Ο θάνατος του επιλοχία στη Λέσβο και τα απαρχαιωμένα Μ113
Μετα το χθεσινό τραγικό περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 38χρονος ΕΜΘ Επιλοχίας Κώστας Μ. πληθαίνουν οι αναφορές για τα απαρχαιώμενα Μ 113 του Ελληνικού Στρατού. Βέβαια η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία θα ανακαλύψουν άλλα άιτια για την τραγωδία.
Τι είναι τα Μ 113
To M-113 έχει χαρακτηρισθεί ως το πιο διαδεδομένο ΤΟΜΠ του δυτικού κόσμου, καθώς έχουν βγει από την γραμμή παραγωγής 80.000 κομμάτια από το 1960 μέχρι σήμερα. Η ιστορία του όμως ξεκινάει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ σχεδίασαν μια σειρά ερπυστριοφόρων που θεωρούνται πρόδρομοι του γνωστού M-113.Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες οχημάτων Μ-113 στον κόσμο, διαθέτοντας περισσότερα από 2.500 οχήματα. Η οικογένεια ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-113 είναι η πλέον πολυάριθμη που διαθέτει σήμερα ο Ελληνικός Στρατός. Όμως, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα οχήματα Μ-113 εισήλθαν σε χρήση στην Ελλάδα πριν 45 περίπου χρόνια, δεν υπάρχει καμία σκέψη για απόσυρσή τους. ( από την ιστοσελίδα onalert.gr)
Πολλοί συνάδελφοι που από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκαν στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ συνέδεσαν την σημερινή απώλεια με ένα αντίστοιχο δραματικό συμβάν, την απώλεια του 19χρονου Πεζοναύτη Κρόκου.
Οι λόγοι είναι πολλοί.Καταρχήν και οι δύο ήταν οδηγοί αντίστοιχων απαρχαιωμένων ερπυστριοφόρων Μ113.
Τα πανάρχαια αυτά τεθωρακισμένα θεωρούνται νεκροφόρες καθώς η οδήγηση τους γίνεται με μανιβέλες.
Οι οδηγοί, ακριβώς για να μπορέσουν να τα κατευθύνουν είναι υποχρεωμένοι πολλές φορές να έχουν το κεφάλι τους έξω από την καταπακτή. ( από την ιστοσελίδα http://diktiospartakos.blogspot.gr/ )
Κι άλλο ατύχημα πριν από μερικές ημέρες:
Η διεξαγωγή άσκησης μονάδων στα πλωτά, στην περιοχή των Φερών, Αλεξανδρούπολης, στο φυλάκιο Εγνατία κόντεψε να αποβεί μοιραία για 3 στελέχη. Ο λόγος για το ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ113 που επιχείρησε να περάσει υδάτινο εμπόδιο, στο ποτάμι, στην περιοχή των Φερών της Αλεξανδρούπολης και πιο συγκεκριμένα στο χώρο εκπαίδευσης πλωτών μέσων του νοτίου Έβρου. Η «πάπια» «κόλλησε» στο ποτάμι, πήρε νερά στο εσωτερικό της και βούλιαξε απότομα, μέσα σε 3”, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τα 3 άτομα προσωπικού που βρίσκονταν στο εσωτερικό του, ανάμεσα τους και μία γυναίκα.
---------------------------