Βιβλίο

12/02/2018 - 06:37

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

trong>Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Παιδιά του Οδυσσέα: Έλληνες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (1941-1946) του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια συγκλονιστική ματιά στον καθρέφτη του παρελθόντος, ένα μοναδικό χρονικό για το χτες που αφορά και το σήμερα. Μία εμπεριστατωμένη μελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, με την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα μετατραπεί σε εστία πολιτισμού και ειρήνης.

Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά μνήμες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόμοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράματα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων – μια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια μονοπάτια του εκπατρισμού, της δίωξης και του μαρτυρίου.

Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραματικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, που διέφυγαν με μυθιστορηματικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, κι επαναπατρίστηκαν με ενέργειες του διεθνούς οργανισμού UNRRA αμέσως μετά τη συντριβή των δυνάμεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές μαρτυρίες, προκειμένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράματος, μιας γενικότερης ευρωπαϊκής εμπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό.

Βρείτε το εδώ 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας του Κυριάκου Αθανασιάδη (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ήταν βάσανο να την κοιτάς τη Μέλισσα. Γιατί η πολλή ομορφιά είναι πράγμα σπαρακτικό, σαν ζωοδότης ήλιος που σου καίει το βλέμμα. Μα πώς να κάνεις αλλιώς; Πώς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της;

Όλο το νησί, εκείνο το μικρό και ξεχασμένο νησί του Ιονίου, είχε να λέει γι’ αυτήν. Και να ονειρεύεται. Μα είχε δίκιο ο μεγάλος της αδελφός: δεν έπρεπε να τη στεφανωθεί κανένας χωριάτης, αλλά μόνο κάποιος μεγάλος και τρανός. Γιατί η Μέλισσα θα γινότανε αρχόντισσα και θα διαφέντευε τον τόπο.

Εκτός κι αν, τελικά, δεν τα κατάφερνε να ξεφύγει από την κατάρα.

Ο μεγάλος τεχνίτης ονειρεύτηκε τη μικρούλα Ελένη μελένια, κι έτσι την ιστόρησε, έτσι τη ζωγράφισε και έτσι την παρέδωσε στο Βάθεμα, γι’ αυτό κι εκείνοι, όλοι στο χωριό, ξέχασαν τ’ όνομά της και πια την έλεγαν Ελένη, Μελένη, Μελένια. Και το Μελένια μετά δεν τους έφτασε, γιατί δεν ήταν μόνο μελένια η Ελένη, ήταν και πονετική, σε πόναγαν η ομορφιά της και το μέλι της, σε τάραζαν, σε σούβλιζαν, σε τσίμπαγαν, κι έτσι της το άλλαξαν κι αυτό, και την είπανε αλλιώς. Την είπαν Μέλισσα.

Μια συγκινητική ιστορία αγάπης και μυστικών που νίκησε τον χρόνο και τη λήθη.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το μικρό βιβλίο της ειρήνης του Τζερόνιμο Στίλτον (Εικονογράφηση: Larry Keys, Ιδέα: Elisabetta Dami, Γραφικά: Zeppola Zap, Stefano Marengo, Εκδόσεις Κέδρος)

Αγαπητά μου τρωκτικά,

Εδώ στην Ποντικόνησο, όλα τα βιβλία μου έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ξεκαρδιστικές περιπέτειες, πιο τρυφερές από τη φέτα, πιο νόστιμες από τη γραβιέρα και πιο αρωματικές από την παρμεζάνα… Είναι ιστορίες που θα σας μείνουν αξέχαστες, σας το εγγυώμαι εγώ, ο Τζερόνιμο Στίλτον.

«Ο Βενιαμίν θέλει να μάθει γιατί όλοι οι λαοί δε ζουν ειρηνικά. Και εγώ έβαλα τα δυνατά μου για να του μιλήσω για την ειρήνη. Όταν ακόμη και ένας μεγάλος δυσκολεύεται να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις αιτίες ενός πολέμου, πώς μπορείς να τις εξηγήσεις σε κάποιον τόσο μικρό; Κι όμως, νομίζω πως τα κατάφερα!»

Βρείτε το εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!