Skip to main content
|

Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα, Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει αναφορές ή επιχειρησιακά θέματα.

Προχθές Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Η Βρετανία είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός του ουκρανικού εδάφους, αλλά η κυβέρνηση πίεζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν άδεια ώστε να επιτραπεί η χρήση τους για την προσβολή στόχων εντός της Ρωσίας εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Ρωσικά φιλοπολεμικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν ότι 12 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην περιοχή του Κουρσκ την Τετάρτη.

Ανεπιβεβαίωτες εικόνες και πλάνα που αναρτήθηκαν στο X έδειχναν κατοίκους στο χωριό Μαρίνο του Κουρσκ να κρατούν θραύσματα του πυραύλου.

Μια εικόνα δείχνει έναν κάτοικο να κρατά στο χέρι του ένα χοντρό κομμάτι σπασμένου μετάλλου, ενώ μια άλλη αποκαλύπτει μια γραπτή εγκοπή που γράφει: «Storm Shadow».

Οι πύραυλοι Storm Shadow της Βρετανίας είναι ικανοί να αποφεύγουν τις αντιαεροπορικές άμυνες – γεγονός που τους καθιστά ισχυρό όπλο επίθεσης.

Οι πύραυλοι αξίας 800.000 λιρών χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS για να ανατινάξουν με ακρίβεια τους στόχους και μπορούν να ταξιδέψουν στον αέρα με ταχύτητα 965 χιλιομέτρων/ώρα.

Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow έχουν εμβέλεια έως και 240 χιλιόμετρα πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε τώρα να έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Βρετανικές πηγές χαρακτήρισαν την ιστορική εξέλιξη ως «σημαντική».

Οι πύραυλοι Storm Shadow χρησιμοποιούνται ήδη από την Ουκρανία εντός της επικράτειάς της εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το Κίεβο φαίνεται ότι τώρα έλαβε άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Για αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος προειδοποιεί η Ρωσία

Σε απάντηση στην ουκρανική επίθεση με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας πλήγματος, αμερικανικής κατασκευής, που δέχθηκε στο έδαφος της προειδοποιεί η Μόσχα.

Διαμηνύει ότι πρόκειται για νέα φάση του πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας και αναθεωρεί το πυρηνικό δόγμα της, διευρύνοντας τις περιπτώσεις χρήσης πυρηνικών. Την ίδια ώρα, πέντε πηγές με γνώση των σκέψεων του Κρεμλίνου δήλωσαν στο Reuters ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), δήλωσε ότι η Ρωσία θα τιμωρήσει όποια κράτη του ΝΑΤΟ βοηθήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Οι απόπειρες από μεμονωμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη στήριξη πιθανών πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε ο Ναρίσκιν στο περιοδικό National Defence.

Οπως ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός, οι πέντε απο τους έξι πυραύλους που έπληξαν στρατιωτική εγκατάσταση την περιοχή Μπριάνσκ καταστράφηκαν και ο έκτος υπέστη ζημιά από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. Εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τη νύχτα και το πρωί 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), κυρίως πάνω από περιοχές της που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Το γεγονός ότι οι (αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι) ATACMS χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένως απόψε στην περιοχή Μπριάνσκ είναι, φυσικά, ένδειξη, ότι θέλουν κλιμάκωση. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι προηγμένοι πύραυλοι χωρίς τους Αμερικανούς, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.


ertnews.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία