Η Λέσβος πρωταγωνιστεί στο περιοδικό GEO - Κυριακή 29 Μαΐου με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Την Κυριακή 29 Μαΐου, στο περιοδικό GEO που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύονται 21 (!) σελίδες με μερικές από τις υπέροχες φωτογραφίες που έχει κάνει στο νησί μας ο Δημήτρης Γέρος.
Μνημεία, τοπία, άνθρωποι είναι μερικά από τα θέματα που έχει απαθανατίσει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης τα τελευταία 35 χρόνια στη Λέσβο.
Ας σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες του Δημήτρη Γέρου από τον τόπο μας έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις με κυριότερες την ατομική του έκθεση το 1999 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, που ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στους εορτασμούς των 50 χρόνων του συμβουλίου της Ευρώπης, και το 2020 στην περίφημη Throckmorton gallery της Νέας Υόρκης. Γι' αυτή την έκθεση, που είχε τίτλο A LesbosDiary, είχε γυριστεί και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που παιζόταν κάθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία διήρκεσε δυόμισι μήνες.
Η βραβευμένη αμερικανίδα τεχνοκριτικός , συνεργάτης και των N.Y Times, Vicki Goldberg, γράφει μεταξύ άλλων στον πολυσέλιδο κατάλογο για την έκθεση της Νέας Υόρκης :
...Οπλισμένος με αυτό το μικρό μαγικό μηχάνημα, τη φωτογραφική μηχανή, και εκείνη την επεκτάσιμη ανθρώπινη ικανότητα που ονομάζουμε φαντασία, o Γέρος δημιουργεί εκπλήξεις, αινίγματα και γητέματα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η ιστορία αρνείται να πεθάνει. Αντιθέτως, κληροδοτεί τα απομεινάρια της σε όποιον θέλει να την προσέξει καθώς διατηρεί πεισματικά τη θέση της στο σύγχρονο τοπίο. Πολλές από τις φωτογραφίες της Λέσβου παίζουν ένα περίπλοκο παιχνίδι με το χρόνο. Φυσικά, η φωτογραφία έχει τη διαδεδομένη και αδικαιολόγητη φήμη ότι σταματάει τον χρόνο, κάτι που ούτε μια έξυπνη μηχανή δεν μπορεί να κάνει — ο χρόνος δεν σταματιέται. Όμως ο Γέρος και η φωτογραφική του μηχανή αποτίουν φόρο τιμής σε αρκετές καίριες στιγμές από το παρελθόν του νησιού και τις μεταφέρουν σε ένα πολύπλοκο παρόν. Οι φωτογραφίες εξερευνούν την ομορφιά του ανθρώπου και της φύσης καθώς και τις περίπλοκες προσεγγίσεις στο θέμα του χρόνου: σαν τους χωρικούς που προτιμούν να ζουν όπως παλιά, άνθρωποι του σήμερα που δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν. Την επίμονη παρουσία των προηγούμενων αιώνων, των διαφορετικών εποχών της ελληνικής ιστορίας. Όλα αυτά, κοιταγμένα μ’ ένα κοφτερό μάτι, με γνώση τού πόσο πειστική ή γοητευτική μπορεί να είναι μια εικόνα, και μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να τα καταγράψει όλα σε χρόνο μηδέν.