Skip to main content
|

Πουλήθηκε (;) η Παναγία η Κρυφτή στο Πλωμάρι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Παναγία Κρυφτή

Νέα απίστευτη είδηση :   γυναίκα με καταγωγή από το Παλαιοχώρι πούλησε το Δεκέμβρη 2014, με τίτλο έτους 1914, δεκαοκτώ (18) στρέμματα στην περιοχή "Παναγία Κρυφτή", όλη την έκταση από τα βράχια της θάλασσας και το εξωκκλήσι μέχρι ψηλά στον χωματόδρομο!

 
 
Τι γίνεται με τον όρμο της Κρυφτής, το γραφικό εκκλησάκι, το μνημείο της φύσης, που θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα Ελλήνων, αλλά και ξένων τουριστών;
Πολλά ακούγονται, αλλά οι αρμόδιες αρχές είναι αυτές που οφείλουν να σπεύσουν, να ερευνήσουν, να εξετάσουν και να προλάβουν.
Αυτό το απόκρυφο σημείο της Λεσβιακής υπαίθρου, με τη δική του ιστορία, που ανήκει σε κάθε προσκυνητή και επισκέπτη, φαίνεται να αλλάζει υπόσταση και ταυτότητα.
Όλα αυτά προκύπτουν από έγγραφα αλλά και τις προκαταρκτικές, αναγνωριστικές ενέργειες των ενδιαφερομένων, βάσει ενός αμφιλεγόμενου συμβολαιογραφικού εγγράφου(;), που ήδη έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο Πλωμαρίου.
Σύμφωνα με αυτό, κυρία, που έχει γεννηθεί και κατοικεί εκτός Λέσβου, μεταβίβασε χωρίς να έχει τίτλο κυριότητος, έκταση δεκαοκτώ στρεμμάτων, τα νότια όρια της οποίας ακουμπούν στη θάλασσα και περιλαμβάνουν το «στέγαστρο της Παναγίας Κρυφτής, η οποία βρίσκεται από κάτω και μέσα στο βράχο», τις θερμοπηγές, τα κελιά όπου άλλοτε διέμεναν προσκυνητές και λουόμενοι. Δηλαδή, εμφανίζει ως ιδιωτικό κτήμα όλη την περιοχή που βρέχεται από τη θάλασσα και το χειμώνα κατακλύζεται από τα κύματα.
Αντί τίτλου ιδιοκτησίας της, η πωλήτρια αναφέρει ότι την όλη περιοχή, διακατέχει και νέμεται από το 1953, όταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία ήταν 13 ετών, οπότε με άτυπη δωρεά (χωρίς έγγραφο δηλαδή), της την παραχώρησε ο πατέρας της.
Το συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνετάγη στη Μυτιλήνη, συνοδεύει τοπογραφικό διάγραμμα που σημειώνει λεπτομερώς τα όρια, περιλαμβάνοντας τα απώτατα όρια των βράχων, που περικλείουν και την περιοχή και το εκκλησσάκι, παραλείποντας, όμως, τα κελιά, αλλά και τον ημιονικό δρόμο που διαπερνά το κτήμα και ο οποίος αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τη μόνη από ξηράς πρόσβαση προς την Παναγιά Κρυφτή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρία του εφημέριου του Παλαιοχωρίου π. Χαράλαμπου, εκπρόσωπος της αγοράστριας τού πρότεινε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ηλεκτροδοτηθεί το εκκλησάκι της Κρυφτής, γεγονός που αν συνέβαινε, θα είχε ως επακόλουθο τον ηλεκτροφωτισμό όλης της περιοχής.
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Για να αντιμετωπισθεί το θέμα, πραγματοποιήθηκε στο Παλαιοχώρι συνάντηση των εκπροσώπων διαφόρων φορέων, στην οποία παρέστη και ο διεκδικών την ιδιοκτησία του ελαιοκτήματος, που προτίθεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.
Από πλευράς της Τοπικής Κοινότητος, της εκκλησίας και των άλλων τοπικών φορέων, μελετάται η προσφυγή στην Κτηματική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ακόμα και τον Εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα βράχια, οι όρμοι και οι αιγιαλοί  μπορούν να γίνουν αντικείμενο συναλλαγών.

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 

 

 

 

Διαβάστε εδώ πληροφορίες - γραπτές αναφορές που υπάρχουν  για την Παναγία Κρυφτή από το 1912 μέχρι σήμερα 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

φωτογραφίες Μάκης Αξιώτης 

Δείτε βίντεο από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία