Κοινωνία

09/04/2020 - 13:53

Οι «κωλοτούμπες» με το Stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς

Με βάση την σύσκεψη Τετάρτη 8/4/20 που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή πληροφορούμαστε οτι προτείνεται το άνοιγμα του Stage 2 στη Συκαμιά για την προσωρινή παραμονή των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Από την παραπάνω εισήγηση προκύπτουν εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα.

Η ίδια ανακοίνωση αρχικά αναφέρει οτι πρόκειται για έκτακτο και προσωρινό μέτρο που θα εφαρμοστεί για όσο χρόνο διαρκέσουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Αναφέρει οτι αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος απομόνωσης 14 ημερών για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, εντός των ορίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, οι οποίοι μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού ορίου θα απομακρύνονται από τον χώρο.Στη ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ενώ παρήλθε το χρονικό διάστημα απομόνωσης των 14 ημερών (σ.σ. καραντίνα) όσων ευρίσκοντο στην περιοχή της Πέτρας και του «Παλιού» στο Μανταμάδο, δεν έγινε καμία απομάκρυνση από τους χώρους αυτούς –σε αντίθεση με ρητές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι αυτό θα συνέβαινε.

Άρα τελικά, με ποια διαβεβαίωση και με ποιούς όρους προτείνεται η επαναλειτουργία του Stage 2;

   Ο χώρος του Stage 2 έκλεισε με απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου στις 31/1/2020. Παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις της τοπικής κοινότητας για την αναγκαιότητα ύπαρξης του, σημειωτέον επί 4 χρόνια λειτούργησε ακριβώς με τις προυποθέσεις με τις οποίες άνοιξε δηλαδή την παροχή πρώτης βοήθειας και την παραμονή το πολύ μίας ημέρας των νεοαφιχθέντων στην ευρύτερη περιοχή της Συκαμιάς, ο Δήμος έκκρινε την λειτουργία του παράνομη επικαλούμενος λόγους νομιμότητας, υγιεινής και έλλειψης προδιαγραφών. Τι έχει αλλάξει λοιπόν απ την 31η Γενάρη και τώρα το Stage 2 θεωρείται κατάλληλο για προσωρινή φιλοξενία; Παρ΄ όλο που το Stage 2 δέχθηκε εμπρηστική επίθεση την 1η Μάρτη , με αποτέλεσμα την μερική καταστροφή του, μπορεί να γίνει δομή προσωρινής παραμονής;

Εάν υπήρχε κακοπροαίρετη διάθεση, θα σκεφτόταν κανείς οτι ενδεχομένως γίνεται επιτακτική η ανάγκη της λήψης μιας τέτοιας απόφασης αυτή την στιγμή, λόγω του συγκεντρωμένου αριθμού ατόμων στην τουριστική, για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, περιοχή της Πέτρας. Επειδή όμως δεν υπάρχει κακοπροαίρετη  διάθεση και βασικός γνώμονας είναι οι λόγοι δημόσιας υγείας καθώς και η προτεραιότητα επίδειξης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού αυτές τις δύσκολες ώρες, η πιο εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση είναι η ενοικίαση ξενοδοχειακών μονάδων για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να παρέχεται η υγειονομική φροντίδα που απαιτείται, σε ανθρώπινες συνθήκες με τις απαιτούμενες προδιαγραφές όπως εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Απαιτούμε αυτές τις δύσκολες ώρες, να λειτουργήσουν όλοι με σύνεση και αλληλεγγύη. Υπάρχει η ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων και όχι για την εξεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΜΙΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ « ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ¨»

Μοιράσου το άρθρο!