Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο
01/04/2024 - 15:30Φλαμίνγκο, μαζί με Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες, Βαρβάρες και Χουλιαρομύτες είδαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Δάφνης
Με ιδιαίτερη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση του 4ου Γυμνασίου Δάφνης, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στο Γεωπάρκο της Λέσβου.
Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την ομάδα Βιοποικιλότητας-Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, επισκέφθηκαν το Παρατηρητήριο 2, στον Κάμπο των Αλυκών της Καλλονής, όπου και συμμετείχαν στην δράση της ορνιθοπαρατήρησης.
Η ομάδα ενημερώθηκε για τη σημαντικότητα των υγροτόπων της Λέσβου, τις Αλυκές της Καλλονής, αλλά και για τα σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους αυτούς.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια της ομάδας Βιοποικιλότητας-Γεωποικιλότητας και με τη χρήση εξοπλισμού παρατήρησης, παρατήρηση από κοντά μεγάλο πλήθος από Χαλκόκοτες, τουλάχιστον 30 ατόμων, οι οποίες έχουν φθάσει στο νησί της Λέσβου εδώ και λίγες μόλις ημέρες.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσουν Φλαμίνγκο, μαζί με Λευκοτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες, Βαρβάρες και Χουλιαρομύτες.
Επιπλέον, με τη χρήση των νέων ειδικών καρτέλων αναγνώρισης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Λέσβου, οι μαθητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά των πτηνών που παρατήρησαν νωρίτερα μέσω του εξοπλισμού.
Στόχος της δράσης ορνιθοπαρατήρησης, δεν είναι μόνο η γνωριμία με τα είδη των πτηνών, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων ώστε να προστατεύουμε τον μοναδικό πλούτο της Λέσβου.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.