Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/08/2023 - 18:42

Τα βράχια της Παναγιάς Γοργονάς στη Σκάλα Συκαμιάς - Πως δημιουργήθηκαν

Γεωπάρκο Λέσβου - Ηφαιστειακοί Γεώτοποι

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΡΟΗ ΛΑΒΑΣ ΣΚΑΛΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑΣ

ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ

Στην περιοχή του οικισμού Σκάλας Συκαμιάς, εμφανίζονται ηφαιστειακά πετρώματα που δημιουργούν μια μικρή χερσόνησο και τα βράχια πάνω στα οποία είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας Γοργόνας στην ανατολική της πλευρά της οποίας έχει κατασκευασθεί το γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς.

Τα πετρώματα δημιουργήθηκαν από μια ροή λάβας ιγνιμβρίτη.

Οι ροές λάβας ιγνιμβρίτη με τα χαρακτηριστικά κοκκινωπά χρώματα τους προέρχονται από μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του Λεπετύμνου που έλαβε χώρα πριν από 17 εκατομμύρια χρόνια και σκέπασε σχεδόν ολόκληρη τη Λέσβο. Τεράστιες ποσότητες λάβας ανάβλυσαν στην επιφάνεια από το ηφαίστειο του Λεπετύμνου και σχημάτισαν ιγνιμβριτικές ροές οι οποίες κάλυψαν μεγάλες αποστάσεις και έφτασαν στα βόρεια στην περιοχή της Σκάλας Σκαμιάς, στις Νέες Κυδωνίες στα ανατολικά, στα Βατερά και στα Μάκαρρα στο νότο και στην περιοχή της Άντισσας στα δυτικά.

Ο ιγνιμβρίτης είναι ηφαιστειακό πέτρωμα, που δημιουργείται από την στερεοποίηση λεπτόρευστου πυριτικής σύστασης μάγματος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα και περιέχει σε μεγάλο ποσοστό θερμά αέρια, θραύσματα ελαφρόπετρας και άλλων πυροκλαστικών υλικών.

Τα αέρια που περιέχονται στο μάγμα σχηματίζουν φυσαλίδες που παραμένουν και μετά τη στερεοποίηση της ρευστής λάβας, ως κενοί χώροι στο εσωτερικό του πετρώματος. Το ατρακτοειδές σχήμα που αποκτούν από την συμπίεση τους προσέδωσε την ονομασία «φλόγες». Το κοκκινωπό ή σκούρο ροζ χρώμα του πετρώματος οφείλεται στην εξαλλοίωση του αιματίτη που περιέχεται στο μάγμα.

Μοιράσου το άρθρο!