Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/08/2013 - 09:03

Εντυπωσίασε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο - Ειδική παρουσιάση στην Ιαπωνία

Εντυπωσίασε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο - Ειδική παρουσιάση στην Ιαπωνία

trong>Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων «Αξιολόγηση γεωτόπων – Διαχείριση Γεωπάρκων και ανάπτυξη του γεωτουρισμού»

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από τη γνωριμία τους με το Γεωπάρκο Λέσβου

Οργάνωση εκδήλωσης στην Ιαπωνία για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θερινού Σχολείου

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο «Αξιολόγηση γεωτόπων – Διαχείριση Γεωπάρκων και ανάπτυξη του γεωτουρισμού» που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο από τις 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2013 και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Γεωγραφίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο. Το Θερινό Σχολείο οργανώθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Στο Σχολείο δίδαξαν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, ανάδειξης φυσικών μνημείων και ανάπτυξης του γεωτουρισμού, διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ιαπωνία, Πορτογαλία, Βαρκελώνη, Γένοβα, Aιγαίο, Διευθυντές Γεωπάρκων, Μουσείων και Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 25 στελέχη γεωπάρκων, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, το Μεξικό, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Χιλή και την Ελλάδα.

 

Αντικείμενα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2013

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις σε θέματα δημιουργίας και ανάπτυξης Γεωπάρκων, γεωδιατήρησης και επικοινωνίας, διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και Γεωπάρκων αλλά και αξιοποίησης της φυσικής και  πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο Θερινό Σχολείο παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων καινοτόμες προσεγγίσεις σε θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία Γεωπάρκων όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας που παρουσιάστηκε από τον Καθηγητή Noritaka Matsubara από την Ιαπωνία, η διαχείριση και ανάδειξη γεωτόπων από τον Καθηγητή Artur Abreu Sá από την Πορτογαλία, η διαχείριση φυσικών κινδύνων σε Γεωπάρκα από τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Καλαμποκίδη, η προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τα Γεωπάρκα από τον Αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αθανάσιο Κίζο.

Βασικά θέματα αποτέλεσαν εξάλλου η  δημιουργία και το πλαίσιο αναγνωρισης και διαχείρισης Γεωπάρκων καθώς και η σχέση των γεωπάρκων με την UNESCO από τον Αναπλ. Καθηγητή Ν. Ζούρο, η έρευνα στη γεωλογική κληρονομιά και διαχείριση γεωπάρκων από τον Καθηγητή Joan Poch από την Ισπανία, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά από το διευθυντή του γεωπάρκου Reserve geologique de Haute Provence Δρ. Guy Martini από τη Γαλλία, η σημασία των εθνικών δικτύων Γεωπάρκων από τον διευθυντή του Γεωπάρκου Beigua Δρ Maurizio Burlando από την Ιταλία, η ανάδειξη των Γεωπάρκων και των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τη Διευθύντρια του Μουσείου του Messel Dr Marie-Luise Frey από τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα πέραν των διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να συμμετέχουν σε ασκήσεις πεδίου και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε θέματα γεωδιατήρησης, ευαισθητοποίησης επισκεπτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών μνημείων αλλά και τρόπους προβολής  των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Γεωπάρκων.

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Γεωπάρκο Λέσβου ακολουθώντας τρεις διαδρομές. Πιο συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τα ηφαίστεια της Βατούσας και του Λεπέτυμνου. Εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία και την αξία των  γεωμορφολογικών και τεκτονικών γεωτόπων της Λέσβου, όπως το μεγάλο ρήγμα της Λάρσου και στο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε τον σεισμό του 1867.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου, τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής, το Κάστρο της Μυτιλήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Στον Άγιο Στέφανο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον κ. Δ. Κουβδή τον παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας κεραμικών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στον κόλπο Γέρας, το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής.

Η γνωριμία με τα μνημεία και θέσεις γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο του προβληματισμού των συμμετεχόντων του Θερινού Σχολείου. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τοπικών πόρων ενός Γεωπάρκου και η συμβολή τους ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου αλλά και την  εξέλιξη και πρόοδο των ερευνητικών εργασιών για τη δημιουργία του νέου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους. Γνώρισαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και ιδιαίτερα τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών καθώς και τις ερευνητικές δραστηριότητες, τις δράσεις προστασίας και συντήρησης, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις δράσεις εθελοντικής εργασίας νέων. 

Αποτελέσματα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2013

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η ανάδειξη των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης δράσεων ειδικών μορφών τουρισμού αλλά και προώθησης των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων.

Παραδείγματα από τη Λέσβο, τη Γερμανία, τη Πορτογαλία και την Ισπανία που παρουσιάσθηκαν από εκπροσώπους γεωπάρκων, αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης γεωλογικών μνημείων και τη συμβολή τους  στην τοπική ανάπτυξη.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την δημιουργία νέων Γεωπάρκων, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη επιστημονικών ερευνών στις διάφορες ειδικότητες των Επιστημών της Γης, ως εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως φορείς ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης και προβλήματα στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Εντυπωσιασμένοι από το Γεωπάρκο Λέσβου και το Θερινό Σχολείο

Οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου διαπίστωσαν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των δράσεων που αναπτύσσονται στο Γεωπάρκο Λέσβο και παρατήρησαν ότι προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά Γεωπάρκα από την Κίνα και την Ιαπωνία έχουν ήδη εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με το Γεωπάρκο Λέσβου και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση και για την εμπειρία της επίσκεψης τους στη Λέσβο.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα μεγάλης επιτυχίας ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2014 που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και στο οποία αναμένεται συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Ειδική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του στην Ιαπωνία

Μεγάλη ήταν η δημοσιότητα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων και του Γεωπάρκου Λέσβου στα ΜΜΕ της Ιαπωνίας μετά την ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στις 22 Ιουλίου 2013 στην πόλη Toyooka της Ιαπωνίας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θερινού Σχολείου και το Γεωπάρκο Λέσβου.

Το Γεωπάρκο San ‘in Kaigan οργάνωσε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Dr.Noritaka Matsubara και η Επικ. Καθηγήτρια Atsuko Niina προκειμένου να παρουσιάσουν την εμπειρία τους καθώς οι δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου οι οποίες θεωρούνται πρότυπο ακόμα και από Γεωπάρκα με μεγάλη παράδοση και ανάπτυξη όπως το Γεωπάρκο San‘in Kaigan της Ιαπωνίας.

Στην εκδήλωση είχαν συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, o Διευθυντήw και τα μέλη του συμβουλίου του Γεωπάρκου San ‘in Kaigan καθώς και πολλούς δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, το περιεχόμενο των διαλέξεων και των εκπαιδευτικών δράσεων υπαίθρου, οι δράσεις προστασίας και προβολής του Απολιθωμένου Δάσους, οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού στο Γεωπάρκο Λέσβου αλλά και οι δυνατότητες στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων της Λέσβου και της Ιαπωνίας.

 

Μοιράσου το άρθρο!