Skip to main content
|

ΔΝΤ: Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
GreeceΦΠΑνησιά Αιγαίου


Δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή (στο 19% ή 21%), αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Προτείνονται, επίσης, αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται οτι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα. 

Υπάρχουν και προτάσεις όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ προτείνει:

- Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

- Την απαλλαγή απο ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.

- Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν απο το εισόδημα των φορολογούμενων.

- Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

- Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%

- Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.

- Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

- Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.

- Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

- Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.

- Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

Η πρώτη αντίδραση από τη Δημοκρατική Αριστερά

Για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου

 

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα είναι ένα ακόμη άδικο μέτρο της ασκούμενης πολιτικής από ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, που θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη ζωή των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης.

Οι υπάρχοντες μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι σύμπτωμα μιας ιδιαίτερης προνομιακής μεταχείρισης που πρέπει να καταργηθεί, αλλά το αναγκαίο αντιστάθμισμα στα υψηλά μεταφορικά και σε μια σειρά άλλων δυσμενών συνεπειών της σχετικής απομόνωσης των νησιών του Αιγαίου.

Η κατάργησή τους θα είναι ένα ακόμη μέτρο μιας πολιτικής, που αντί να αντιμετωπίσει την παθολογία της ελληνικής οικονομίας και να φέρει προ των ευθυνών τους τις διάφορες προνομιούχες οικονομικά ομάδες, επιχειρεί να μεταθέσει το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης σε εκείνους που δεν θα έπρεπε.

Η επιχειρούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να βρει απέναντί της όλους τους φορείς και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Η συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε αυτή την αντίδραση αποτελεί αυτονόητο καθήκον.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΔΗΜ.ΑΡ.) ΛΕΣΒΟΥ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία