Skip to main content

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023 στην Αλυκή Καλλονής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Κεντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εξόρμηση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (EuroΒirdwatch) 2023, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας με κεντρική ημερομηνία το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.

Στη Λέσβο θα «γιορτάσουμε» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην Αλυκή Καλλονής κατά τις ώρες 10:00- 13:00 και 16:00-18:00. Σημείο αρχικής συνάντησης το πρωί, το παρατηρητήριο από την ανατολική πλευρά (νο 1) στο ύψος της Μεταφορικής Καλλονής και το απόγευμα, στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά (νο 3) στην αρχή του δρόμου που πάει προς το αλάτι. Με τηλεσκόπια και κυάλια θα παρατηρήσουμε τα πουλιά στον υγρότοπο της αλυκής αλλά και πολλά άλλα μεταναστευτικά είδη. Η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί κάθε χρόνο μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν τόσο ανάγκη οι φτερωτοί μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σε διεθνή κλίμακα) τον Οκτώβριο του 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, με εταίρο του Birdlife International την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η πρώτη "Γιορτή των Πουλιών" διοργανώθηκε το 1987, έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια συνεχούς δράσης! Kύριος στόχος της γιορτής είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Στο τέλος των εξορμήσεων, θα στείλουμε τις παρατηρήσεις μας (των ειδών πουλιών και του πληθυσμού τους) στην παγκόσμια βάση δεδομένων της φετινής γιορτής συμμετέχοντας για άλλη μια χρονιά στη Rapid Information Action (RIA).

Και αυτές οι εξορμήσεις εντάσσονται στον κύκλο εκδηλώσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις παρατήρησης φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού, που διοργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αποιλιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπό του και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και 6972809610 (κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων) και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία