Skip to main content
|

Θα πληρώσουν «χρυσά» τα ξύλα που μετέφεραν από την παραλία Μυστεγνών!

Θα πληρώσουν «χρυσά» τα ξύλα που μετέφεραν από την παραλία Μυστεγνών!
Θα πληρώσουν «χρυσά» τα ξύλα που μετέφεραν από την παραλία Μυστεγνών!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ

- Αντιμέτωποι με δύο παραβάσεις βρίσκονται όσοι μετέφεραν ξύλα από την παραλία των Μυστεγνών μετά την παρέμβαση Τροχαίας και Εφορίας, που έγινε ύστερα από καταγγελία

- «Το εμπόρευμα έπρεπε να περιέλθει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και να εκπλειστηριαστεί», δηλώνει ενοχλημένος ο Διευθυντής της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης

Στο γραφείο του διευθυντή της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτη Μπαρούτη, βρίσκονται από χθες το πρωί οι αριθμοί κυκλοφορίας δεκάδων αγροτικών αυτοκινήτων (και όχι μόνο), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για τη μεταφορά ξυλείας από την παραλία των Μιστεγνών μετά την "απελευθέρωση" της μεγάλης ποσότητας αυτού του εμπορεύματος από διερχόμενο φορτηγό πλοίο, που το πιθανότερο υπέστη μετατόπιση φορτίου ή αντιμετώπισε πρόβλημα με τον καιρό, διερχόμενο τα ξημερώματα της Τρίτης από το βόρειο τμήμα του νησιού μας.

Στον απόηχο του παραπάνω και, ομολογουμένως, σπάνιου για τη Λέσβο γεγονότος, αλλά και μετά τα κωμικοτραγικά που έγιναν με τις δεκάδες πολιτών που έσπευδαν μέχρι τη νύχτα της Τετάρτης, αλλά και χθες Πέμπτη προσπαθώντας να μεταφέρουν με κάθε μέσο ό,τι απέμεινε από την ξυλεία του πλοίου, έρχεται η ώρα του "ταμείου". Αυτό που, δυστυχώς, αναδεικνύεται από όλη αυτήν την ιστορία είναι η ανυπαρξία των αρμόδιων μηχανισμών που έπρεπε να λειτουργήσουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Λιμεναρχείου.

Το Λιμεναρχείο όφειλε να αναλάβει τη φύλαξη του εμπορεύματος ζητώντας περαιτέρω οδηγίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό που ισχύει στις περιπτώσεις απώλειας εμπορεύματος στη ναυτιλία είναι οι πλοίαρχοι να εκπέμπουν σήμα "απώλειας εμπορεύματος", ώστε η πλησιέστερη λιμενική αρχή να αναλαμβάνει τη φύλαξη. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που δεν εκπέμπεται αυτό το σήμα, τα Λιμεναρχεία υποχρεούνται να παρέμβουν διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του εμπορεύματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην περίπτωση των Μιστεγνών κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς κύκλοι του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης άφηναν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μία "παλέτα με ξύλα", εκτίμηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα κυβικά της ξυλείας ήταν πολλά και η αξία του εμπορεύματος υπολογίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Η παρέμβαση της Εφορίας

Αν το Λιμεναρχείο είχε παρέμβει, ως όφειλε, στην περίπτωση των Μυστεγνών, τουλάχιστον θα είχαν προστατευθεί οι απλοί πολίτες, που χωρίς να το πολυσκεφθούν έσπευσαν στην περιοχή για να εξασφαλίσουν μερικά ξύλα για τις σόμπες ή και για κατασκευές, αλλά δυστυχώς τώρα βρίσκονται υπόλογοι έναντι των οικονομικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να επωμιστούν πρόστιμα πληρώνοντας τελικά "τα ξύλα χρυσά"!

Τα παραπάνω μετά την παρέμβαση της Εφορίας Μυτιλήνης η οποία έγινε κατόπιν καταγγελίας (ενδεχομένως από έμπορο ξυλείας), κλιμάκιο της οποίας μετέβη στην περιοχή από το πρωί της Τετάρτης καταγράφοντας τις πινακίδες των αυτοκινήτων που μετέφεραν τα ξύλα. Οι Εφοριακοί αρχικά μετέβησαν στην παραλία όπου γινόταν η φόρτωση του εμπορεύματος, ενώ στη συνέχεια λόγω της αντίδρασης κάποιων εκ των ιδιοκτητών αγροτικών αυτοκινήτων κράτησαν διακριτική στάση ανεβαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, όπου κατέγραφαν τους αριθμούς των αυτοκινήτων που ανέβαιναν από την παραλία των Μιστεγνών. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι στην περιοχή μετέβη και κλιμάκιο της Τροχαίας Μυτιλήνης βεβαιώνοντας παραβάσεις για παράνομη στάθμευση, καθώς οι τροχονόμοι κλήθηκαν να διαχειριστούν 170 περίπου αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα δεξιά και αριστερά κλείνοντας το δρόμο!

Οι παραβάσεις

Οι παραβάσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι χρησιμοποίησαν αγροτικά οχήματα για τη μεταφορά της ξυλείας είναι δύο: Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αλλότριου φορτίου από το σκοπό για τον οποίο έχει χορηγηθεί το αγροτικό αυτοκίνητο. Εδώ να σημειωθεί ότι τα αγροτικά & επαγγελματικά αυτοκίνητα αδειοδοτούνται για να χρησιμοποιούνται για έναν συγκεκριμένο σκοπό και να μεταφέρουν εμπορεύματα, που έχουν άμεση σχέση με την δραστηριότητα για την οποία χορηγείται η άδεια και όχι να εκτελούν άλλο μεταφορικό έργο.

Η δεύτερη παράβαση έχει να κάνει με τη μεταφορά εμπορευμάτων χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά (τιμολόγιο, δελτίο αποστολής κλπ.).

Οι κυρώσεις σε βάρος των παραβατών ξεκινούν από την αφαίρεση των πινακίδων των οχημάτων για ένα διάστημα μέχρι και την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Αυτό που φαίνεται να έχει ενοχλήσει σε σημαντικό βαθμό τα στελέχη της Εφορίας Μυτιλήνης είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα ξύλα δεν επωφελήθηκαν μόνο κάποια νοικοκυριά στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν καυσόξυλα για τις σόμπες αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά, αλλά και επαγγελματίες που θα επεξεργαστούν περαιτέρω την ξυλεία δημιουργώντας κατασκευές που θα πουλήσουν στο εμπόριο ή ενδεχομένως θα τα διαθέσουν στην μορφή με την οποία τα συγκέντρωσαν σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι στο εμπόριο.

Ο Παναγιώτης Μπαρούτης

 Ο Διευθυντής της Εφορίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης (ο οποίος πρόσφατα κρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών διατηρητέος στη θέση του), απέφυγε χθες να "ανοίξει τα χαρτιά του" ως προς τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στους παραβάτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των "Νέων της Λέσβου" «επί του παρόντος δεν μπορώ να σας πω τίποτα».

Η ενόχληση, πάντως, του διευθυντή της Εφορίας ήταν έκδηλη αναφορικά με την τύχη του εμπορεύματος. Όπως τόνισε ο κ. Μπαρούτης «η ξυλεία έπρεπε να συγκεντρωθεί σε κάποιο χώρο του Δημοσίου και εφόσον δεν υποβαλλόταν αίτημα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την παραλαβή τότε θα έπρεπε να εκπλειστηριαστεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία