Το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου, γνώρισαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και μαθητές του σχολείου Antonio Calvin, από το Almargo της Ισπανίας που επισκέφτηκαν τη Λέσβο μέσω προγράμματος ERASMUS+.
Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακολούθησε η περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου μέσα από τις μακέτες και τα εκθέματά του γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου. Η ενημέρωσή τους, συνεχίστηκε γνωρίζοντας τα γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, μαθαίνοντας τις μακέτες, το χαρτογραφικό υλικό και μοναδικά εκθέματα ορυκτών και πετρωμάτων τα οποία αξιοποιούνται στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία του Γεωπάρκου Λέσβου που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Πράξης Πράξη «Δημιουργία – λειτουργία Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO» ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα πολλοί από τους μοναδικούς γεωτόπους του Γεωπάρκου Λέσβου, παρουσιάστηκαν στους μαθητές, με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων (3D models) και χαρτών τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Μουσείου και του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τέλος, η ομάδα των μαθητών, έλαβε μέρος και στην υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της ενημέρωσης για τον σεισμικό κίνδυνο και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε, αλλά ενημερώθηκαν και γνώρισαν την επιστήμη της συντήρησης και τις δράσεις τις οποίες υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προστασία και την ανάδειξη των μοναδικών αυτών απολιθωμάτων. Στα πλαίσια του πρώτου, οι μαθητές γνώρισαν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν. Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, ακολούθησε η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο, στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα, είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Οι μαθητές κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Λέσβο αλλά και το γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου γεμάτοι νέες εμπειρίες.