Οικονομία

09/03/2013 - 15:15

Το ΣΔΟΕ στην Ακαδημία Πολιτών - Έρευνες στη Μυτιλήνη και στα 80 ή 64 παραρτήματα

Το ΣΔΟΕ στην Ακαδημιία Πολιτών -  Έρευνες στη Μυτιλήνη και στα 80 ή 64 παραρτήματα

&n

bsp;

Γράφει η Μαρίνα Πολλάτου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
«Τσίκνισαν» στα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών τα στελέχη και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη, αφού χρειάστηκε για πολλές ώρες, από νωρίς το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, να επιχειρούν ώστε να πάρουν τελικά από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Σαπφούς στη Μυτιλήνη, προς έλεγχο - και μετά την προειδοποίηση πως θα κληθεί η εισαγγελική αρχή - τα βιβλία, καθώς και CDs με αντίγραφα εγγράφων απ’ τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών.
 
Ο έλεγχος προέκυψε μετά από έγγραφο του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για τη λειτουργία παραρτήματος της Ακαδημίας στο Βόλο χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων φορολογικών βιβλίων. Οι αρχικές εκτιμήσεις των στελεχών της οικονομικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για περίπου 80 παραρτήματα, ενώ χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας, Στρατής Παπάνης, μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ » αναφέρθηκε σε 64 συνολικά.
 
Για όλα αυτά τα παραρτήματα θα αναζητηθούν στοιχεία στα βιβλία που πήρε το ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου απ’ τα γραφεία της εταιρείας. Ο έλεγχος αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ), στη ροή των επιχορηγήσεων που έχει λάβει από κρατικούς φορείς και προγράμματα, καθώς και στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προ ημερών έφτασε στη Μυτιλήνη υπηρεσιακός, ευμεγέθης φάκελος απ’ το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας (χαρακτηρίστηκε «πακέτο στοιχείων»), με πάρα πολλές σελίδες ονομάτων-μαθητών που είχαν παρακολουθήσει μαθήματα, σεμινάρια, προγράμματα, έναντι αμοιβής στο παράρτημα Βόλου της Ακαδημίας Πολιτών. Όμως δε βρέθηκαν στο εκεί παράρτημα τα αντίστοιχα βιβλία προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων που υπήρχαν στον κατάλογο και έτσι να ακολουθήσει ο έλεγχος της υπηρεσίας.
 
 
Με εισαγγελέα…
Σε συνέχεια του «πακέτου» στην έδρα της Ακαδημίας Πολιτών, στη Μυτιλήνη, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης λίγο μετά τις 4 στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που έχει παραχωρηθεί δωρεάν για τη διεξαγωγή μαθημάτων, για να βρει τους υπευθύνους της Ακαδημίας. Επειδή, όπως ενημερώθηκαν, οι υπηρεσίες της στεγάζονται αλλού κι εκεί βρίσκονταν μόνο διδάσκοντες και μαθητές, το κλιμάκιο μετέβη στο κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο λογιστής και υπάλληλοι της Ακαδημίας για να ανοίξουν στο ΣΔΟΕ.
 
Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, όπως και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Δημήτρης Βαρδαξής, που έσπευσε επί τόπου όταν ενημερώθηκε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε το κλιμάκιο ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου, περίμεναν - όπως μαρτυρούν γείτονες αυτόπτες μάρτυρες - κοντά τέσσερις ώρες. Πιο συγκεκριμένα, ήταν έξω απ’ την Ακαδημία Πολιτών απ’ τις 16.30΄ έως τις 20.15΄, για να φτάσει αρχικά ο λογιστής και στη συνέχεια οι δύο κυρίες υπάλληλοι, και να ανοίξουν τα γραφεία της Ακαδημίας Πολιτών.
 
Μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε, μεσολάβησε λίγο πριν τις 8 μ.μ. προειδοποίηση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας ότι αν δεν ανοίξουν τα γραφεία, θα ενημερωθούν οι Αρχές για να υπάρξει εισαγγελική εντολή που θα εξασφάλιζε πρόσβαση στα βιβλία τής ΑΜΚΕ.
 
Τα στελέχη τού ΣΔΟΕ παρέμειναν τουλάχιστον για δύο ώρες στα γραφεία της Ακαδημίας, έφυγαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ, διάστημα κατά το οποίο αντέγραψαν σε CDs αρχεία απ’ τους υπολογιστές, που πήραν προς εξέταση, όπως και τα βιβλία του φορέα, τα οποία - όπως μας είπαν μάρτυρες - «φούλαραν» το πορτμπαγκάζ του υπηρεσιακού αυτοκινήτου τού ΣΔΟΕ, το οποίο και μετέφερε το υλικό στην υπηρεσία.
 
Σε απουσίες εκτός Λέσβου μελών της διοίκησης της Ακαδημίας, αποδίδει ο Στρατής Παπάνης την όλη καθυστέρηση.
 
«Συνήθης έλεγχος»!
 
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας Πολιτών, Στρατής Παπάνης, χαρακτήρισε χθες τον έλεγχο που ξεκίνησε απ’ το ΣΔΟΕ, συνήθη, ενώ υποστήριξε πως η καθυστέρηση στο άνοιγμα των γραφείων στη Μυτιλήνη οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της διοίκησης, έλειπαν εκτός νησιού.
 
«Εγώ ήμουν στην Κρήτη, ενώ η δικηγόρος μας, η Αγγελική Σαντή, έλειπε ομοίως εκτός νησιού», ανέφερε ο κ. Παπάνης, τονίζοντας πως τα γραφεία της Ακαδημίας δε λειτουργούν το απόγευμα και έπρεπε να αναζητηθεί υπάλληλος, μέλος της διοίκησης, ή όποιος άλλος θα μπορούσε να τα ανοίξει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζοντας τον έλεγχο του ΣΔΟΕ ως συνήθη, απαντώντας στο ερώτημα αν όντως δεν υπήρχαν βιβλία στο παράρτημα του Βόλου, είπε: «Βιβλία τηρούμε στα κεντρικά της Μυτιλήνης, δεν μπορούμε να τηρούμε σ’ όλες, και τις 64 Ακαδημίες που λειτουργούν.»
 
Βαριά πρόστιμα απ’ τη μη τήρηση βιβλίων στα παραρτήματα
 
Πολυδαίδαλη, διάσπαρτη δραστηριότητα
 
Αξιοποιήσιμα σε μια δύσκολη διαδικασία οικονομικού ελέγχου που ξεκίνησε ήδη από χθες, είναι τα βιβλία και τα CDs που πήρε το ΣΔΟΕ απ’ τα γραφεία της οδού Σαπφούς. Κι αυτό γιατί αφορούν στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Πολιτών, που, όπως ανέφερε και ο πρόεδρός της, εκτείνεται σε 64 συνολικά παραρτήματα.
 
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε εταιρεία οφείλει να τηρεί βιβλία σε κάθε παράρτημά της, εκτός αν πάρει σχετική απαλλαγή. Απαλλαγή όμως δεν μπορεί να δοθεί απ’ την Εφορία για παραρτήματα που έχουν οικονομική δραστηριότητα. Η αναφορά απ’ το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, που προκάλεσε και τον έλεγχο, εντοπιζόταν στο γεγονός ότι υπήρχε άτυπο «μαθητολόγιο» με αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρείχε η Ακαδημία ανά μαθητή, δίχως όμως και να υπάρχουν βιβλία όπου να εμφανίζονται τα αντίστοιχα παραστατικά και να έχουν εγγραφεί οι αμοιβές.
 
Σα φροντιστήριο…
Σε ό,τι αφορά στο καθεστώς φορολογικά που ισχύει για την Ακαδημία, δόθηκε το παράδειγμα του φροντιστηρίου. Ουσιαστικά η λειτουργία τέτοιων παραρτημάτων είναι σα να έχει ανοίξει ένας εκπαιδευτικός όμιλος φροντιστήρια-παραρτήματα σε διάφορες περιοχές.
Για τα παραρτήματα αυτά, οφείλει να διατηρεί - έστω και αν έχει το ίδιο Α.Φ.Μ. η δραστηριότητά του σε όλες τις εκμεταλλεύσεις - ξεχωριστά βιβλία. Πόσο μάλλον όταν η έδρα είναι σε περιοχή όπου ισχύει διαφορετικός Φ.Π.Α. απ’ ό,τι σε άλλες, όπως εν προκειμένω με την Ακαδημία Πολιτών που εδρεύει στη Μυτιλήνη. Δε διευκρινίστηκε δε, τι ισχύει με την έκδοση αποδείξεων είσπραξης διδάκτρων απ’ την Ακαδημία, στα παραρτήματα όπου δεν τηρούνταν βιβλία. Δε δίνονταν αποδείξεις, ή στέλνονταν απ’ τη Μυτιλήνη;
 
Ακόμη ασαφές παραμένει τι σχέση εργασίας είχε η ΑΜΚΕ με το προσωπικό που εμφανιζόταν σε όλα τα παραρτήματα - με εξαίρεση του Χαϊδαρίου, για το οποίο οι αιτήσεις υποβάλλονταν στη Μυτιλήνη - ως αρμόδιο για τη λειτουργία της Ακαδημίας.
Γνώστης της νομοθεσίας μάς ενημέρωσε ότι η μη τήρηση βιβλίων συνεπάγεται πρόστιμο 600 ευρώ για κάθε παράβαση-παράλειψη εγγραφής. Για τον πρώτο χρόνο μη τήρησης βιβλίων, υπολογίζεται ως μίνιμουμ παραβάσεων οι 15, δηλαδή το πρόστιμο που θα επιφέρει ο έλεγχος θα είναι 600 x 15. Για τη δεύτερη χρονιά, το πρόστιμο αυξάνεται στις 30 παραβάσεις, 600 x 30, ενώ για την τρίτη χρονιά χρήσης χωρίς τήρηση βιβλίων θα υπολογιστεί ως παράβαση ο κάθε μαθητής που πλήρωσε για τις υπηρεσίες της Ακαδημίας. Δηλαδή το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ επί τον αριθμό των μαθητών.
 
Τι, πού, πόσα
Ο έλεγχος, όμως, δε θα περιοριστεί στην έλλειψη βιβλίων στα 64 παραρτήματα της Ακαδημίας Πολιτών. Το ΣΔΟΕ κατ’ αρχάς θα ελέγξει το «ισοζύγιο» εσόδων - εξόδων της εταιρείας, δηλαδή πόσα χρήματα έχει εισπράξει, τι αμοιβές και άλλα έξοδα των διδασκόντων και του προσωπικού κάλυπτε (σημειωτέον, υπάρχουν και εθελοντικές διδασκαλίες δωρεάν), τι αμοιβές αφορούν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τι ποσά έχουν κατατεθεί σε τράπεζες, είτε στους μετόχους-φυσικά πρόσωπα είτε για λογαριασμό της εταιρείας. Συνήθως οι τράπεζες στις οποίες απευθύνονται οι οικονομικές υπηρεσίες ζητώντας πληροφορίες, καθυστερούν να απαντήσουν ή και δεν απαντούν ποτέ, αν δεν κινηθεί διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών. Για αυτό και τέτοιοι έλεγχοι καθυστερούν ιδιαίτερα χρονικά, και μάλιστα καλούνται οι εμπλεκόμενοι μετά από μήνες να δώσουν εξηγήσεις.
Η συγκεκριμένη υπόθεση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί αφορά σε πολύ μεγάλο αριθμό παραρτημάτων, που σημειωτέον ξεκίνησαν σταδιακά να λειτουργούν. Πέραν του διάσπαρτου της δραστηριότητας, ποικίλλει και το αντικείμενο του κάθε παραρτήματος. Σε άλλα γίνονταν μόνο μαθήματα, αλλού υπήρχε συμβουλευτική, αλλού υλοποιούνταν σεμινάρια ή προγράμματα, ενώ υπήρχαν και προγράμματα διαδικτυακού χαρακτήρα με παροχή υπηρεσιών μέσω internet, που ομοίως όμως ήταν επ’ αμοιβή.
 
Τιμοκατάλογος…
Ένας ακόμη παράγοντας που θα δυσχεράνει περαιτέρω τον έλεγχο, αφορά στο διαφορετικό «τιμοκατάλογο» που ισχύει για διαφορετικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν υπηρεσίες της Ακαδημίας που κοστίζουν ετησίως 80 ευρώ, αλλά υπάρχουν και σεμινάρια που ξεπερνούν σε κόστος για τους μαθητές τα 1.000 ευρώ το καθένα. Υπάρχουν ακόμη μειωμένες τιμές για ειδικές κατηγορίες, π.χ. άνεργοι και φοιτητές, υπάρχουν σεμινάρια που η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σταδιακά, ενώ σε άλλα προκαταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο των διδάκτρων.
 
