Επιστολή - παρέμβαση Περικλή Αντωνίου για την επαπειλούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
Περικλής Π. Αντωνίου, Μέλος ΔΣ ΞΕΕ
Προς: Το Πρόεδρο του ΔΣ του ΞΕΕ, κο Αλέξανδρο Βασιλικό
Κοιν. (προς ενέργεια): Πρόεδρο ΔΣ ΣΕΤΕ, κκ Γ. Ρέτσο
Θέμα: Διατήρηση, αν όχι μείωση στα προ του Σεπτ. 2015 επίπεδα, των συντελεστών ΦΠΑ (Διαμονής, Εστίασης, Μεταφορών)
Σχετ. Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της ΠΒΑ από 1η Γεν. 2019
Αγαπητοί Πρόεδροι,
Λίγες μόλις μέρες μας χωρίζουν από την επαπειλούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην Περφ. Βορ. Αιγ. (ΠΒΑ)
Παρά την Πρωθυπουργική διαβεβαίωση/δέσμευση για μη αύξησή τους, όσο θα υπάρχει το Προσφυγικό και τις συχνές αναφορές του Υφ. Ναυτιλίας και Νησ. Πολιτικής κου Νεκτάριου Σαντορινιού για τη διατήρησή τους στα πέντε νησιά και το 2019, το οποίο όμως δεν αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2019, η ενδεχόμενη μη διατήρησή τους ή ακόμα η μη μείωσή τους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο/προσδοκία των δοκιμαζόμενων νησιωτών/ακριτών, προκαλεί την έκδηλη ανησυχία τους για την αύξηση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μιας ακόμα (ολιγόμηνης/ετήσιας) παράτασής τους.
Παράταση για την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαφωνούν οι θεσμοί, λόγος ίσως για τον οποίο ο Υπ. Οικονομικών στην προ ημερών επίσκεψή του στη Μυτιλήνη διακριτικά απέφυγε να δεσμευθεί, ευρισκόμενα έτσι τα νησιά σε μια διαρκή, ιδιότυπη ομηρία, αρνητική αν όχι απαγορευτική, για επενδύσεις/εισροή κεφαλαίων, σχεδιασμό, προγραμματισμό έργων/δράσεων/συνεργειών κ.λπ.
Είναι γνωστό ότι τα νησιά μας είναι/αποτελούν μέρος του Τελωνειακού χώρου/εδάφους της ΕΕ, στον οποίο έχει εφαρμογή η οδηγία του ΦΠΑ, σύμφωνα με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Χώρας μας (ως ενιαίας οντότητας, νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας), το 1979, στη τότε ΕΟΚ.
Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση/δήλωση της Ρουμάνας Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, κας Κορίνας Κρέτζου, ποτέ ως Χώρα δεν ζητήσαμε από την ΕΕ, ως είχαμε δικαίωμα και… ‘’υποχρέωση’’ – και ίσως ακόμα να έχουμε, σύμφωνα με το από 04.02.16 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναφέρεται στα νησιά – στην περίοδο της Κρίσης, να παρεκκλίνουμε από τη Συνθήκη Προσχώρησης, λόγω Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά και λόγω Προσφυγικού/Μεταναστευτικού (θα προσθέταμε).
Αυτό που δεν ζήτησε η Ελλάδα για ολόκληρη τη Χώρα, θα μπορούσε σήμερα να το ζητήσει για τα νησιά και όχι μόνο, ιδιαίτερα της ΠΒΑ και πιο συγκεκριμένα για τα Προσφυγόπληκτα (Λέσβο, Σάμο, Χίο) να εξαιρεθούν απ’ το έδαφος εφαρμογής (της οδηγίας) του ΦΠΑ, που σημαίνει δυνατότητα διατήρησης (αν όχι και επιστροφής στα προ του Σεπτ 2015 επίπεδα) των συντελεστών ΦΠΑ, αίτημα απόλυτα συμβατό και με το από 4.2.16 ‘’Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014 (RSP))’’, άποψη που συμμερίζεται και συστήνει ο κος Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει να εξαιρεθούν τα νησιά από το έδαφος εφαρμογής του ΦΠΑ.
Η ΕΕ δεν έχει λόγους να προτείνει από μόνη της κάτι τέτοιο!!!
Όσο αφορά τις αντιδράσεις των θεσμών, επικαλούμενοι τις υποχρεώσεις της Χώρας μας, που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμέυσεις και δανειακές συμβάσεις της, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να τις κάμψει ή και να τις άρει, με εξεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων, της τάξης των € 15 – 17 εκ. για τα τρία νησιά της ΠΒΑ ή € 17-19 εκ. για ολόκληρη την ΠΒΑ, προτείνοντας π.χ. πολύ μικρές αυξήσεις (της τάξεως λίγων λεπτών του ευρώ ανά μονάδα βάρους/όγκου υλικών) στις τιμές προϊόντων/υπηρεσιών όχι ιδιαίτερα υγιεινών (μέχρι και καρκινογόνων), ούτε φιλικών προς το Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον (όπως π.χ. καπνού, αλκοολ, οικοδομικών υλικών ως αμίαντος κ.α.).
6.1 Άλλωστε το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες/πλούσιες Χώρες Μέλη της ΕΕ έχουν μονοψήφιους συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. στην Εστίαση, Διαμονή) και ορισμένες μέχρι και μηδενικούς στα τρόφιμα και εμείς στην κατάσταση που βρισκόμαστε από 1.1.19 διψήφιους συντελεστές (24% στην Εστίαση, 13% στη Διαμονή), δεν συμβάλλει στην επιδιωκόμενη Κοινωνική Συνοχή, ούτε στην πολλά υποσχόμενη Οικονομική Σύγκλιση, θολώνοντας το… Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και όχι μόνο.
Αγαπητοί Πρόεδροι,
Προσβλέποντας, όπως πάντα άλλωστε, στη συναντίληψη, ενδιαφέρον και άμεση παρέμβασή σας προς τις αρμόδιες και συναρμόδιες Πολ. Ηγεσίες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που σχετίζεται με την επιβίωσή των νησιωτών/ακριτών και ιδιαίτερα της ευαίσθητης και γεωπολιτικά περιοχής της ΠΒΑ, και λόγω των συχνών εντάσεων από τις προκλητικά ανιστόρητες αναφορές της γείτονας χώρας, προσδοκούμε την ουσιαστική υποστήριξή σας.
Ευχαριστώ
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Περ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