Skip to main content
|

«Η ζωή εν τάφω» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ1

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 η πολυαναμενόμενη σειρά »Ζωή εν Τάφω» του Τάσου Ψαρρά, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη με γυρίσματα και στη Λέσβο, στην Αγιάσο και στην Σκάλα Συκαμιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας που εξιστορεί τη φρίκη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μέσα από μια ερωτική ιστορία.

Ο λοχίας του Πεζικού Αντώνης Κωστούλας καταγράφει σε γράμματα-ημερολόγιο, που στέλνει στην αγαπημένη του, Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κατά την περίοδο που πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917.

Ο Τάσος Ψαρράς, δημιουργός της σειράς, σε συνέντευξή του, είπε για την απόφασή του να παρουσιάσει έργο του Μυριβήλη: «Με τον Μυριβήλη δεν ασχολούμαι για πρώτη φορά. Έχω κάνει ένα ντοκιμαντέρ στη σειρά «Εποχές και συγγραφείς», που παίχτηκε αρκετές φορές, όπου εκεί ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα του συγγραφέα αλλά και το έργο του».
Όπως εξήγησε ο κ. Ψαρράς, η απόφαση για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής. «Έχω κάνει μια έρευνα μεγάλη που κράτησε δέκα χρόνια. Έχω ταυτίσει μυθιστορηματικά πρόσωπα με τα ιστορικά πρόσωπα και βέβαια υπάρχει αναφορά για τις συνέπειες μιας τέτοιας μεγάλης, ας πούμε απόφασης για την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Υπάρχουν πολλά όμοια στοιχεία με τη σημερινή εποχή. Δηλαδή και τότε ανήκαμε σε μια συμμαχία και τώρα ανήκουμε σε μια συμμαχία. Ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν μνημόνια, αλλά υπήρχε συμμετοχή την οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός με το αίμα του βέβαια».

Η σειρά πραγματεύεται τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων μέσα στο κέλυφος ενός παγκόσμιου πολέμου. Υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν αγωνίες, υπάρχουν πολιτικές τοποθετήσεις – μην ξεχνάτε ότι είμαστε στην κορύφωση του διχασμού. Η τηλεοπτική μεταφορά δίνει περισσότερες πληροφορίες απ’ ό,τι δίνει το βιβλίο για γεγονότα τα οποία την εποχή εκείνη ήταν λίγο-πολύ γνωστά.
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία