Οικονομία

22/02/2014 - 14:04

Ενημέρωση Επιτροπής της Βουλής από τους προέδρους των νησιωτικών Επιμελητηρίων

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10:00 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, οι Πρόεδροι και τα μέλη  των διοικήσεων των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας, μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ενημέρωσαν την  Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, για τα προβλήματα που δημιουργεί το ισχύον φορολογικό και εργατικό καθεστώς στις μικρές επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Δημητρίου Σαμπαζιώτη, με σκοπό να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και οι Βουλευτές για τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργεί η νέα φορολογική και εργατική νομοθεσία στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις των νησιών, με τα προβλεπόμενα άδικα, εξωπραγματικά και εξοντωτικά πρόστιμα.

Στην συνάντηση, εκτός από τους Βουλευτές  μέλη της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και τους 29 εκπροσώπους νησιωτικών Επιμελητηρίων και λοιπών οικονομικών φορέων από νησιά, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νίκος Ζωίδης και αρκετοί Βουλευτές από νησιωτικές περιοχές.

 

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Σαμπαζιώτη, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ενημέρωσε συνοπτικά τους παριστάμενους για την ταυτότητα, τους στόχους και τις δραστηριότητες του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά και κυρίως στα μικρά εξ’ αιτίας των μόνιμων και εγγενών μειονεξιών, προβλήματα που μεγεθύνονται από την κρίση και τα πρόσφατα ισοπεδωτικά και εξοντωτικά φορολογικά και εργατικά πρόστιμα. Τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών για τα νησιά και τις μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά, όπως επιβάλλουν το άρθρο 101 του Συντάγματος, οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, η «ρήτρα νησιωτικότητας» που θεσμοθετήθηκε με το ν. 4150/2013, αλλά και η δεσμευτική αρχή της αναλογικότητας

 

Στην συνέχεια εκ μέρους του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό και εργατικό καθεστώς και ειδικότερα:

ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών,  ανέλυσε τα προβλήματα  που δημιουργεί ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος στις επιχειρήσεις των νησιών, τα οποία απειλούν την βιωσιμότητά τους και πρότεινε μεταξύ των άλλων: α)  την ανάγκη αύξησης στις 3.000€ από 500 € του ορίου τμηματικής ή ολικής εξόφλησης συναλλαγών με τη χρήση τραπεζικού μέσου συναλλαγής, β) να επανέλθουν σε ετήσια βάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών, γ) να περιοριστούν δραστικά τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, δ) να εκλογικευτεί το αυξημένο πρόστιμο στις περιπτώσεις υποτροπής  και ε) να αναγνωρίζεται το ανθρώπινο λάθος από την πρόθεση και το δόλο, σημειώνοντας ότι οι μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια,  αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη λήψη φορολογικών στοιχείων λόγω κακών μεταφορών, ενώ υπάρχουν αρκετά μικρά νησιά που δεν διαθέτουν τραπεζικό υποκατάστημα.

 

Ο κ. Πέτρος Ραπανάκης, εργατολόγος και μέλος του Συλλόγου Λογιστών Λέσβου, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις από το ασφυκτικό καθεστώς της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και πρότεινε: α) την κατάργηση του προστίμου των 10.550 € για την μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, αν και έχει δηλωθεί κανονικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», β) την άμεση και όχι σταδιακή, μέσα σε 3 χρόνια, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9%, γ) τη  τροποποίηση του καθεστώτος επιλογής ασφαλιστικού φορέα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, δ) την ενοποίηση, για λόγους γραφειοκρατίας, των εντύπων Ε3 και Ε4 για αναγγελία πρόσληψης προς το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ, ε) την παροχή διευκρινήσεων από μέρους του Υπουργείου για την σωστή τήρηση του Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών και στ) την ενιαία αντιμετώπιση από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ του τρόπου υπολογισμού των αποδοχών εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

 

Στα ζητήματα που θίχθηκαν απάντησαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ν. Ζωίδης, επισήμανε ότι ο Γραμματεία έχει πλέον αρμοδιότητα για την χάραξη νησιωτικής πολιτικής σε όλο το νησιωτικό χώρο, η «ρήτρα νησιωτικότητας» που προβλέπει ο ν. 4150/2013 σύντομα θα ενεργοποιηθεί, αφού εντός των ημερών υπογράφεται το Π.Δ. που προβλέπει τη διαδικασία λειτουργίας του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής και τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις των νησιών, οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια, αρκετές από αυτές λειτουργούν εποχικά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταφορικό κόστος, κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ζήτησε από τους εκπροσώπους των Υπουργείου να αποδεχτούν τα αιτήματα  του ΕΟΑΕΝ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρης, τόνισε ότι η υπηρεσία του υλοποιεί την φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, τα πρόστιμα διαχωρίζονται σε τρείς κατηγορίες που αφορούν την συμμόρφωση, την είσπραξη και την φοροδιαφυγή και ότι κυκλοφορούν αρκετές ανακρίβειες ως προς τον υπολογισμό του ύψους που μπορούν να φθάσουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε  ότι στις τροποποιητικές δηλώσεις δεν επιβάλλεται πρόστιμο μη υποβολής δήλωσης, αλλά πρόστιμο μη είσπραξης φόρου. Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών ανά μήνα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα μη απόδοσης ΦΠΑ και εικονικών τιμολογίων, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, γι’ αυτό το 2014 θα επιδειχθεί κάποια επιείκεια.

Επίσης αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται σε μικρά νησιά με το θέμα της εξόφλησης των συναλλαγών άνω των 500 € και υποσχέθηκε να το επανεξετάσει.

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Κεγκέρογλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση αγνοεί την επιταγή του Συντάγματος, που επιβάλλει στον νομοθέτη και την διοίκηση να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των νησιών σε κάθε νομοθέτημα και κανονιστική πράξη. Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θα δώσουν αναλυτικά απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας που θίχτηκαν και τα οποία περιλαμβάνονται στο σχετικό υπόμνημα του ΕΟΑΕΝ.  Για το πρόστιμο των 10.550 € ανέφερε ότι μπορεί να επανεξεταστεί μόνο ως προς την περίπτωση του ανθρώπινου λάθους. Ανακοίνωσε την κατάργηση του βιβλίου νεοπροσλαμβανομένων και ότι εξετάζετε ενοποίηση των εντύπων Ε3 και Ε4 για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς και του βιβλίου δρομολογίων με το βιβλίο τροποποίησης ωραρίου και υπερωριών. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9% μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι σταδιακά στις νησιωτικές περιοχές.

Τέλος ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται σε συνεργασία με Δήμους να δημιουργήσει γραφεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης ασφαλισμένων, ενώ υπενθύμισε  την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου, με την οποία η εκπαίδευση για τεχνικούς ασφαλείας μπορεί να γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στα νησιά.

 

Από όλους τους συμμετέχοντες αναγνωρίστηκε ο εποικοδομητικός χαρακτήρας της συνάντησης, για την προώθηση των νησιωτικών προβληματισμών και συμφωνήθηκε να επαναληφθούν ανάλογες συναντήσεις μεταξύ ΕΟΑΕΝ και Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, όπως Ναυτιλίας και Αιγαίου, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 

O E.O.A.E.N. ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της συνάντησης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, Βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Σαμπαζιώτη και Παύλο Βογιατζή, καθώς και τον Σύλλογο Λογιστών Λέσβου για την βοήθεια στην σύνταξη των σχετικών υπομνημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ενημέρωσε την Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής για τα προβλήματα που δημιουργεί το ισχύον φορολογικό και εργατικό καθεστώς στις μικρές επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών

Μοιράσου το άρθρο!