Κόσμος

25/01/2013 - 05:54

Νταβός: Πιέσεις για περαιτέρω φτωχοποίηση των λαών

Νταβός: Πιέσεις για περαιτέρω φτωχοποίηση των λαών

Οι ομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κυριάρχησαν χτες στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συγκεντρώνονται πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και επιχειρηματίες.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ επέμενε, ως αναμενόταν, στη συνέχιση των «οδυνηρών μεταρρυθμίσεων» προς όφελος του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, γιατί όπως παραδέχθηκε «είναι ευκολότερες να περάσουν σε περιόδους κρίσης»... Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και να προωθήσει σήμερα δομικές μεταρρυθμίσεις «για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα αύριο». Αναφερόμενη στα προβλήματα της ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι δεν απαιτούνται έκτακτες θεραπείες αλλά μακροπρόθεσμα σχέδια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδια για τις «Ενωμένες Πολιτείες Ευρώπης» χαρακτηρίζοντας «μείζον σφάλμα» την πολιτική ένωση εντός της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι έχει ως «εφικτό όραμα» μία αλλαγμένη Ευρώπη υπό τους όρους της Βρετανίας. Προεξόφλησε ως απίθανη οποτεδήποτε την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωζώνη, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για δημοψήφισμα και πρότεινε η Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (την προεδρία της οποίας έχει η Βρετανία) να επικεντρωθεί στην «καταπολέμηση της φοροαποφυγής» των επιχειρήσεων και στη «διαφάνεια». Υποστήριξε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνίας ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λέγοντας ότι αυτό θα πρόσθετε στην ευρωπαϊκή οικονομία 50 δισ. στερλίνες.
Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας σε τραπέζι συζήτησης με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του, ερωτηθείς για την Ελλάδα, είπε ότι θα έπρεπε να είναι δυνατό μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι σκοπός θα πρέπει να είναι «η άθικτη διατήρηση ολόκληρης της Ευρωζώνης».
Σε παρέμβασή του ο Χένρι Κίσιντζερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και τακτικός «θαμώνας» των Φόρουμ του Νταβός εδώ και χρόνια, αναφέρθηκε στην επέμβαση στη Συρία λέγοντας ότι θα μπορούσε να λυθεί εάν υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν από τη τεχνητή δημιουργία χωρών μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με το Ιράν υποστήριξε ότι είναι «πολύ επικίνδυνη» η προσπάθειά του να εξαγοράσει χρόνο με τις συνομιλίες για να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε άλλο σημείο προέβλεψε κλιμάκωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, ενώ για το μέλλον της ΕΕ είπε ότι η συνοχή της θα εξαρτηθεί από το πόσες θυσίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι λαοί της.
Αργά προχτές βράδυ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε υποστηρίξει σε ομιλία της ότι το 2013 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά είτε διάλυσης, είτε επίλυσης των προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι «η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Επιπλέον, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στον «προθάλαμο μίας νέας παγκόσμιας οικονομίας που στιγματίζεται από ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες και νέα μοντέλα σκέψης».
Στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός η πετρελαϊκή «SHELL» και ο τραπεζικός κολοσσός «JP MORGAN» μοιράστηκαν το «Βραβείο Ντροπής 2013» από μη κυβερνητικές οργανώσεις (μια κίνηση εντυπωσιασμού που δε θίγει βέβαια στο ελάχιστο την ουσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης). Η πρώτη λόγω κακών πρακτικών που μεταξύ άλλων οδηγούν στη μείωση των πάγων στην Αρκτική και η δεύτερη ως «υπεύθυνη για τις μεγάλες ανισότητες στο κόσμο».

 

πηγη: Ριζοσπάστης

Μοιράσου το άρθρο!