Skip to main content

Από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Εκπαιδευτική άσκηση πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποίησαν φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.

Ειδικότερα η ομάδα των φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συνοδευόμενη από τον Καθηγητή Τζεδάκη Χρόνη επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, τις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου οι φοιτητές περπάτησαν στις περιπατητικές διαδρομές, ανάμεσα σε ιστάμενους αλλά και κατακείμενους κορμούς και ριζικά συστήματα, τα οποία βρίσκονται στη θέση αυτή εδώ και 20 εκατομμύρια έτη. Με τη συνοδεία του γεωλόγου Σαββέλου Λουκά, περιηγήθηκαν στα μοναδικά αυτά απολιθώματα μιλώντας για τη δημιουργία τους, αλλά και τις δράσεις προστασίας και ανάδειξής τους, όπως και της διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ακολούθησαν οι φοιτητές, γνώρισαν ταυτόχρονα μαζί με τη βιολόγο Κακάμπουρα Βασιλική και τις άγριες ορχιδέες του Απολιθωμένου Δάσους οι οποίες απαριθμούν 13 διαφορετικά είδη, αλλά και μερικά από τα φρυγανικά και λιβαδικά είδη φυτών, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο Απολιθωμένο Δάσος.

δδ

Στη συνέχεια, στη διασταύρωση του δρόμου Σιγρίου-Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους, οι φοιτητές θαύμασαν τον απολιθωμένο κορμό, ο οποίος βγήκε στην επιφάνεια κατά τις εργασίες για τη διάνοιξη του νέου Οδικού Άξονα που λάμβαναν χώρα το Δεκέμβριο του 2020, και αποτελεί ένα μοναδικό εύρημα καθώς αποτελείται από όλα τα τμήματά του, δηλαδή το κυρίως τμήμα του κορμού, διακλαδώσεις κλαδιών αλλά και ριζικό σύστημα.

Στο τέλος, η ομάδα κατευθύνθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι, όπου με τη συνοδεία της γεωλόγου Τσονίδου Εβίτας, περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την εκθεσιακή ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία συντέλεσε στη δημιουργία του, τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες συμβάλουν στην προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου, αλλά και για τη στρατηγική ανάδειξης και διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις