Το ανθρωπιστικό δράμα στην Ισπανία σε μια φωτογραφία: Αστυνομικός κρατάει μισοπνιγμένο βρέφος
Ανείπωτη είναι η ανθρωπιστική τραγωδία που λαμβάνει χώρα στις ακτές της Ισπανίας, καθώς καταφτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Χτες, σημειώθηκαν αφίξεις ρεκόρ, καθώς έφτασαν στην πόλη Θέουτα από το Μαρόκο 8.000 άτομα. Η Ισπανία κατέβασε τον στρατό στη Θέουτα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν θλιβερές εικόνες με στρατιώτες να δέρνουν και να συλλαμβάνουν ανθρώπους οι οποίοι είχαν μόλις διασχίσει είτε κολυμπώντας είτε με σχεδίες το δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα.
Το μέγεθος της τραγωδίας συμπυκνώνεται σε μια φωτογραφία: ο αξιωματικός της ισπανικής Πολιτικής Προστασίας, Χουάν Φρανσίσκο, κρατάει στην αγκαλιά του ένα βρέφος τριών μηνών, μισοπνιγμένο και κατάχλωμο.
Το αγοράκι έφτασε στην αγκαλιά της μητέρας του το απόγευμα της Τρίτης. Η μητέρα του πήδηξε στη θάλασσα, αλλά το έχασε. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ευτυχώς το μωράκι επέζησε.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για δεκάδες άλλα παιδιά που ανασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά της Μεσογείου.
Απελάθηκαν πάνω από τους μισούς μετανάστες που έφτασαν χτες
Οι ισπανικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική οι οποίοι πέρασαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το Μαρόκο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι 4.800 από τους περισσότερους από 8.000 μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα τις προηγούμενες δύο ημέρες έχουν απελαθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές έχουν παρέμβει για να εμποδίσουν την είσοδο άλλων.
«Προχωράμε στην άμεση απέλαση όσων έχουν εισέλθει παράτυπα», δήλωσε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Σήμερα το πρωί Ισπανοί στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση αλλά και αστυνομικοί συνόδευσαν κάποιους μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα κολυμπώντας πίσω στο Μαρόκο, ενώ η μαροκινή αστυνομία οδήγησε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες μακριά από τον μεθοριακό φράκτη.
Επίθεση της Ισπανίας στο Μαρόκο
Ο επικεφαλής του ισπανικού θύλακα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις μαροκινές αρχές ότι δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τη δική τους πλευρά των συνόρων και συνέδεσε την αύξηση των εισροών μεταναστών με την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει στον Μπραχίμ Γάλι επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευθεί στην Ισπανία αφού μολύνθηκε από covid-19.
Εξάλλου σήμερα ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου, ο Ελ Μουστάφα Ράμιντ, υπονόησε ότι το Ραμπάτ έχει δικαίωμα να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του μετά τη νοσηλεία του Γάλι.
«Τι περίμενε η Ισπανία από το Μαρόκο, όταν αυτό βλέπει τον γείτονά της να φιλοξενεί τον επικεφαλής μιας ομάδας που πήρε τα όπλα εναντίον του βασιλείου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να χαλαρώσει (…) ώστε η Ισπανία να μάθει ότι κοστίζει το να υποτιμά το Μαρόκο», πρόσθεσε.
Ο Σάντσεθ δεν έκανε τη σύνδεση αυτή, χαρακτηρίζοντας το Μαρόκο φίλο της Ισπανίας, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήρε τη συνεργασία με το Ραμπάτ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ δήλωσε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι η Μαδρίτη ήταν «πάντα εξαιρετικά προσεκτική» στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ποτέ δεν σκόπευε η νοσηλεία του Γάλι να έχει «επιθετικό χαρακτήρα».
Τα Ραμπάτ έχει καλέσει τον πρεσβευτή του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του Μαρόκου με την Ισπανία χρειάζονται «σκέψη».
in.gr