Πέθανε ο 16χρονος τραυματίας στο Λουνά Παρκ της Μυτιλήνης
του Στρατή Μπαλάσκα / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Δυο χρόνια μετά το σοβαρό του τραυματισμό στο τραμπολίνο τού λούνα-παρκ του θανάτου, στα Τσαμάκια Δεν έγινε η παραμικρή έρευνα για τα αίτια του θανάτου και το αν συνδέεται αυτός με τον τραυματισμό του 10 μήνες φυλακή ερήμην στο διαχειριστή τού λούνα-παρκ
Πανε δυο εβδομάδες που αποκαλύψαμε πως το λούνα-παρκ του θανάτου στο Ελληνικό της Αθήνας, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και κινδύνευσε άλλο ένα, ήταν το ίδιο με αυτό στη Μυτιλήνη, όπου το Σεπτέμβριο του 2010 τραυματίστηκε σοβαρά ένα 16χρονο παιδί, ο Μιχάλης Μάλλης.
Σήμερα το «ΕΜΠΡΟΣ» αποκαλύπτει ότι το άτυχο αυτό παιδί, δυο χρόνια μετά και μετά από απίστευτες ταλαιπωρίες, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Η δίκη του υπευθύνου τού λούνα-παρκ ένα χρόνο μετά με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια, τον Οκτώβριο του 2013 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, με απόντα τον κατηγορούμενο και φυσικά τον άτυχο Μιχάλη Μάλλη, οδήγησε στην καταδίκη του πρώτου σε… 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή!
Για το θάνατο του καταταλαιπωρημένου νεαρού, ούτε κουβέντα. Ούτε καν μια προανάκριση προκειμένου να εξεταστεί αν ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα του βαρύτατου τραυματισμού του. Σα να είναι πολύ συνηθισμένο να πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς παιδιά 18 χρονών…
Κάπως έτσι κι αφού σε ετούτο τον τόπο βασιλεύει η ατιμωρησία και ο ωχαδελφισμός, πριν 20 μέρες θρηνήσαμε το χαμό ενός 13χρονου, αυτήν τη φορά, παιδιού. Και δεδομένου του αίματος που έρρευσε, θυμήθηκαν όλοι πως πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα της λειτουργίας των λούνα-παρκ ανά την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Μάλλης με το σπασμένο σβέρκο, από κάπου ψηλά θα χαμογελά…
Ο τραυματισμός
Ο Μιχάλης Μάλλης, 16 ετών στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, τραυματίστηκε στο λούνα-παρκ που είχε εγκατασταθεί στην άκρη τής πλαζ του Δήμου Μυτιλήνης, παίζοντας στο τραμπολίνο.
Από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διακομίσθηκε, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ της Αθήνας, όπου και χειρουργήθηκε. Παρέμεινε στο Νοσοκομείο επί μέρες, νοσηλεύτηκε επί τέσσερις μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μετά, στην Ορθοπαιδική Κλινική, όπου παρέμεινε επί μήνες.
Από τότε άρχισε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για αυτόν και την οικογένειά του, που αντιμετώπιζε χίλια μύρια προβλήματα. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.
Το Δεκέμβριο του 2011, στο ΚΑΤ όπου επανεισήχθηκε με διάγνωση ατελούς τετραπληγίας, διαπιστώθηκε η τραγικότητα της κατάστασης της υγείας του. Αδύναμος να κάνει το παραμικρό, κυρτωμένος, με την καρδιά του να αδυνατίζει κι αυτή, μαζί με το κορμί του. Τον Ιούνιο του 2012, έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί στην Αγγλία σε ειδικό νοσοκομείο χειρουργικής παθήσεων σπονδυλικής στήλης. Ο γιατρός Τζων Γουέμπ ανέλαβε να τον χειρουργήσει.
Το κόστος της επέμβασης ανέβηκε στις 30.000 λίρες Αγγλίας. Κι ενώ ξεκίνησε η προσπάθεια για τη συγκέντρωση του υπέρογκου για την οικογένεια ποσού το Σεπτέμβριο του 2012, ο Μιχάλης Μάλλης ένα πρωί βρέθηκε νεκρός από καρδιακή ανακοπή.
