Οικονομία

19/03/2012 - 09:10

ΒΟΜΒΑ: Σε ειδική εκκαθάριση η Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου

ώρα 09:02

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος. ------------------------------ up date 1 η Τράπεζα προς το παρόν  επιδεικνύει συμπεριφορά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Δεν απαντάει κανείς στα τηλέφωνα , τα ATM έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.Δεκάδες συμποπολίτες μας ανησυχούν χωρίς να υπάρχει ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ να τους ενημερώσει.  up date  2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ  Η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, είναι μια αρνητική εξέλιξη, με άγνωστες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία και κοινωνία. Είναι προφανές ότι (εκτός από τις επιπτώσεις της κρίσης) υπάρχουν και σημαντικές ευθύνες σε όλους όσους, τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της Τράπεζας και των αποταμιεύσεων χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό που προέχει, είναι η εξασφάλιση των καταθέσεων των χιλιάδων κατοίκων των νησιών μας, που την εμπιστεύτηκαν, καθώς επίσης και η εξασφάλιση των κεφαλαίων  των χιλιάδων μικροεπενδυτών/ συνεταίρων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει με όλους τους τρόπους, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παραπάνω.

up date 3

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της τράπεζας Απόστολος Πατέστος. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το εργασιακό μέλλον των 37 υπαλλήλων που απασχολούνταν σε αυτήν.

Ο κ. Πατέστος μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ επισήμανε πως «η αιτιολογία από πλευράς της Τ. τ. Ε. είναι το έλλειμμα της κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 9 εκατ. Αυτό όμως συμβαίνει εδώ και χρόνια είπε χαρακτηριστικά και για αυτό μας γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι τώρα ενεργοποιείται από την Τ.τ Ε. Ερωτηματικά πρόσθεσε, επίσης γεννά η απόφαση να εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης ύψους 48 δις. ευρώ όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες»

up date 4

Οικολόγοι Πράσινοι - Σημεία των καιρών - Ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου

Σχολιάζοντας την ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι κρίμα που μια σωστή ιδέα, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, απαξιώθηκε και οδηγηθήκαμε σήμερα στην ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Σημεία των καιρών, της μικροπολιτικής διαχείρισης των πάντων στην Ελλάδα καθώς φαινόμενα κομματικής λειτουργίας της συνεταιριστικής τράπεζας είχαν φανεί από τα προηγούμενα χρόνια, διογκώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό σε όλους μας το ζήτημα θαλασσοδάνειων που είχαν δοθεί χωρίς καμία συνέπεια για τους χειριστές τους, οι επισφαλείς απαιτήσεις είχαν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα δάνεια που είχαν δοθεί σε ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop με τη γνωστή κατάληξη από την προβληματική διαχείριση της τελευταίας νομαρχιακής αρχής της Λέσβου. Σήμερα είναι σημαντικό να διασφαλιστούν οι καταθέσεις αλλά και οι επενδύσεις των συμπολιτών μας, να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά να γίνει πλήρης έλεγχος στη διαχείριση της τράπεζας, αποδίδοντας τις πολιτικές ή ποινικές ευθύνες των σημερινών εξελίξεων σε όποιο πρόσωπο τις έχει. Βάζουμε όμως μυαλό? Οι πολίτες αντιδρούν και οφείλουμε επιτέλους όλοι μας να το καταλάβουμε και να ξεμπερδεύουμε με αυτές τις παλαιοκομματικές τακτικές, που διάβρωσαν όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα»

up date Βίντεο με δηλώσεις του  Προέδρου

Μοιράσου το άρθρο!