Εξετάζουν «απόσυρση» πλοίων
Χρόνος ανάγνωσης :
2' 14/02/2011 ώρα 08:50Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό μονάδων από εκείνον που μπορούν να «σηκώσουν»Κρήτη, Δωδεκάνησα και Αδριατική είναι οι αγορές όπου θεωρείται εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2011 να αποσυρθούν πλοία, καθώς σε αυτές οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό μονάδων από εκείνον που μπορούν να «σηκώσουν» υπό τις νέες οικονομικές συνθήκες.
Το σενάριο της απόσυρσης πλοίων, ακόμα και χωρίς την προϋπόθεση της πώλησής τους, αντιμετωπίζεται πλέον ως αρκετά ισχυρό από εταιρείες στην ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς υπάρχει η βεβαιότητα ότι το 2011 θα είναι μία χρονιά χειρότερη από το 2010, με το επιπρόσθετο, όμως, στοιχείο της πολύ μεγάλης ανόδου στις τιμές των καυσίμων. Ειδικά στην Αδριατική οι εταιρείες έχουν υπολογίσει ότι τα καύσιμα έχουν φθάσει πλέον να καλύπτουν και το 55% του διαχειριστικού κόστους των πλοίων.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα θα σημειώσει μία περαιτέρω πτώση της τάξεως του 7%, η οποία θα προστεθεί στη μέση πτώση του 10% που σημειώθηκε πέρυσι στις γραμμές του Αιγαίου. Μεγαλύτερες φαίνεται ότι θα είναι οι απώλειες στις μετακινήσεις των φορτηγών. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ζημίες του συνόλου των μικρών και μεγάλων εταιρειών της αγοράς το 2010 υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ, τον 2011 θα είναι πολύ μεγαλύτερες και όπως ομολογούν στελέχη της ακτοπλοΐας «δεν είναι δυνατό να αντέχουμε κάθε χρόνο να χάνουμε λεφτά τόσα όσο η αξία ενός πλοίου».
Λιγότερα
Ηδη, στις τακτικές δρομολογήσεις πλοίων για το 2011 - 2012 υπολογίζεται ότι έχουν δηλωθεί δέκα πλοία λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η ΑΝΕΚ αποδρομολόγησε το πλοίο της «Λισός» από Χίο - Μυτιλήνη, η Ηellenic Seaways δεν δήλωσε το πλοίο της «Ρόδος» στις ετήσιες δηλώσεις για το 2011-2012 και αφήνει έτσι ανοικτή τη χρήση του, η Blue Star Ferries από την 1η Απριλίου αυξάνει τα εισιτήριά της κατά 8%, ενώ ακύρωσε δρομολόγιά της για την περίοδο από 8 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου. Όλες οι εταιρείες έχουν καταργήσει τις προσφορές τους με τα εισιτήρια των 19 και 20 ευρώ για την Κρήτη, ενώ δεν φαίνεται πιθανό να τις επαναφέρουν.
Ακόμα και στην Αδριατική, όπως φαίνεται, έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο σε προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν επιβάτες, αλλά από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η μεγάλη αιμορραγία τους από τη μείωση της κίνησης των φορτηγών αλλά και τη μείωση των ναύλων στο πλαίσιο του πολέμου τιμών που υπάρχει μεταξύ των εταιρειών.πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