Η Μυτιληνιά ηθοποιός Ειρήνη Αμανατίδου από τα «Ψέματα» του Alpha στις αλήθειες της για τη Λέσβο
Ο προπάππους της από το Αϊβαλί πολέμησε το 1922 στο Σαγγάριο και στο Αφιόν Καραχισάρ, έζησε την αιχμαλωσία και κατέφυγε στη Μυτιλήνη (από τους 23 που το κατάφεραν όπως μαρτυρεί ο Ηλίας Βενέζης).
Στη δραματική σειρά «Ψέματα» του Alpha, και συγκεκριμένα στο δέκατο επεισόδιο, απολαύσαμε την ερμηνεία της Ειρήνης Αμανατίδου. Η νεαρή ταλαντούχα ηθοποιός εμφανίστηκε σε ρόλο κλειδί ως σύζυγος του Χρήστου Λούλη και μάς καθήλωσε με την ερμηνεία της υποδυόμενη μια γυναίκα με βαριά κατάθλιψη, συγκεντρώνοντας παράλληλα έναν εντυπωσιακό αριθμό από εγκωμιαστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ταλαντούχα ηθοποιός Ειρήνη Αμανατίδου φοίτησε στη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Σπούδασε επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου και στην Ακαδημία εφαρμοσμένων τεχνών στην Πράγα της Τσεχίας.
Ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις εκπονεί το μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εμφανιστεί σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις όπως « Kuro» του Σ. Πετράκη ομάδα Αkatsuki, στο θέατρο ΠΚ, «Ή συμμορία των πέντε» του Graham Linehan, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Κιβωτό, όπως και σε παιδικές παραστάσεις. Φέτος την απολαύσαμε στον «Πρίγκιπα Λεμόνη» σε σκηνοθεσία της Μπίλλιως Κωνσταντοπούλου στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύντομα θα την απολαύσουμε σε νέο θεατρικό ρόλο στην παράσταση «Θέλει Τέχνη ο Έρωτας» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ματαράγκα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ειρήνη θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, καθώς είναι νέα, όμορφη, έξυπνη, ταλαντούχα και γεμάτη δημιουργικότητα.
Η Λέσβος και τα καλοκαίρια της ζωής της
Τον περασμένο Οκτώβριο στο Follow George.gr, είχε δώσει μια ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και συνάμα τρυφερή συνέντευξη για το νησί και τα καλοκαίρια της ζωής της που τα περνά πάντα στη Λέσβο, τον τόπο καταγωγής της από τη μεριά της μητέρας της.
Στη συζήτηση που είχε με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων (ΟΛΣΑ), λίγες μέρες μετά το τέλος της δραματικής σειράς «Ψέματα» αποκάλυψε την ιδιαίτερη αδυναμία που έχει στο Μεσότοπο, στις βουτιές στην παραλία Ταβάρι και στις νοστιμιές των εξαιρετικών προϊόντων των Συνεταιρισμών του.
Επιπλέον αναφέρει για την πόλη της Μυτιλήνης: « Αν ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι αξίζει να περνάω τους χειμώνες μου με τη γλυκιά προσμονή πως μια θερινή αυγή θα με υποδεχτεί στην αγκαλιά του το μαγικό, πολύχρωμο, επιβλητικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Αξίζει να περιμένω τη στιγμή που τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Θεράποντα και η γκρεμισμένη προσφυγική παράγκα του παππού μου πλάι στο κάστρο, αντάμα με το άγαλμα της Ελευθερίας, με καλωσορίζουν σε ένα ακόμα ταξίδι στον χρόνο.»
Είναι υπερήφανη για την Μικρασιατική της καταγωγή, καθώς ο προπάππος της, Παναγιώτης Μπούζουρας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί. Στη Μικρασιατική εκστρατεία κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στις μεγάλες μάχες στο Σαγγάριο ποταμό και στο Αφιόν Καραχισάρ, όπου πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου και στάλθηκε στα τάγματα εργασίας το Σεπτέμβριο του 1922.
Από τους περίπου τρεις χιλιάδες αιχμαλώτους του Αϊβαλιού, επέστρεψαν μόνο 23, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συγγραφέα Ηλία Βενέζη.
Ανάμεσα σε αυτούς τους 23 επιζώντες που κατέφυγαν στη Μυτιλήνη, ήταν και ο προπάππος της Παναγιώτης.
Εκεί, γνώρισε τη Μαρία, το γένος Πολυχνιάτου με καταγωγή από το Ντικελί της Μικράς Ασίας και την παντρεύτηκε. Η γιαγιά Μαρία είχε κι αυτή τη δική της προσφυγική ιστορία, καθώς δεκαπεντάχρονη κοπέλα, με το διωγμό του 1922 πήρε το δρόμο της προσφυγιάς για τη Μυτιλήνη μαζί με την οικογένειά της.
Η Ειρήνη Αμανατίδου πάντα επιστρέφει στις ρίζες της και διακαής ευσεβής της πόθος είναι να συμμετάσχει σε μία καλλιτεχνική δουλειά με αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή και τον Ποντιακό ελληνισμό, τιμώντας με το δικό της τρόπο τη μνήμη των προσφύγων προγόνων της.
Ευχαριστούμε αγαπητή συντοπίτισσα,
Θα έχουμε συνέχεια στη συζήτηση για νέες αποκαλύψεις και νέες επιτυχίες σου.
ΟΛΣΑ