Βιβλίο

24/12/2014 - 06:43

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2015

yle="text-align: justify;">Παναγιώτης Σκορδάς (Επιμέλεια ):Λεσβιακό Ημερολόγιο 2015. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός, Εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιλήνη, σελ 352


Ετοιμάστηκε και κυκλοφόρησε πριν  λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2015. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» με την ευθύνη και την επιμέλεια του φιλολόγου  Παναγιώτη Σκορδά.
Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» συνεχίζει την μακρόχρονη παράδοση των Ημερολογίων και εκδίδεται από τις εκδόσεις «Αιολίδα» με την επιμέλεια του Παναγιώτη Σκορδά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο στους πέντε τόμους των 1728 σελίδων δημοσιεύτηκαν 135 κείμενα και έγιναν πέντε αφιερώματα σε ζωγράφους και φωτογράφους  που απεικόνισαν με το χρωστήρα ή το φακό τους τη Λέσβο(Δημήτρης Γέρος, Χρόνης Μπότσογλου, Στέλιος Σκοπελίτης, Στρατής Αθηναίος, Δημήτρης Καραπιπέρης).
Το  εξώφυλλο του φετινού  τόμου κοσμεί έργο του Δημήτρη Καραπιπέρη  για την εικαστική Λέσβου του οποίου υπάρχει ειδικό αφιέρωμα : γράφει η δημοσιογράφος Μάγδα Μυστικού και δημοσιεύονται 26 πίνακες.
Στη στήλη «Πρώτη γραφή-Πρώτη ανάγνωση» βρίσκουμε ένα χρονογράφημα του Γιάννη Μανούκα, ένα διήγημα της Μαρίας Κοτοπούλη και ένα ποίημα του Τάκη Συρέλλη.
Οι 19 εργασίες του Ημερολογίου κατανέμονται σε 8 ενότητες. Στα «Πρόσωπα» γράφουν οι: Λευτέρης Ζούρος: «Ο Στάθης Μάστορας και οι Ταρσανοπούλες του Πλωμαριού», Νίκος Παπαδέλλης: «Τρεις γενιές Μιχαηλίδη στην Πέτρα», Δημήτρης Μπούμπας: « Σπύρος Αναγνώστου. Η οδός προς την κορυφή», Γιώργος Αλβανός: «Δημήτριος Προκ. Μαντζουράνης. Ο Βασιλικιώτης διαπρεπής εκπαιδευτικός και ιστορικός συγγραφέας», Κώστας Μίσσιος: «Ανέστης Μυράκτιος. Ένας, παντελώς, ξεχασμένος Βρισαγώτης συγγραφέας του Μεσοπολέμου».
Στην ενότητα «Αρχαιολογία» υπάρχουν τρεις εργασίες:  Δέσποινα Τσολάκη: «Αγγεία από τάφους της οδού Κυδωνιών», Μάκης Αξιώτης-Στρατής Αξιώτης: «Οθωμανικές κρήνες στη Λέσβο», Σάββας Κωφόπουλος: «Λεσβιακές αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης».
Έξι εργασίες στεγάζονται στην ενότητα της «Νεότερης Ιστορίας»: Παναγιώτης Ν. Δουκέλλης: «Μνήμες σε ένα οικογενειακό αρχείο από την Αγία Μαρίνα», Παναγιώτης Μιχαηλάρης: «Η ίδρυση ενός Συλλόγου Μανταμαδιωτών στο Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης(1-1-1910), Μαρία Μανδαμαδιώτου: «Οι Βουλευτικές εκλογές του 1908: Η περίπτωση της Μυτιλήνης», Αντώνης Χαλδαίος: «Η Λέσβος στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από τους εμπορικούς οθωμανικούς οδηγούς», Άρης Κυριαζής: «Οκτώ δήμοι και εκατόν εξήντα τέσσερα χωριά της Λέσβου επί Τουρκοκρατίας», Γαβριέλλα Σουλουγάνη: «Η θέση της γυναίκας στο Μανταμάδο στα 1880».
Ο Νίκος Σαραντάκος στην ενότητα «Γλώσσα» γράφει για «Είκοσι λεσβιακές λέξεις που όμως ακούγονται και αλλού» και ο Νίκος Ανδρίκος στην ενότητα «Μουσική» γράφει για τα «Σαντούρια της Αγιάσου».
Οι τρεις τελευταίες ενότητες είναι η «Κοινωνική ανθρωπολογία», τα «Εικαστικά» και η «Γραμματολογία». Γράφουν η Μαρία Ζαφειρίου : «Λέσβος:Μια δεύτερη πατρίδα για μετανάστες, αλλοδαπούς και παλιννοστούντες. Ο ελληνικός γραμματισμός ως μέσο άμβλυνσης της γλωσσικής και πολιτισμικής τους ετερότητας» , ο Γιάννης Αγριτέλλης για το  « Νέο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ»(φωτογραφίες: Γιώργος Καζάζης) και ο Παναγιώτης Σκορδάς  «Συμβολή στη Λεσβιακή βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις του έτους 2013».
Όπως κάθε χρόνο υπάρχουν τα συλλεκτικά τεκμήρια του παρελθόντος στη στήλη «Η Λέσβος, οι άνθρωποι, ο χρόνος, οι ιστορίες τους»(αρχεία Μάκη Μπεκιάρη, Ιγνάτη Σίμου, Στρατή Αναγνώστου,  Παναγιώτη Σκορδά), οι γελοιογραφίες   του Γιάννη Κακαρώνη, του Αντώνη Κυριαζή και του Μάκη Αξιώτη και τέλος τα βιογραφικά όλων των συντελεστών.
Την έκδοση χαιρετίζουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης  κ. Ιάκωβος, η Περιφερειάρχης(Περιφερειάρχισσα) Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΟΛΙΔΑ, ΑΛΚΑΙΟΥ 4, ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΗΛ 2251043473
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 44

Μοιράσου το άρθρο!