Η ποινική δίωξη
Στις 6 Φεβρουαρίου τού 2011, ο ιδιοκτήτης τού λούνα-παρκ, Χ.Π., ο οποίος μετά το ατύχημα στο λούνα-παρκ του Ελληνικού έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος, κατέθεσε στην προδικασία που είχε προκύψει εξ αιτίας του τραυματισμού του Μιχάλη Μάλλη. Σε αυτήν υποστήριξε πως τη μέρα του ατυχήματος απουσίαζε εκτός Μυτιλήνης και υπεύθυνος για τη λειτουργία του ήταν ο Ιταλός Ρ.Α..
Στην ίδια κατάθεση, του ο Χ.Π. κατηγορούσε τον πατέρα του άτυχου 16χρονου τότε, γιατί δεν έδινε την πρέπουσα προσοχή στο παιδί του. Όπως μάλιστα λέει, «το λούνα-παρκ εκείνη την ώρα είχε κλείσει και τα φώτα ήταν σβηστά. Το παιδί αυτό μαζί με άλλα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, μπήκαν κρυφά μέσα χωρίς εισιτήριο και ήταν αδύνατον να γίνουν αντιληπτοί, λόγω έλλειψης φωτισμού.
Ακούστηκαν ξαφνικά φωνές και αφού είδαν οι παρευρισκόμενοι το χτυπημένο παιδί, κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο και τον παρέλαβε».
Η δίκη, όπως είπαμε παραπάνω, έγινε την 1η Οκτωβρίου τού 2013, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μάλλη. Σε αυτήν, ο νεαρός αδελφός του άτυχου παιδιού κατέθεσε πως όταν μπήκε με τον αδελφό του στο λούνα-παρκ, αυτό ήταν σε λειτουργία. «Ανεβήκαμε στο τραμπολίνο. Ξαφνικά έσβησαν τα φώτα. Ο Ρ.Α. ήταν πιο πέρα και έπινε.
Αν δεν έσβηναν τα φώτα, θα είχε αποφευχθεί το συμβάν. Δε μας ενημέρωσε κανείς προηγουμένως ότι θα έσβηναν τα φώτα, ούτε έλεγξε αν υπήρχε κόσμος. Φώναξα για να δω πού ήταν ο αδελφός μου, και τον βρήκα πεσμένο και είχε χτυπήσει στον αυχένα».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ύφος, όμως, του Έλληνα ιδιοκτήτη τού λούνα-παρκ ήταν η μητέρα του Μάλλη, η κ. Μαρία Τσουκαρέλλη - Μάλλη. «Πήγα στο Νοσοκομείο. Ήταν εκεί όταν πήγα… Αλλά δεν έδωσε καμμιά σημασία. Ήμασταν έξι μήνες στο ΚΑΤ και δεν πήρε ούτε τηλέφωνο να μας ρωτήσει τι έγινε…»
Η δίκη κατέληξε στην ερήμην καταδίκη του Ιταλού Ρ.Α. σε 10 μήνες φυλακή - για την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο.
Κατά έναν περίεργο λόγο, η δίκη έγινε ενώ ο Μιχάλης είχε ήδη πεθάνει και κανείς δεν ασχολήθηκε με το αν ο θάνατός του προήλθε από την κακουχία που είχε προκληθεί στο αδύναμο κορμί του εξ αιτίας του τραυματισμού του. Αδυνατούσε στα τελευταία του να περπατήσει, χέρια και πόδια είχαν ατονήσει, ο ίδιος δε, ήταν σκυμμένος στη γη. Λίγο πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, πέθανε. Αιτία θανάτου, «ανακοπή καρδιάς».
Δυο χρόνια μετά το θάνατο του Μιχάλη Μάλλη, ο θάνατος του 13χρονου στο ίδιο λούνα-παρκ, αυτήν τη φορά στο Ελληνικό της Αθήνας, υποχρεώνει στον έλεγχο των συνθηκών του θανάτου του άτυχου Μυτιληνιού. Η ψυχή του Μιχάλη Μάλλη με τη σπασμένη σπονδυλική στήλη στο τραμπολίνο τού λούνα-παρκ του θανάτου, περιμένει δικαίωση.