Skip to main content

Εξορμήσεις δακτυλίωσης πουλιών στους υγροτόπους της δυτικής Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κύκλο εκδηλώσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις παρατήρησης φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι μικροί υγρότοποι της Λέσβου είναι υπερπολύτιμοι, ειδικά κατά την περίοδο της φθινοπωρινής μετανάστευσης που έχει για τα καλά ξεκινήσει! Τα μεταναστευτικά πουλιά της Ευρώπης μετακινούνται σιγά-σιγά στις περιοχές της Αφρικής όπου θα ξεχειμωνιάσουν και έχουν ανάγκη να βρουν καταφύγιο για να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας και φυσικά να ανεφοδιαστούν σε τροφή για να τα καταφέρουν. 

Πρόγραμμα εξορμήσεων

Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις απογευματινές ώρες (18:30-20:30) πιο συγκεκριμένα ως εξής:

  • Παρασκευή 01/09  στον ποταμό Τσιχλιώντα (μεταξύ Ερεσού και Σιγρίου)
  • Σάββατο 02/09 στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού 
  • Παρασκευή 08/09 στη Φανερωμένη Σιγρίου
  • Σάββατο 09/09 στον Βούλγαρη Άντισσας

Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Περιλαμβάνουν γνωριμία με τον υγρότοπο, παρατήρηση πουλιών (με τη χρήση κυαλιών) και επίδειξη της μεθόδου της δακτυλίωσης πουλιών. 

Εξορμήσεις σε Τσιχλιώντα και Ψαροποταμό (περιοχή Ερεσού)

Θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα μικρά πουλιά που συγκεντρώνονται πριν την αναχώρησή τους στους υγροτόπους της περιοχής. Τα πουλιά αυτά έχουν έρθει από την προηγούμενη άνοιξη στη δυτική Λέσβο για να φωλιάσουν και θα τα βλέπουμε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επίσης τα μεταναστευτικά πουλιά από βορειότερες περιοχές (χελιδόνια, σουσουράδες, τσιροβάκοι) που και αυτά θα βρουν καταφύγιο εδώ: μην ξεχνάμε πως τα φρύγανα (χαμηλοί αγκαθωτοί θάμνοι) είναι σε διαδικασία διαθέρισης (περνούν το καλοκαίρι χωρίς φύλλα που τα βγάζουν μετά τις πρώτες βροχές) και η τροφή εκεί είναι λιγοστή, οπότε οι κοίτες των ποταμών και οι γειτονικές τους εκτάσεις αποτελούν μαγνήτη για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.). Οι παραπάνω εξορμήσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά το μήνα Σεπτέμβριο τον βασικό μήνα της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης (το 2022 έγιναν όλο τον Αύγουστο).

Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπό του και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία