Περιβάλλον

25/09/2021 - 18:51

32 "αποδείξεις" για τα σαπουνόνερα της Λέσβου και την χρησιμότητά τους...

Λέσβος: Τριάντα δύο πιλοτικά συστήματα ανακύκλωσης σαπουνόνερων με τη βοήθεια φυτών (video)

Το “γκρι νερό”, το νερό δηλαδή που απορρέει από τις μπανιέρες, τους νιπτήρες και τα πλυντήρια, αποτελεί μια αναδυόμενη εναλλακτική πηγή νερού που μπορεί να επεξεργαστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις επιτόπια σε επίπεδο πολυκατοικίας, τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μιχάλης Φουντουλάκης.

 

Το “γκρι νερό” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρήσεις που δεν απαιτούν ποιότητα πόσιμου νερού.

 

Ο κ.  Φουντουλάκης επεσήμανε ότι στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται σε εξέλιξη 32 πιλοτικά συστήματα για τον σχεδιασμό τεχνητών υγροτόπων για την επεξεργασία  των οικιακών απόνερων σε αστικό περιβάλλον και ιδιαίτερα κάτω από τις κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου.

Οι τεχνητοί υγρότοποι,  θα λειτουργήσουν με σκοπό την αποτελεσματικά για την απομάκρυνση ρύπων και μικροβίων από τα γκρι νερά έτσι ώστε να μπορεί ανακτηθεί νερό για μη πόσιμες χρήσεις (καζανάκι τουαλέτας) και ταυτόχρονα να βελτιωθεί το μικρο-κλίμα και η αισθητική των πόλεων.

 

Και αυτή είναι η καινοτομία ότι το επεξεργασμένο “γκρι νερό” στο Green4Grey επεξεργάζεται από κήπους (τεχνητούς υγροτόπους) για να επαναχρησιμοποιηθεί, σημείωσε.

δ

Έτσι επιτυγχάνεται η προστασία των υδατικών πόρων, η μείωση της ρύπανσης των υδάτων και η βελτίωση της αισθητικής των κτηρίων, συνεισφέροντας έτσι στην κοινωνική ευεξία. Το κόστος δεν είναι υψηλό και η απόσβεσή του μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε χρόνια, τόνισε ο κ. Φουντουλάκης.

 

πηγη: 

Δήμητρα Λαχουρή / ertnews.gr 

 

Μοιράσου το άρθρο!