Κοινωνία

06/09/2016 - 11:34

Τιμάμε τη μνήμη του Αεροπόρου Δημητρίου Γιανναρέλλη - Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Σας ενημερώνουμε ότι η δέηση στη μνήμη του ήρωα της Μικρασιατικής εκστρατείας, Ανθυπολοχαγού Αεροπόρου Δημητρίου Γιανναρέλλη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09:50, στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ» (Παγανή Μυτιλήνης), με τη συμμετοχή πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της Μεραρχίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφιών στον προαύλιο χώρο του Στρατηγείου.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

98  ΑΔΤΕ

 

Ποιος ήταν ο Ανθυπολοχαγός  Αεροπόρος  Δ. Γιανναρέλλης.

Ο Ανθυπολοχαγός Πεζικού Δημήτριος Γιανναρέλης γεννήθηκε το 1902 στην Μυτιλήνη της Λέσβου.Tο 1920 κατατάχθηκε στην Στρατιωτική Αεροπορία ως εθελοντής στρατιώτης, και πήρε πτυχία οδηγού αεροπόρου

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ.Ασίας υπηρετώντας στην Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων.

Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και τον Οκτώβριο 1923, μετατέθηκε στην Α’ Μοίρα αεροπλάνων στην Αθήνα στο ΓΟΥΔI.

Φοίτησε στην σχολή της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού με εκπαιδευτή τον Λοχαγό Δημήτριο Καμπέρο, και αποφοίτησε με πολύ καλή βαθμολογική σειρά. Με νόμο του 1918 δόθηκε η δυνατότητα στους οπλίτες πτυχιούχους οδηγούς-χειριστές και τους παρατηρητές να ονομάζονται έφεδροι Ανθυπολοχαγοί, εάν είχαν τρίμηνη υπηρεσία σε επιχειρήσεις.

 

Το  Αεροπορικό  Ατύχημα –   ο  Θάνατος  του ήρωα

Απόσμασμα από Δημοσίευμα εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 7ης  Σεπτεμβρίου 1924


«Την 8:30 το πρωί ο ανθυπολοχαγός αεροπόρος ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ απεγειώθη  από την Α΄ Μοίρα αεροπλάνων στο Γουδή, επιβαίνων ενός αεροπλάνου τύπου Mαρς εκ των τελευταίως αγορασθέντων.


Ο Γιανναρέλης ανελθών εις ύψος 1000 μέτρων εξετέλεσε επί ημίωρον περίπου, διαφόρους ακροβατικούς ελιγμούς, περί την 9 π.μ,  στο αεροδρόμιο της ναυτικής αεροπορίας  ΤΑΤΟΊΟΥ.

Μετά την προσγείωσήν του ο Γιανναρέλης εξήλθε και παρέμεινεν επί τινά λεπτά εις το αεροδρόμιο. Ακολούθως  ανήλθε πάλι επί του αεροπλάνου του περί την 9:15 και απεγειώθη. Μόλις ανήλθε εις ύψος 10 περίπου μέτρων ήρχισεν εκτελών στροφήν μικράς ακτίνος με χαρακτηριστικήν απότομον και ουχί ευθείαν ανάβασιν, ήτις εγένετο αιτία απώλειας της ταχύτητος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος ευρέθη σε αυτήν την κατάσταση μετά από βλάβη του κινητήρα.

Το αεροπλάνον εις ύψος 15 περίπου μέτρων κατέπεσεν αποτόμως συνετρίβη και ανεφλέγη αμέσως.

Ο ατυχής Γιανναρέλης ανεσύρθη απηνθρακωμένος εκ των ερειπίων του τελείως καταστραφέντος αεροπλάνου.

Ο Γιανναρέλης ,εις των καλυτέρων αεροπόρων, είναι ηλικίας 21 ετών κατάγεται δε εκ Μυτιλήνης. Στο Α΄ Σώμα Στρατού ανετέθη η μεταφορά της σωρού  του νεκρού. Η κηδεία θα γίνει σήμερον 11 π.μ εκ του Ιερού Ναού Μητροπόλεως Αθηνών.


Υπηρετώντας  στην Αεροπορική Υπηρεσία Στρατιάς.

Τον Αύγουστο του 1919 συγκροτήθηκε η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης με έδρα το Καζαμίρ, η οποία και ακολούθησε τις μετακινήσεις του Στρατού Ξηράς.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1920 το Αεροπορικό Σώμα μετονομάστηκε σε Διεύθυνση Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατιάς στην οποία υπαγόταν η Α΄  Μοίρα Αεροπλάνων η Β΄ και η Γ΄. Η Α΄ Μοίρα έδρευε στη Δράμα, η Β΄ στο Καζαμίρ και η Γ΄ στην Πάνορμο.

Στις επιχειρήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1920 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Γ΄ Μοίρα και τα δύο Σμήνη Ναυτικής Αεροπορίας που πραγματοποίησαν με επιτυχία πολλές αναγνωρίσεις καθώς επίσης πολυβολισμούς και αντιαεροπορικές περιπολίες. Την 1 Μαΐου 1921 συγκροτήθηκε και η Δ΄Μοίρα Αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Μίκρας και μεταστάθμευσε στο Καζαμίρ.

Στις αρχές του 1922 η διάταξη της Ελληνικής Αεροπορίας είχε ως εξής:

Α΄ Μοίρα Αεροπλάνων στην Ορεστιάδα.

Ο Όρχος Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη.

Οι Β΄ και Γ΄ Μοίρες στο Εσκί Σεχήρ.

Η Δ΄ Μοίρα στο Ουσάν .

Ο Όρχος Αεροπορίας Στρατιάς Μ.Ασίας στο Καζαμίρ.

Η Ε΄ Μοίρα Αεροπλάνων στο Ουσάκ .

 

Στρατιωτική και Ναυτική Αεροπορία συνέχισαν να πραγματοποιούν αναγνωρίσεις, καταδιώξεις εχθρικών αεροσκαφών αλλά και βομβαρδισμούς θέσεων και οχυρών του εχθρού.

Στην συνέχεια θα αναφερθούν ορισμένα γεγονότα της αεροπορικής κατάστασης της εποχής.

Μοιράσου το άρθρο!