Skip to main content
|

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Καλύτερες συνθήκες διαμονής των μεταναστών

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου: Καλύτερες συνθήκες διαμονής των μεταναστών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Αποκαλυπτικός για την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στα νησιά του Αιγαίου και για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους - κατάσταση που βαρύνει την κυβέρνηση - ήταν χτες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη... βελτίωση των συνθηκών διαμονής των μεταναστών που ζουν στοιβαγμένοι σε κρατητήρια του Λιμενικού, σε ακατάλληλους χώρους κράτησης ή σε περιφραγμένες παραλίες εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει, αντί για υποδομές φιλοξενίας, το... στήσιμο αντίσκηνων σε υπαίθριους χώρους που θα βρεθούν και θα μετατραπούν, έτσι, σε προσωρινούς χώρους διαμονής και κράτησής τους.
Οσον αφορά το φαγητό τους, είπε πως θα εκδοθεί σήμερα υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση χρημάτων που έχει το υπουργείο, προκειμένου να δοθούν για τη σίτιση των μεταναστών. Μέχρι σήμερα σιτίζονταν κυρίως από χρήματα απλών ανθρώπων, οργανώσεων, αλλά και από χρήματα των υπαλλήλων του Λιμενικού. Οσον αφορά την ιατρική τους περίθαλψη παρέπεμψε την υπόθεση αυτή στην ανάπτυξη της συνεργασίας των υπηρεσιών του Λιμενικού με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, ώστε αν κάποιος από τους μετανάστες έχει πρόβλημα υγείας να εξεταστεί άμεσα από γιατρό και εάν κριθεί απαραίτητο να μεταφερθεί σε κέντρο υγείας. Για τα νομικά τους δικαιώματα δε, ζήτησε συνεργασία των λιμενικών με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους ώστε να παρέχεται νομική συνδρομή στους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στη Σάμο, ανέφερε ότι η κατάσταση στο πρόβλημα της «διαχείρισης» των μεταναστών χωρίς χαρτιά σε πολλές λιμενικές αρχές είναι οριακή, καθώς κάτω από άθλιες συνθήκες βρίσκονται στοιβαγμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς κανόνες υγιεινής, κονδύλια σίτισης και ασφαλή διαμονή.
Από πέρσι τον Αύγουστο περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν πνιγεί προσπαθώντας να έρθουν στη χώρα μας. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας» με θέμα τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Στην έκθεση καταγγέλλεται η πρακτική των ελληνικών αρχών να στέλνουν στην Τουρκία αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, που προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, στερώντας τους το δικαίωμα να προσβάλουν την απέλασή τους ή να εξηγήσουν, τουλάχιστον, την κατάστασή τους στις αρχές.
Οπως αναφέρθηκε, όσοι κατορθώνουν να φτάσουν στην Ελλάδα κρατούνται συστηματικά σε σκοτεινά, βρώμικα κελιά για μακρές περιόδους, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό αέρα και χωρίς επαρκή τροφή. Για την ΕΕ αναφέρθηκε ότι πρέπει να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποδοχής αντί να σφραγίζει τα σύνορα και να διερευνήσει νέους τρόπους ώστε τα κράτη-μέλη να μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Το Λιμενικό Σώμα διαχειρίστηκε, μόνο το μήνα Ιούλη, συνολικά 116 περιστατικά μεταναστών χωρίς χαρτιά. Συνελήφθησαν δε 1.408, που επεδίωξαν την είσοδο στη χώρα και 188 που προσπάθησαν να περάσουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνολικά συνελήφθησαν 39 διακινητές, ενώ κατασχέθηκαν 11 σκάφη και 12 οχήματα.
 
 
Πηγή:rizospastis.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία