Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/06/2013 - 11:58

Μικροί Παλαιοντολόγοι

Μικροί Παλαιοντολόγοι

ign="center">Μαθητές και γονείς από το Νηπιαγωγείο Βαρειάς συμμετείχαν σε ανασκαφές απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό ανασκαφικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ

Τη μοναδική βιωματική εμπειρία της ανασκαφής απολιθωμάτων είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 μαθητές και γονείς του Νηπιαγωγείου Βαρειάς οι οποίοι συμμετείχαν στο Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μικροί Παλαιοντολόγοι».

Με την καθοδήγηση και επίβλεψη του κ. Γιώργου Γρυμπηλάκου, Γεωλόγου του Μουσείου και του κ. Μιχάλη Γκόγκου, παιδιά και γονείς ενσάρκωσαν το ρόλο του παλαιοντολόγου και υλοποίησαν εργασίες ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων όπως αυτές πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό αλλά και τα μεγάλα ηφαίστεια της Λέσβου και ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Συνεχίστηκε με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των απολιθωμάτων, των ηφαιστείων, των ορυκτών και πετρωμάτων ξεκίνησε. Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν μοναδικές πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου ενώ άγνωστες εικόνες των φυτών και ζώων που ζούσαν σ’ αυτό πριν 20 εκατομμύρια και των μεγάλων ηφαιστείων της Λέσβου ανακαλύφθηκαν σταδιακά.

Ο κ. Γιώργος Γρυμπηλάκος, Γεωλόγος του Μουσείου εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι εργασίες ανασκαφής και συντήρησης στο Απολιθωμένο Δάσος, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και με ποιο τρόπο πρέπει κάθε παλαιοντολόγος να εργάζεται και τι να προσέχει κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής. Παράλληλα, τους εξήγησε τη σημασία των εργασιών ανασκαφής για τη γνωριμία με το δάσος που ζούσε στην περιοχή πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, το κλίμα και τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα. Παιδιά και γονείς χρησιμοποιώντας και τις γνώσεις τους από προηγούμενη ενημέρωσή τους για το Απολιθωμένο Δάσος που πραγματοποιήθηκε από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγο του Μουσείου, ακολούθησαν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους και ξεκίνησαν μια ανασκαφή στο εκπαιδευτικό σκάμμα. Μικροί και μεγάλοι εξοπλίστηκαν με ερευνητική διάθεση και άρχισαν να ανακαλύπτουν τμήματα απολιθωμένων φυτών που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή. Παράλληλα, ανακάλυψαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα αναγνώρισαν, τα σύγκρινα με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και κατέγραψαν τις ομοιότητες και διαφορές τους τόσο μακροσκοπικά όσο και χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά στερεοσκόπια του Μουσείου.

Το Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μικροί Παλαιοντολόγοι» θα υλοποιείται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για γονείς και παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr

Μοιράσου το άρθρο!