Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/05/2013 - 05:29

Με επιτυχία το σεμινάριο «Γεωπάρκο Λέσβου και τουριστική ανάπτυξη»

Με επιτυχία το σεμινάριο «Γεωπάρκο Λέσβου και τουριστική ανάπτυξη»

ign="center">Με επιτυχία το Σεμινάριο επιμόρφωσης

«ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 Λέσβος, 11-12 Μαΐου 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου και 12 Μαΐου 2013 το Σεμινάριο Επιμόρφωσης με αντικείμενο «Γεωπάρκο Λέσβου & τουριστική ανάπτυξη» το οποίο οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας με τη συμπαράσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Επιμελητηρίου Λέσβου. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου” και ειδικότερα της Δράσης 4 “Εκπαίδευση και Υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες”, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Στην έναρξη του σεμινάριου παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπιλάνης,  ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Β. Αιγαίου κ. Α. Γιαννάκης,  ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου για θέματα Γεωπάρκου Λέσβου κ. Γ. Τσακίρης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου για θέματα Τουρισμού κ. Χ. Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ Θ. Καλογρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Π. Φραντζέσκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ Π. Αντωνίου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, εκπαιδευτικοί καθώς και πολλοί κάτοικοι της Λέσβου με ενδιαφέρον για το Γεωπάρκο Λέσβου.

Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που δημιουργούνται μετά την ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, για τις δυνατότητες ανάδειξης και προβολής του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, της μοναδικής πολιτιστικής και γεωλογικής της κληρονομιάς, των προστατευόμενων περιοχών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος αναφέρθηκε στη σημασία ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO για την επιστήμη, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και κυρίως για την οικονομία του νησιού. Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η διάκριση αυτή θα μπορέσει να συμβάλει ώστε οι ξένοι επισκέπτες της Λέσβου θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές αξίες των κατοίκων της καθώς με τη διατήρηση και την κατάλληλη χρησιμοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της μπορεί να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα. 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης  Β. Αιγαίου κ. Α. Γιαννάκης ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Λέσβου κ. Ν. Γιακαλή, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την οργάνωση του σεμιναρίου και τόνισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα σταθεί αρωγός στο έργο για την ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου και μέσα από τις δράσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπιλάνης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του σωστού σχεδιασμού και της εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου σε βάθος χρόνος με στόχο την ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λέσβου. Παράλληλα τόνισε την σημασία συνεργασίας όλων των φορέων της Λέσβου για την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων στον τομέα του τουρισμού και την εκπαίδευση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ Θ. Καλογρίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου Λέσβου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τόνισε την ανάγκη υλοποίησης δράσεων άμεσα με στόχο την αξιοποίηση της εξαιρετικά σημαντικής διάκρισης της Λέσβου. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ευθύνες των φορέων της Λέσβου για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την πληροφόρηση και την υλοποίηση συγκριμένων δράσεων για την ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Οι εισηγήσεις του σεμιναρίου

Οι εργασίες του Σεμιναρίου ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Μαΐου 2013 στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου με την διάλεξη του Αν. Καθ. Ν. Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Γεωπάρκου Λέσβου τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη και ειδικότερα την ανάπτυξη του τουρισμού. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων της Λέσβου για την επιτυχία της αξιοποίησης της διάκρισης του Γεωπάρκου Λέσβου και την προβολή όλου του νησιού ως ενιαίος προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ακολούθως η κα. Ειρήνη Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωλογικής Κληρονομιάς, Msc Γεωλόγος ΙΓΜΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη γεωλογική και γεωμορφωλογική μας κληρονομιά και παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο και για τον τρόπο τουριστικής αξιοποίησής της.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εισήγησή του ανέφερε ότι η Λέσβος είναι ένας γνωστός παγκόσμια προορισμός για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας και η μοναδικότητά της αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οργανωμένα του συγκεκριμένου είδους τουρισμού. Μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες γνώρισε στο κοινό τα μοναδικά είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στη Λέσβο και τόνισε την ανάγκη και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία της Λέσβου αλλά και να βελτιωθούν προκειμένου το Γεωπάρκο Λέσβου να επιτύχει τους στόχους τους.

Ο κ. Θανάσης Κίζος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερο τομέα που συνθέτει το Γεωπάρκο Λέσβο, αυτόν της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού. Μέσα από την παρουσίασή του ανέφερε παραδείγματα για τον τρόπο που η αγροτική τοπική παραγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αναδειχθεί παγκοσμίως μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου.

Η κα. Ραλλού Τσίγγου, Γεωπόνος ΓΕΩΤΕΕ – Περιφερειακό Παράρτημα Αιγαίου γνώρισε στο κοινό το μοναδικό πλούτο των τοπικών ποικιλιών φυτών της Λέσβου και τον τρόπο που αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία μιας τοπικής τράπεζας αλλά και να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως το λεσβιακό πρωινό.

Στη συνέχεια η κα. Μυρσίνη Βατή - Ματαράγκα, Δρ. Γεωλόγος ΙΓΜΕ, παρουσίασε στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου τα πετρώματα της Λέσβου και τον τρόπο που αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σημαντικών των σημαντικών μνημείων της Λέσβου. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία ανάδειξης του μεγάλου γεωλογικού πλούτου της Λέσβου ως βασικό κομμάτι του Γεωπάρκου Λέσβου.

Ο κ. Παναγιώτης Πάσχος, Δρ. Γεωλόγος ΙΓΜΕ, παρουσίασε το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και τις επιτυχημένες οικοτουριστικές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των Ζαγοχωρίων για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.

Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Ηλία Βαλιάκου, Msc Γεωλόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος  παρουσίασε επιτυχημένες δράσεις Γεωπάρκων, μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τον τρόπο που έχουν αξιοποιήσει την αναγνώρισή τους ως Γεωπάρκο για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξή τους.

Οι εργασίες του Σεμιναρίου συνεχίστηκαν την Κυριακή 12 Μαΐου 2013. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου κάνοντας τη διαδρομή Μυτιλήνη – Σίγρι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λέσβο μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο, ως ένα ενιαίο προορισμό που συνδυάζει άριστα για τους επισκέπτες της το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο Αν. Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθόλη τη διάρκεια της διαδρομή παρουσίασε τα γεωλογικά, φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου ως ένα ενιαίο σύνολο, ένα κομμάτι της γης που όλα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, ένα άριστο παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ο Αν. Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασία μεταξύ της Κ’ ΕΠΚΑ, της 14ης ΕΒΑ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών της Λέσβου με τη φύση και τον πολιτισμό της Λέσβου.

Ο κ. Παναγιώτης Πάσχος, Δρ. Γεωλόγος ΙΓΜΕ, παρουσίασε τις επιτυχημένες δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου μέσα από τη δημιουργία μουσείων, κέντρων ενημέρωσης, σημείων πληροφόρησης γεωτόπων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ο κ. Γιώργος Γρημπυλάκος, Msc Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες εμπλουτίζονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κοινού που συμμετέχει.

Η κα. Ειρήνη Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωλογικής Κληρονομιάς, Msc Γεωλόγος ΙΓΜΕ, αναφέρθηκε στη συμβολή των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού. Μέσα από την μεγάλη εμπειρία της στον τομέα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών και εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί για την γνωριμία των μαθητών με τη γεωλογική κληρονομιά της Ελλάδας.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Msc Γεωλόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Λέσβου για την προσέλκυση μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού τουρισμού στη Λέσβου από την ίδρυση του Γεωπάρκου Λέσβου.

Συμπεράσματα

Στο τέλος τόσο της πρώτης ημέρας όσο και του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με ζωηρή συμμετοχή από τους συμμετέχοντες και συζήτηση υψηλού επιπέδου.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη αναγνώριση του γεωπάρκου Λέσβου και την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην ανάδειξη της Λέσβου ως ποιοτικό τουριστικό προορισμό ο οποίος θα αναπτυχθεί σεβόμενος και προστατεύοντας το μοναδικό φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό και αρχαιολογικό περιβάλλον της, τα ήθη και τα έθιμά της. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα για την αποδοχή και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και πόσο αυτή η προσπάθεια μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη του τόπου.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων και των πολιτών της Λέσβου και ο σχεδιασμός ενός πολυετούς στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Λέσβου ως ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην παγκόσμια τουριστική αγορά

Διατυπώθηκαν επίσης προτάσεις με βάση τις διαφορετικές εμπειρίες που ακουστήκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, που θα βοηθήσουν για την τουριστική ανάπτυξης της Λέσβου αξιοποιώντας τη διάκριση της Λέσβο ως Γεωπάρκο Λέσβο.

Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνονται¨

  1. Η επιτάχυνση της διαδικασίας λειτουργίας των οργάνων του Γεωπάρκου Λέσβου ώστε να επιτευχθεί η επίτευξη συνεργειών μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
  2. Η ανάγκη άμεσης σήμανση του Γεωπάρκου Λέσβου και των κυριότερων θέσεων ενδιαφέροντος
  3. Η ανάγκη προσφοράς υπηρεσιών περιπατητικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων που θα υποστηρίξουν την λειτουργία του Γεωπάρκου. Απαιτείται η επιμόρφωση καταρτισμένων οδηγών υπαίθριων δραστηριοτήτων στο Γεωπάρκο Λέσβου οι οποίοι να διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση
  4. Είναι σημαντική η επανάληψη του σεμιναρίου κατάρτισης και σε άλλες περιοχές της Λέσβου

 

 

Μοιράσου το άρθρο!