Κοινωνία

21/03/2012 - 13:33

Λέσβος: 28,5% «μαϊμούδες» ανάπηροι!

Γ

ράφει: Μπαλάσκας Στρατής / εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

651 λιγότεροι σε σχέση με το Μάιο του 2011, οι «αναξιοπαθούντες» στη Λέσβο και στη Λήμνο που εισπράττουν προνοιακά επιδόματα 

Την περασμένη Πέμπτη γράφαμε πως μέσα σε λίγους μήνες μειώθηκε κατά 16% ο αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στο Νομό Λέσβου. Δηλαδή μειώθηκαν απ’ τον περσινό Μάιο έως το Φεβρουάριο του 2012 οι δικαιούχοι κάθε κατηγορίας επιδομάτων, από 2.284, σε 1.912. Λίγες μέρες μετά και με δεδομένα τα στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ο αριθμός αυτός κατρακύλησε στους 1.633. Σημαίνει τούτο ότι πέρυσι σχεδόν τρεις στους δέκα που εισέπρατταν προνοιακά επιδόματα, ήταν υγιέστατοι. Εισέπρατταν, δηλαδή, συνολικά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αν και απολύτως υγιείς.

Λαμβάνοντας αφορμή απ’ τον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου για το 2011, στον οποίο και είχαν εγγραφεί πιστώσεις πάνω από εννιά εκατομμυρίων ευρώ για προνοιακά επιδόματα, το «ΕΜΠΡΟΣ» τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε πρωτοσέλιδα πως ένας στους 48 πολίτες του Νομού Λέσβου επιδοτείται ως ανάπηρος!

Η πρώτη μείωση

Την περασμένη Πέμπτη 15 Μαρτίου, το «ΕΜΠΡΟΣ» αποκάλυψε πως από τον περσινό Μάιο έως το Φεβρουάριο του 2012 οι δικαιούχοι κάθε κατηγορίας επιδομάτων μειώθηκαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέρχεται πλέον στους 1.912 σε επίπεδο Νομού Λέσβου. Όπως χαρακτηριστικά γράφαμε, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των 352 προνοιακών επιδομάτων προέρχεται απ’ τη διακοπή της χορήγησης επιδόματος, όπως και απ’ τη μη έγκριση νέων περιπτώσεων απ’ την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.
Και ξαφνικά χθες, από το Υπουργείο Υγείας μάς έγιναν γνωστά τα στοιχεία της απογραφής που αφορούν στο Νομό Λέσβου. Σύμφωνα με αυτά, άλλοι 299 που εισέπρατταν προνοιακά επιδόματα δεν απογράφησαν, αυξάνοντας σε 28,5% τη μείωση των όσων θα εισπράττουν πλέον προνοιακά επιδόματα στη Λέσβο και στη Λήμνο.

«Είδαν…»
Η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων παρουσιάζει με ανάγλυφο τρόπο το «πάρτυ» της διασπάθισης δημόσιου χρήματος που έγινε στο όνομα δήθεν αναπηριών. Οι βαριά ανάπηροι μειώθηκαν από 949 σε 715. Οι με βαριά νοητική καθυστέρηση, από 229 σε 178. Οι δικαιούχοι επιδόματος κίνησης και καυσίμων από 170 μειώθηκαν σε 59. Οι απροστάτευτοι ανήλικοι από 284 μειώθηκαν σε 205. Οι τυφλοί μειώθηκαν από 430 σε 366. Αλλά και οι κωφάλαλοι, από 74 μειώθηκαν σε 62.
Και φυσικά ούτε οι τυφλοί… είδαν, ούτε οι βαριά ανάπηροι περπάτησαν, ούτε οι κωφοί άκουσαν. Απλούστατα, όσοι εισέπρατταν έως τώρα χρήματα που δεν έπρεπε να εισπράττουν… «απέφυγαν την κακοτοπιά». Χρέος της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης τώρα είναι να διασφαλίσουν όλοι αυτοί, αλλά και όσοι επέτρεψαν τη δημιουργία αυτού του «στρατού» των 651 αναπήρων-«μαϊμού», στην καλύτερη των περιπτώσεων να επιστρέψουν τα χρήματα που παράνομα εισέπραξαν.

Μοιράσου το άρθρο!