Skip to main content

Η Λέσβος ως Γεωπάρκο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη η περίπτωση ενός ποδηλατικού πάρκου

Η Λέσβος ως Γεωπάρκο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη η περίπτωση ενός ποδηλατικού πάρκου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Έρευνα της Επαγγελματικής Σχολής Καλλονής  με θέμα η Λέσβος ως Γεωπάρκο και οι δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων δραστηριοτήτων. Η περίπτωση του ποδηλάτου.


Στο πλαίσιο ανάπτυξης περιβαλλοντικών σχολικών δραστηριοτήτων μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Καλλονής μαζί με μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Καλλονής διερεύνησαν τις δυνατότητες αξιοποίησης μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων του χαρακτηρισμού ολόκληρου του νησιού της Λέσβου ως Γεωπάρκο .Η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη περίπτωσης για την πιθανή αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μια δραστηριότητα που μπορεί να συνδεθεί με το χαρακτήρα του Γεωπάρκου για την προσέλκυση τουριστών-επισκεπτών.
Η έρευνα είχε δύο άξονες διερεύνησης. Ο πρώτος αφορούσε την αναζήτηση της γνώσης που έχει κοινωνία της Λέσβου γύρω από το θέμα του Γεωπάρκου αλλα και των επιθυμητών δραστηριοτήτων που έχουν ή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να αξιοποιηθεί επαρκώς η μεγάλη αυτή δυνατότητα. Η έρευνα διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2013 με ένα επαρκές δείγμα ατόμων αλλα και την πλειοψηφία των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Γεοπάρκων να απαντά με τη βοήθεια του καθηγητή κ.Ζούρου.

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα.


Τι μας είπε η κοινωνία για το θέμα του χαρακτηρισμού της Λέσβου ως Γεωπάρκο;
Η πλειοψηφία(66%) απάντησε πως γνωρίζει τι είναι Γεωπάρκο αλλα υπάρχει το ενδεχόμενο ερευνητικού σφάλματος  γιατί το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε κατά βούληση και όχι  με δική μας επιλογή. Πιθανά λοιπόν να ήταν περισσότερα τα άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα όποτε και είχαν γνώση για αυτό. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι όσοι εθελοντικά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο μας θεωρούν θετικό το χαρακτηρισμό της Λέσβου ως Γεωπάρκο στην πλειοψηφία τους( 93%). Οι επικρατέστερες προτεινόμενες δραστηριότητες(με μοναδική επιλογή)  από τους ερωτηθέντες ήταν με σειρά .Η πεζοπορία(11%) :ποδήλατο(10%), η περιβαλλοντική εκπαίδευση(9%) , ο Ιαματικός τουρισμός(9%), η βοτανολογία (8%) και η γαστρονομία(8%). Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (72%) πιστεύει ότι ένα ποδηλατικό πάρκο στη Λέσβο θα προσέφερε στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Το νησί της Λέσβου θεωρείται πως είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ενός ποδηλατικού πάρκου με ποσοστό 69%.Ένα μεγάλο ποσοστό 32% απάντησε πως θα διοργάνωνε τις διακοπές του με γνώμονα τις δραστηριότητες με ποδήλατο σε μια περιοχή .Είναι σημαντικό επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (43%) θα το λάμβανε υπόψη ως κίνητρο επίσκεψης μιας περιοχής.
 Σχετικά τώρα με το ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα ,από την ισορροπία των απαντήσεων προκύπτει ότι σε ένα τέτοιο εγχείρημα όλοι οι φορείς (κρατικοί και ιδιωτικοί) είναι απαραίτητοι για να είναι επιτυχημένο. Ωστόσο από τις απαντήσεις συμπεραίνουμε ότι κυριαρχεί η αίσθηση ότι σε ένα έργο πρέπει να έχει βασικό ρόλο το Κράτος χωρίς να αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή ιδιωτών.


Τι μας είπαν τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα;
Αποστέλλοντας ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια σε 35 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα θελήσαμε να διερευνήσουμε μέσα από ποιες δραστηριότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αξιοποιούν τον χαρακτηρισμό του τόπου τους ως Γεωπάρκο. Στις απαντήσεις που λάβαμε Οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών που χαρακτηρίστηκαν και λειτουργούν ως Γεωπάρκα υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους 60% την υπόθεση Γεωπάρκο.
Τα περισσότερα Γεωπάρκα (51%) θεωρούν πως τους βοήθησε αρκετά στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη ο χαρακτηρισμός τους ως Γεωπάρκο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι κανένας δεν απάντησε ότι το Γεωπάρκο δε βοήθησε καθόλου στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Οι πιο συνηθισμένες δραστηριότητες που ανέπτυξαν τα Γεωπάρκα της Ευρώπης είναι:
Οι πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων στα Γεωπάρκα που ήδη λειτουργούν στην Ευρώπη προέρχονται στην πλειοψηφία τους από δημόσιες πηγές αλλά υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα Γεωπάρκα εκτιμούν θετικά την κερδοφορία των δραστηριοτήτων τους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να αξιολογήσουν και να μετρήσουν την απόδοση των δραστηριοτήτων τους σε οικονομικό επίπεδο.
Σε απόλυτο ποσοστό τα Γεωπάρκα απάντησαν πως θέλουν να συνεχίσουν ως Γεωπάρκα και αυτό σημαίνει πολλά για την αξία και την αποδοχή τους .
Ο χαρακτηρισμός της Λέσβου ως Γεωπάρκο μονο ως σημαντικό εφόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί την εποχή της κρίσης για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Μέσα από τα παραδείγματα άλλων χωρών μπορούμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες όπως αυτή του ποδηλατικού πάρκου με τις οποίες να δημιουργήσουμε υποδομές ευκαιρίες και εισόδημα για τους κατοίκους χωρίς να προσβάλλουμε τη φυσιογνωμία που κάνει ξεχωριστό σχεδόν μοναδικό το νησί της Λέσβου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία