Λήμνος

02/10/2012 - 07:45

Αντώνης Χατζηδιαμαντής : Να σκύψει η Πολιτεία πάνω από τους νησιωτικούς δήμους

Αντώνης Χατζηδιαμαντής : Να σκύψει η Πολιτεία πάνω από τους νησιωτικούς δήμους

yle="text-align: justify; "> 

Ο «Καλλικράτης» προέβλεπε την ριζική ανασυγκρότηση της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς όμως η εφαρμογή του έγινε πρόχειρα χωρίς τον απαιτούμενο οργανωτικό σχεδιασμό και πόρους, εν μέσω μάλιστα του νέου οικονομικού τοπίου, δημιουργώντας προβλήματα επιβίωσης στους περισσότερους νέους δήμους. Η αρχή «ένα νησί, ένας δήμος», είναι σε γενικές γραμμές σωστή όπως αποδεικνύεται και από την εφαρμογή της στη Λήμνο, αλλά μένουν πολλά να γίνουν για την ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα ιδίως σε νησιά που δεν ήταν έδρες νομαρχιών και δεν διέθεταν επάρκεια μέσων και προσωπικού. 
Η μεγάλη απογοήτευση για οποιονδήποτε προσπαθεί με συνέπεια να ανταποκριθεί στις επιταγές του «Καλλικράτη», στις ανάγκες βελτίωσης των υπηρεσιών αυτοδιοίκησης, είναι ιδίως η αδυναμία του κράτους να προωθήσει παράλληλα και την αλλαγή νοοτροπίας και διαχειριστικών πρακτικών στο στενό δημόσιο τομέα. Επιλέγεται έτσι συχνά η εύκολη λύση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, φορτώνοντας την αυτοδιοίκηση με ευθύνες που δεν της αναλογούν. 
Η κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα πρέπει να αντιληφθούν ότι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επήλθε πραγματική αλλαγή, καθώς παρά τα προβλήματα, με τις περικοπές που έγιναν στη κεντρική χρηματοδότηση, σήμερα λειτουργεί με δαπάνη χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 50% από το 2009. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. 
 
Στο Δήμο Λήμνο που προήλθε από τη συνένωση τεσσάρων «Καποδιστριακών» Δήμων παρά τα πολλά προβλήματα η αυταπάρνηση ενός μικρού αριθμού παλαιών αλλά και νέων αυτοδιοικητικών, μας βοήθησαν να ορθοποδήσουμε και να μπορούμε να μιλάμε για την επιτυχία του έργου μας σε αυτό το πρώτο κρίσιμο στάδιο. Χωρίς αυτούς και χωρίς τη συνδρομή ενός ικανού αριθμού άξιων υπαλλήλων και συνεργατών οι θεσμικές αλλαγές θα είχαν μείνει «γράμμα κενό». 
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε ελλείμματα και πολύ σοβαρές υποχρεώσεις, καταφέραμε, περιορίζοντας τις δαπάνες αλλάζοντας το σύστημα προμηθειών, κάνοντας οικονομίες κλίμακας και ιδίως αποφεύγοντας την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω απευθείας αναθέσεων, όπως κατά κόρον γινόταν παλαιότερα, να έχουμε πλεονασματική χρήση ήδη από το 2011, αποδεικνύοντας ότι μέσα σε μία ατμόσφαιρα κρίσης και απαξίωσης μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά και συμμάζεμα των οικονομικών χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες. 
 
Ο νέος Δήμος Λήμνου οργανώθηκε και λειτούργησε έγκαιρα και σωστά, κυρίως όμως συμμάζεψε τα οικονομικά του, γι’ αυτό και έχει την δυνατότητα να προχωρεί σε εξόφληση των παλαιών οφειλών αλλά και να μπορεί να εγγυάται μέχρι και σήμερα την πλήρη κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων του, όπως μισθοί, λειτουργικά, προμήθειες. 
Επιπλέον η διασφάλιση της χρηματοδότησης και η κατασκευή μεγάλων έργων για τη Λήμνο, όπως τα σχολικά συγκροτήματα, οι βιολογικοί καθαρισμοί, η ένταξη καινούριων έργων αναπλάσεων που θα υλοποιηθούν το 2013, επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες μας και επιβραβεύουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της. 
Παρόλα αυτά αν και το νησί μας βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα από τους περισσότερους δήμους της χώρας, δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 
 
Τα προβλήματα όμως, ενός νησιωτικού Δήμου, είναι πολλά και δεν οφείλονται πάντα στην τωρινή κρίση, αλλά στην δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στις μονοπωλιακές μεθοδεύσεις που κυριαρχούν στη νησιωτική Ελλάδα. Το διαχρονικό ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου απασχολεί πάντα τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας. 
 
Είναι πια καιρός να ασχοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει και των νέων της αρμοδιοτήτων από το 2013 με τα κρίσιμα θέματα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και ιδίως με αυτά του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Αρκεί να της δοθούν οι δυνατότητες και κυρίως το απαιτούμενο προσωπικό που σήμερα δυστυχώς είναι διασπαρμένο και αναξιοποίητο σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα. (πχ. ΓΓ. Αιγαίου, περιφερειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες αποκεντρωμένης διοίκησης κλπ). 
Έχοντας αποχαιρετήσει το φετινό Καλοκαίρι ένα ευχάριστο μήνυμα για το νησί μας και τους κατοίκους του αποτέλεσε η ικανοποιητική, παρά τη γενικότερη ατμόσφαιρα κρίσης, τουριστική κίνηση, καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τη Λήμνο. Σ΄ αυτά και στην εξαιρετική ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων στηρίζουμε τις ελπίδες μας για ανάκαμψη που μπορεί να έρθει μέσα από σκληρή δουλειά και πίστη στο μέλλον του τόπου μας.
 
airetos.gr

Μοιράσου το άρθρο!