Δικτύωση σχολείων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Λέσβου και Maiella (Ιταλία)
Την Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας γιορτάζει η UNESCO και όλοι οι φορείς των Γεωπάρκων στις 6 Οκτωβρίου.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων καλεί όλες τις περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO να διοργανώσουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία και διατήρηση των μνημείων της Γεωκληρονομιάς και της Γεωποικιλότητας.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει με πλήθος εκδηλώσεων.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκπαιδευτική δράση δικτύωσης σχολείων από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Λέσβου και Maiella από την Ιταλία την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γεωποικιλότητας 2023 και στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας αφιερωμένης στον πλανήτη γη «Planet Earth Week 2023” που πραγματοποιείται από 1 έως 8 Οκτωβρίου στην Ιταλία. Η δράση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λέσβου από την Ελλάδα και το Φυσικό Πάρκο / Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Maiella από την Ιταλία.
Το θέμα της δράσης ήταν «Γεωποικιλότητα, ο σιωπηλός φίλος της βιοποικιλότητας» και συμμετείχαν τα σχολεία Guardiagrele Primary school (Via Cavalieri) και 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.
Στην έναρξη της δράσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Ημέρας Γεωποικιλότητας και τη σημασία συμμετοχής των σχολείων και υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων με αντικείμενο τη γεωποικιλότητα.
Στην συνέχεια ο κ. Luciano Di Martino, Διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Maiella αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης εκπαιδευτικών δράσεων με αντικείμενο τη γεωποικιλότητα και τη βιοποικιλότητα και τόνισε την υποστήριξή του Πάρκου Maiella.
Ακολούθησε ομιλία της κα. Maria Peroni, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Maiella, η οποία γνώρισε στους μαθητές τη σημασία της βιοποικιλότητας και παρουσίασε παραδείγματα από το Γεωπάρκο της Ιταλία.
Στη συνέχεια η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γνώρισε στους μαθητές την έννοια της γεωποικιλότητας και παρουσίασε παραδείγματα από το Γεωπάρκο Λέσβου.
Ακολούθως το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα. Ελένη Γυρέλλη μαζί με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης παρουσίασαν την εργασία τους με αντικείμενο τη γεωποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου και τη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στη διαδικτυακή δράση συμμετείχαν ακόμη οι μαθητές τη σχολείου Guardiagrele Primary school (Via Cavalieri) με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Virginia Gallo.
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας καθώς και οι δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων στα δύο Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Λέσβου και Maiella.