Skip to main content
|

Αιολικά Χρονικά, τόμος ΙΔ΄ (Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των νησιών μας)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Αιολικά Χρονικά, τόμος ΙΔ΄ (Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των νησιών μας), έκδοση Εταιρία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη 2012, σελ. 315

Γράφει: Παναγιώτης Σκορδάς

«Στη μεγαλύτερη μέρα της Λεσβιακής Ιστορίας» αφιερώνει η Εταιρία Αιολικών Μελετών τον παρόντα τόμο συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου και της Λήμνου. Στις 315 σελίδες στεγάζονται 14 εργασίες που φωτίζουν όσα έγιναν τις μέρες αυτές όχι μόνο στη Μυτιλήνη αλλά και σε όλο το νησί. Πιο συγκεκριμένα, γράφουν οι: Μάκης Αξιώτης: «Κλαπάδος: Στην σκιά της ιστορίας ενός βουνού», Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: «Η Μάχη του Κλαπάδου», Χρήστος Σταυράκογλου: «Έκτροπα και βιαιοπραγίες στη Λέσβο μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με επιστολές του στρατιωτικού διοικητή, Απολ. Συρμακέζη και μητροπολίτη Μηθύμνης Στεφάνου», Γιώργος Παπαπαναγιώτου: «Ιστορικά της Λέσβου. Η δεκαετία 1913-1923», Άρης Κυριαζής: «Η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως φαίνεται σε τέσσερα πωλητήρια, ένα προικοσύμφωνο και μία διαθήκη στην Καλλονή», Στρατής Μισγίρης: «Στην Καλλονή ανθοβόλησε η Λευτεριά», Προκόπης Παπάλας: «Η μεγάλη ημέρα της Λέσβου στον Ασώματο», Αντώνης Χαλδαίος: «Η κατάληψη της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου μέσα από τα δημοσιεύματα της Αθηναϊκής εφημερίδας “ΣΚΡΙΠ”», Ραφαήλ Παπαδέλλης: «Αλληλογραφία του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στη Μυτιλήνη, Απόστολου Σημαντήρη, προς τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Σμύρνη», Κωνσταντίνος Κατσένης: «Πόλεμος και ζωή στη Λήμνο των Βαλκανικών πολέμων», Θεόδωρος Μπελίτσος: «Λήμνος: Ο διαχρονικός εορτασμός της απελευθέρωσης και μια μαρτυρία», Γιώργος Μιλτ. Χουτζαίος: «Μιλτιάδης Δημητρίου Χουτζαίος: Ένας γενναίος αλλά άτυχος άνδρας της Λεσβιακής Φάλαγγας», Γιάννης Κωνσταντέλλης: «Σχετικά με την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα: Δυο γραπτές μαρτυρίες», Βαγγέλης Αντ. Χατζηχαραλάμπους: «Τα βαφτίσια του παππού μου στο χωριό Κινίκ της Περγάμου το Νοέμβριο του 1912».

Στο τέλος βρίσκουμε τους πίνακες των μαθητών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου με θέμα: «Εικόνες και μνήμες από την απελευθέρωση της Λέσβου» και επαινέθηκαν.

Ο τόμος εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία