Skip to main content

Διεθνών προδιαγραφών οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα του σεισμικού κινδύνου εντυπωσίασαν εκπαιδευτικούς από 5 ευρωπαϊκές χώρες που πρόσφατα επισκέφτηκαν το Μουσείο και γνώρισαν τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες.

Η 13η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών» και το Μουσείο υλοποιεί συστηματικά εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Οι εκπαιδευτικοί προέρχονταν από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία και συμμετείχαν σε ειδικό σεμιναριακό κύκλο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius EDUGLOCAL που οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, σημαντικό τμήμα του οποίου σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους όπου και ενημερωθούν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα φυτικά και ζωικά απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη Λέσβο ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, τη συμβολή της ηφαιστειότητας στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους για το κλίμα και τα τεκμήρια που δίνει για την κλιματική αλλαγή, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν οι μαθητές μέσα από ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους όπου γνώρισαν από κοντά τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και παρατήρησαν την άριστη απολίθωσή τους, τα εντυπωσιακά χρώματα, τη δομή και τη μεγάλη ποικιλία των φυτικών απολιθωμάτων, παράγοντες που καθιστούν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου μοναδικό παγκοσμίως. Ακολούθησε περιήγηση στην αίθουσα «Εξέλιξης του Αιγαίου» όπου ενημερώθηκαν για τα φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους όπως οι σεισμοί και η ηφαιστειότητα αλλά και τη συμβολή τους στη μελέτη της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου στα πλαίσια της οποίας γίνεται εκπαίδευση για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών και εκπαιδευτικών για την περίπτωση σεισμού και βιώσαν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας και άλλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης περιήγηση και ενημέρωση στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικά ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους και την περιοδική έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» όπου ενημερώθηκαν για τα νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών του Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, τα εκθέματα και τις θεματικές εκθέσεις σε συνδυασμό με τις υποδομές και τις παιδαγωγικές δραστηριότητες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν είχαν ξαναδεί κάτι ανάλογο  σε σπανιότητα και επίπεδο δομών και παροχής υπηρεσιών και εξέφρασαν την επιθυμία να ξαναεπισκεφτούν τη Λέσβο, το Μουσείο και το Γεωπάρκο Λέσβου.

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία