρώην υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ).
Η περίοδος ελέγχου αφορούσε στην πενταετία απ’ τα μέσα τού 2006 έως τον Αύγουστο του 2011 και σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2013 στον ανακριτή, η κατηγορούμενη υπάλληλος φέρεται να υπεξαίρεσε το ποσόν του 1,3 εκατ. ευρώ.
Το «τέχνασμα της υπεξαίρεσης»
«Προχώρησα σε ελέγχους και διαπίστωσα ότι οι καταστάσεις τις οποίες εκτύπωνε, ήταν αλλοιωμένες», είπε ο κ. Κομνηνάκας.
Για παράδειγμα, εξηγούμε, αν από τις εισπράξεις των συμβολαίων η κατηγορουμένη ως υπάλληλος είχε στα χέρια της 100 ευρώ, φέρεται να κατέθετε στην τράπεζα και στο Λογαριασμό τα 50 ευρώ, φερ’ ειπείν, να υπεξαιρούσε τα υπόλοιπα 50 ευρώ και στις καταστάσεις που εκτύπωνε προς ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου, να αλλοίωνε το ποσό και, έτσι, αθροιστικά και φαινομενικά δεν εντοπιζόταν το πρόβλημα ποτέ. Επίσης κατηγορείται για τη δημιουργία συγκεντρωτικών καταστάσεων, παραλείποντας τα μεγάλα ποσά.
Το γεγονός όμως ότι τον Αύγουστο του 2011 ο αριθμός των συμβολαίων ήταν αναντίστοιχα μεγάλος για το μικρό ποσό που έμελλε να διανεμηθεί στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, έβαλε σε υποψία τον κ. Κομνηνάκα.
Έτσι, ο άτυπος «διανομέας» του μερίσματος ζήτησε όλα τα διπλότυπα αποδείξεων των συμβολαίων και έβγαλε… λαβράκι! Από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και εκτυπώσεις, απουσίαζαν τεχνηέντως μεγάλα ποσά, ενώ δεν υπήρχε και η σχετική ακολουθία των διπλοτύπων. Για παράδειγμα, από τον αριθμό 23, συνεχιζόταν ο αριθμός 27, μετά 32 κ.ο.κ..
Η συνέχεια… γνωστή
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, αμέσως μετά τη διαπίστωση του σκανδάλου τον Αύγουστο του 2011, κινήθηκε εναντίον της κατηγορουμένης με αγωγή και μήνυση, στο πλαίσιο της οποίας η τακτική ανάκριση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013, οπότε και κλήθηκε η κατηγορουμένη σε απολογία.
Μετά την απολογία και με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, παραπέμφθηκε σε τακτική δίκη, ενώ απ’ τα μέσα Ιουλίου βρισκόταν προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, αφού επικαλέστηκε κώλυμα στην καταβολή της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ που της όρισε το δικαστήριο προκειμένου να μείνει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών.