Κοινωνία

24/02/2013 - 16:30

Κίνημα Πολιτών για την Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Λέσβου

Κίνημα Πολιτών για την Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Λέσβου

pan style="text-align: justify; line-height: 1.538em;">Οι διαδικασίες, οι δράσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου 11μηνου στην περιοχή της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου με αφορμή το κλείσιμο υπηρεσιών στην Καλλονή, οι τρέχουσες συνθήκες για τον τόπο μας και οι ανησυχίες που γεννιούνται για το αύριο, οδήγησαν τα βήματα των πολιτών αρχικά της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου και στη συνέχεια και άλλων περιοχών, σε συμπόρευση απέναντι στα κοινά για όλους μας προβλήματα . Η παρουσία τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις τελευταίες κινητοποιήσεις με το πάνδημο κλείσιμο των καταστημάτων, των υπηρεσιών ,των σχολείων αλλά και τον αποκλεισμό στον Κόμβο Αγ. Παρασκευής και στη Λαϊκή συνέλευση που ακολούθησε στις 24/1/2013.

 
Έγινε σαφές, ότι στη Λέσβο υπάρχει και δρα κίνημα πολιτών , που το ρόλο του δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει η Επιτροπή Αγώνα , όπως προέκυψε από την προαναφερθείσα Λαϊκή Συνέλευση. Εντέλει θα το αδικούσε.
 
Για το λόγο αυτό τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, στην συνεδρίασή τους χθες 6/2/13 στο χώρο του ΚΕΠ της Καλλονής, αποφάσισαν ομόφωνα να επιστρέψουν τον ρόλο που τους ανάθεσαν οι πολίτες σ αυτούς τους ίδιους δηλαδή :ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
 
 
Στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, οι άξονες δράσης και ο προγραμματισμός τριμήνου. Συγκεκριμένα:
 
•Τη δράση του κινήματος θα συντονίζει η συντονιστική ομάδα, μέλη της οποίας είναι τα πρόσωπα που είχε υποδείξει η Λαϊκή συνέλευση της 24ης Ιανουαρίου2013, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Λέσβου και όσα από τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Καλλονής, επιθυμούν να συμμετέχουν. Η συντονιστική ομάδα θα μπορεί να διευρύνεται, η συνεδριάσεις της θα είναι ανοιχτές και για τους πολίτες και για τα ΜΜΕ. Σε κάθε συνεδρίαση θα προεδρεύει και ένα διαφορετικό μέλος της ομάδας.
•Πρόεδρος επί τιμή της συντονιστικής ομάδας είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. κ Χρυσόστομος.
•Θα υπάρχει 5μελής γραμματεία, που θα έχει σαν ρόλο της την παρακολούθηση των αποφάσεων, την έκδοση των δελτίων τύπου, την προετοιμασία των συνεδριάσεων της συντονιστικής ομάδας και την παρέμβαση τόσο προς την ομάδα και το κίνημα όσο και προς τα έξω , όταν συντρέχει λόγος στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις συνεδριάσεις. Τα μέλη της γραμματείας θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συνεδριάσεις της θα είναι ανοιχτές. Η παρούσα σύνθεση της γραμματείας είναι: Ελευθερίου Θανάσης, Ζωγράφου Χρυσούλα, Καψάλη Μιχαέλα, Μαστρογιάννης Αντώνης, Νικολάρα Μαρία.
 
ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
 
1. Αγώνας για την εκ νέου Διοικητική διαίρεση της Λέσβου, σε περισσότερους Δήμους και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν γίνει, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παρακμής και εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι πόλεις και τα χωριά της Λέσβου.
 
2. Προστασία Περιβάλλοντος- Φυσικού Πλούτου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η θάλασσα, οι κόλποι, τα ποτάμια, τα νερά, τα δάση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,οι ιαματικές πηγές, η φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πηγές ζωής και πλούτου για μας και τον τόπο μας και η προστασία τους είναι για μας λόγος για αγώνες.
 
3. Τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Λέσβος, για να εξακολουθήσουν οι κάτοικοί της να ζουν και να δραστηριοποιούνται στο νησί μας.
 
4. Αναδιάρθρωση του χάρτη των υπηρεσιών της Λέσβου και αποκέντρωσή τους επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων του νησιού. Συγκεκριμένα η διεκδίκησή μας δεν αφορά μόνο την παραμονή όσων υπηρεσιών υπάρχουν σήμερα στο νησί, αλλά την ύπαρξη όσων υπηρεσιών έχουν ανάγκη οι πολίτες της Λέσβου. Ταυτόχρονα και μέχρι την εκ νέου διοικητική διαίρεση της Λέσβου διεκδικούμε την αποκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, αλλά και τη μεταφορά σημαντικών υπηρεσιών που υπάγονται στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου από την Μυτιλήνη στη Λεσβιακή ύπαιθρο
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
 
Στα πλαίσια των αξόνων δράσης προγραμματίσθηκαν για το επόμενο τρίμηνο:
 
•Εκδήλωση- συζήτηση στον Πολιχνίτο με πιθανή ημερομηνία 2/3/13 με θέμα: Ο ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
•Εκδήλωση – συζήτηση στο Πλωμάρι με πιθανή ημερομηνία την 23/3/13 με θέμα : ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
•Εκδήλωση – συζήτηση στην Άντισσα με πιθανή ημερομηνία την 6/4/13 και θέμα: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟ
•Εκδήλωση – συζήτηση στο Μόλυβο με πιθανή ημερομηνία 20/4 και θέμα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
•Θεματικές συνεδριάσεις της συντονιστικής ομάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της δράσης.
•Επίσης αναμένουμε άμεσα από την Περ .Β. Αιγαίου την συζήτηση των προβλημάτων που καταθέσαμε με το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την παρουσία μας στην προηγούμενη συνεδρίασή του.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ημερομηνίες των δραστηριοτήτων μας αναφέρονται ως πιθανές για τεχνικούς λόγους (κλείσιμο χώρων διοργάνωσης, συνεννόηση με προσκεκλημένους και φορείς κπλ) και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας κάθε δράσης θα ανακοινώνεται έγκαιρα.

Μοιράσου το άρθρο!