Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

03/07/2023 - 20:38

Επιτυχημένη εκδήλωση περιήγησης και επιστημονικής ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια

Επιτυχημένη εκδήλωση περιήγησης και επιστημονικής ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια

Το Σάββατο 1 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε άλλη μία μια ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια.

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν από τον Υπεύθυνο λειτουργίας του Πάρκου κ. Στρατή Ζγουρνιό για την σημασία του Πάρκου και το καθεστώς προστασίας του.

Η εκδήλωση περιέλαβε την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στην ιστορική θέση του Απολιθωμένου Δάσους που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη», για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, και για τη σημασία της θέσης για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί που προέρχονται από κωνοφόρα και αγγειόσπερμα δένδρα, και ριζικά συστήματα.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

Οι επισκέπτες γνώρισαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης τις πευκίδες και τα κυπαρίσσια του Πάρκου καθώς και καρποφόρα φυτά, στοιχεία της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»

Μοιράσου το άρθρο!