Όλες αυτές οι παράμετροι αφορούν σε μια εταιρεία που σημειωτέον φορολογικά το οικονομικό έτος 2011, για τη χρήση τού 2010, υπέβαλε μηδενική φορολογική δήλωση (σημ.: παρ’ ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, γράφτηκαν στη Μυτιλήνη τον Οκτώβριο του 2010 συνολικά 240 μαθητές και εκφράζονταν προβλέψεις πως θα ξεπεράσουν τους 300), ενώ για την επόμενη χρονιά, το οικονομικό έτος 2012, σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδά της δεν ξεπέρασαν τις 90.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου οι 52.000 ευρώ διατέθηκαν για τους σκοπούς της εταιρείας.
 
Είναι προς διερεύνηση και εξακρίβωση και η πληροφορία που μας δόθηκε ότι, ενώ στην ιστοσελίδα της εταιρείας και εν γένει στα ενημερωτικά έντυπα για την Ακαδημία Πολιτών εκθειάζεται η πολύ μεγάλη επέκτασή της σε παραρτήματα, «φορολογικά δεν έχει δηλωθεί κανένα υποκατάστημα και εμφανίζεται μόνο επιχειρηματική δραστηριότητα στη Μυτιλήνη».
 
 
Μόνο απ’ τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενισχύθηκε με 15.000 ευρώ
 
Και επιχορηγήσεις…
 
Λόγω της μορφής που έχει η εταιρεία, αστική μη κερδοσκοπική (ΑΜΚΕ), στην πράξη λειτουργεί ως Μ.Κ.Ο., και μάλιστα μπορεί να λαμβάνει κρατικές χρηματοδοτήσεις και να συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχής στη ροή των χρηματοδοτήσεων, ώστε να εξεταστεί τι ποσά και από ποιους φορείς και ιδρύματα έχουν εισρεύσει στην Ακαδημία Πολιτών. Αυτό που ήδη είναι γνωστό, αφορά στο γεγονός ότι τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και σε άλλες περιοχές, τα μαθήματα διεξάγονται σε χώρους που παραχωρούνται δωρεάν από φορείς του Δημοσίου ή της αυτοδιοίκησης, χωρίς να επιβαρύνεται με ενοίκια η εταιρεία. Είναι ενδεικτικό πως στις περισσότερες περιοχές, τα παραρτήματα της Ακαδημίας φιλοξενούνται σε δημοτικές αίθουσες ή ακόμη και σε σχολεία.
 
Για παράδειγμα στη Μυτιλήνη, χρησιμοποιείται η αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, φορέας που έθεσε υπό την αιγίδα του εξ αρχής την όλη δραστηριότητα της Ακαδημίας Πολιτών, ενώ ομοίως δωρεάν έχει κατά καιρούς παραχωρηθεί και το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπως και το Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, όπου και εκεί υλοποιούνται προγράμματα της Ακαδημίας απ’ το παράρτημα Μολύβου.
 
Σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις, σημειώνουμε ότι κατ’ αρχάς η Ακαδημία επιχορηγήθηκε το 2010 απ’ τον τότε γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, και μέσω της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, με 10.000 ευρώ. Τον επόμενο χρόνο υπήρξε απ’ τη Γραμματεία και νέα, απευθείας ενίσχυση, ύψους 5.000 ευρώ.
 
Πώς η εταιρεία επεκτάθηκε σε μικρό διάστημα
 
Απ’ τη Μυτιλήνη… παντού
 
Όταν τον Οκτώβριο του 2010 γινόταν η έναρξη του πρώτου κύκλου μαθημάτων της Ακαδημίας Πολιτών, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η εταιρεία θα άνοιγε ακόμη 64 παραρτήματα, εκ των οποίων τα δύο στην Κύπρο και το ένα στη Γερμανία.
Η αρχή έγινε απ’ τη Λέσβο, όπου μετά τη Μυτιλήνη, άνοιξαν παραρτήματα στην Καλλονή και το Μόλυβο. Ακολούθησαν μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη (Ωραιόκαστρο), διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου (ακόμη και στο Άστρος Κυνουρίας λειτουργεί παράρτημα), φυσικά η Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής, όπως η Ελευσίνα και η Μαγούλα, τρία παραρτήματα στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιος Νικόλαος), η βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Δράμα), αλλά και η Άρτα στην Ήπειρο, και πάρα πολλές ακόμη περιοχές και νησιά, όπως η Χίος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και αλλού.
 
Τα… άλλα πανεπιστήμια
Μάλιστα στην «Προκήρυξη» της Ακαδημίας Πολιτών που είχε τίτλο «Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα», προπαγανδιζόταν αυτή η επέκταση, όπως και η μορφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που εμφανίζονταν - ανακριβώς - ως μαθήματα Λαϊκού Πανεπιστημίου.
«Αν κάποτε το εκπαιδευτικό σύστημα ή οι συγκυρίες σάς αρνήθηκαν την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αν η διά βίου μάθηση επικαιροποιεί τις γνώσεις σας και ανανεώνει τις τεχνικές σας, αν είστε φοιτητής και επιζητείτε μια εναλλακτική βιωματική μάθηση, αν επιδιώκετε να εξειδικευθείτε επαγγελματικά με στοχοποιημένα ταχύρρυθμα σεμινάρια, αν ψάχνετε παρέα, νέες γνωριμίες και κοινωνικά δίκτυα, αν κάνετε μεταπτυχιακές σπουδές και ενδιαφέρεστε να έρθετε σε επαφή με Πανεπιστημιακούς από όλη την Ελλάδα, αν οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες σάς έλκουν, αν θέλετε να πορευθείτε το δρόμο προς την αυτογνωσία και την αυτοανάλυση, τότε η Ακαδημία των Πολιτών είναι η μόνη σου ποιοτική διέξοδος και η πιο ελπιδοφόρα εναλλακτική. Δήλωσε συμμετοχή ΤΩΡΑ σε μια από τις πόλεις ανά την Ελλάδα», αναφέρεται στην τελευταία ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της προκήρυξη της Ακαδημίας, που συνεχίζει μεταξύ άλλων και με τα εξής: «Η Ακαδημία των Πολιτών (Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με ISO 9001) καταβάλλει φέτος μια τεράστια προσπάθεια επέκτασης σε όποιο μέρος της Πατρίδας μας θεωρεί πως μέσω της Παιδείας μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δεινά και η μιζέρια, που ενέσκηψαν στον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό για την κατάρτιση των τμημάτων οι εγγραφές να απευθυνθούν σε όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά να ενισχυθούν και οι παράλληλες εξειδικευμένες δράσεις (στοχοποιημένα σεμινάρια σε άμεση σχέση με τη ζήτηση της αγοράς εργασίας, δεξιότητες ανέργων, μετεκπαιδεύσεις κ.λπ.).»
 
Όχι πανεπιστημιακός
Μία ακόμη επισήμανση που οφείλουμε να κάνουμε, και έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της έρευνας του θέματος, είναι πως ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτών, ο Στρατής Παπάνης, απ’ τα τέλη τού 2012 δεν είναι πλέον επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού δε μονιμοποιήθηκε και απολύθηκε με πράξη του πρύτανη πέρυσι τον Οκτώβριο.
 
Η ιδιότητα του κ. Παπάνη ως πανεπιστημιακού, αλλά και η συμβολή του σε θεσμούς όπως ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτέλεσαν βασικά ερείσματα για να εκδηλωθεί η αμέριστη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στην Ακαδημία Πολιτών. Στήριξη που απ’ τον έλεγχο του ΣΔΟΕ που ξεκίνησε χθες, θα αποδειχθεί αν καλώς ή κακώς δόθηκε, γιατί άλλο είναι να υπηρετείς ανιδιοτελώς την εκπαίδευση, κι άλλο να κάνεις προσωπικές μπίζνες.
 
 

 

up date

Ο κος Παπάνης μεταξύ άλλων στην απάντησή του αναφέρει:

Κύριοι της εφημερίδας Εμπρός στη Μυτιλήνη. Πέντε χρόνια τώρα, που αρθρογραφώ στην εφημερίδα σας με τη στήλη Κοινωνιόγραμμα είχα την ΣΦΑΛΕΡΉ εντύπωση πως ήσαστε ένας οργανισμός, που τηρούσε τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Το πρωτοσέλιδό σας για την Ακαδημία των Πολιτών σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίου σχετικά με τον έλεγχο που άσκησε ΧΘΕΣ το ΣΔΟΕ και τα πορίσματα της έρευνας του αποτελεί πρότυπο ανακρίβειας και σίγουρα εξυπηρετεί τις πολιτικές και τοπικές σκοπιμότητες, που εσείς καλά γνωρίζετε..

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΥΡΙΟΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟΝ ΕΣΕΊΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΓΝΩΡΊΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΜΟΝΙΜΑ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΙΣ ΑΓΡΑΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ, ΟΧΙ ΤΟΣΟΣ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΣ.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΔΟΕ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΟΥΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΜΠΛΟΚΑ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ.ΕΓΓΥΏΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΤΑ ΟΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΏ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!